søndag 8. januar 2012

SUGAR AT SUPPERTIMEOne-hit Wonder
(2001)
- Lisa Jewell

Det er nok mange bøker i køa mi som fortjener en omtale mer enn denne, men jeg holder meg til forsettet om å prioritere 2012 bøkene, så får etterslepet fra ifjor komme når (hvis) jeg får tid. 

Året åpnes med chicklit.
Lisa Jewell er en av mine favorittforfattere innen genren.
- like a poppy in a cornfield - som det står på coveret. Men også denne sjangeren (bare sånn at dere vet at jeg nå kan begge ordene), er uoversiktlig uforutsigelig. Fra de shoppegale (kinsella) til de deprimerte (keyes), bortsett fra at de alle før eller senere finner og/eller mister, en mann. Det er ikke alltid hovedfokuset, men det er alltid med.

So, også, her.

Story:
Glamvakre Bee Bearhorn hadde en superhit på 80-tallet, før glemselens slør senker seg og hun blir funnet død i 2000. Halvsøsteren, akward Ana, vår heltinne, reiser til London, for å pakke og ordne eiendeler. Omgitt av glitrende kjoler, eksentriske naboer og Bees blendende venner, avslører hun gradvis søsterens dobbeltliv

- og, i god chicklit ånd, blomstrer hun opp og finner meningen med livet, seg selv - og en mann, i prosessen.

Historien forteller i tidsprang. Noen kapitler fra 80-tallet og gjennom Bee, men det meste fra Anas quest og tilbakeblikk.

Lisa Jewell kan skrive og hun kan dette med tiden som går og de sære som består. De slående vakre får ofte gjennomgå, mens de langbente, klønete, og sent blomstrende, som ikke skjønner hvor fantastiske talentfulle og skjønne de er - vinner hjerter og kongeriker. Dette ser ut til å være et gjennomgangstema
(sa hun, med kun 5/10 bøker på samvittigheten).

- også er det igjen dette med skjebne og timing.
Hvordan han og hun aldri er helt i sync, aldri elsker til samme tid - og ofte går forbi hverandre på gata uten å skjønne at der går my one and only. Kanskje ikke så fremtredende i denne boka, selv om det vagt blir ytret:

- You were going to say - do I ever think that Bee died so you and I could meet? -

Egentlig både malplassert og upassende i forhold til Bee, plott og det som skjedde i 1986, men så sterk er altså Jewells tro på skjebnen i kjærlighetsanliggender. Et helt liv, en helt karriere og ei helt bok må skrive bare slik at Ana, kan innse at hun er modellpen og fortjener bokas kjekkeste.

Likevel, jeg liker Jewell og jeg liker bøkene hennes.
, selv om moras helomvending var moronsk urealistisk
og slutten sukkersøt.
Jeg gråt til og med, under minnestunden da heltinnen sang unplugged.
, ok gråt er kanskje litt overdrevet, men det trillet definitivt tårer.


Mitt eksemplar er kjøpt brukt
Flere bloggere?: Fant ingen
Boka sendes herved ut på bookcrossingreise.
, kanskje finner du den på OsloS iløpet av jan/feb.

Know your writer:
På jakt etter bildet av Lisa kom jeg over følgende sitat, fra et intervju, forøvrig et intervju som fikk meg til å like både Lisa og bøkene hennes enda bedre. Det hjalp selvfølglig at også hun ser ut til å være småforelsket i Nick Hornby.
Flere: som har lest Lisa, eller liker forfattere uten hår?What part of the writing process, do you find the most difficult?

Writing. I hate writing. I hate finding words to get the incredible things going on in my head down to the page. I read a fantastic quote from Iris Murdoch the other day: Everybook is the wreck of a perfect idea`. I feel useless the whole time, convinced I could be doing it better, hating myself for not being a better writer, for allowing myself to be distracted by other things, constantly. I hate writing. Everything else about being a writer is great though!

Jeg tror henne!

17 kommentarer:

 1. Jeg liker Lisa, men aller best liker jeg Kinsella (så der har du plassert meg, og plasseringen er nok ikke helt feil). Leste en del Keyes i mine yngre dager, men bøkene ble lange og tidvis litt slitsomme.

  Det er jeg ei stund siden jeg leste Lisa, noe med en nabo, en sjåfør og greier? Jeg husker ikke og det ble så langt til google.

  SvarSlett
 2. Det var naboer og sjåfører her også, så kanskje er det akkurat denne du har lest, selv om jeg tror alle bøkene hennes handler om naboer
  , meget godt observert
  Karin
  , udeprimert men shoppegal.

  SvarSlett
 3. Jeg tror jeg har lest to bøker av Lisa Jewell, som jeg likte ganske godt, og litt irriterende var de også. Noe med en adresse og tallet 31 het den ene boka.
  Den beste chick-litboka jeg har lest heter "Stor ståhei" (Gyldendals litterære drops).
  Aldri lest Nick Hornby. Jeg regner med det var han og ikke Lisa du mente da du skrev om forfattere uten hår?

  SvarSlett
 4. Jeg har ikke lest noe av Lisa Jewel, jeg, men omtalen din er som alltid morsom og god :-)

  SvarSlett
 5. LilleS: Det er nok Dreamstreet31 du mener. Den har jeg også lest, selv om jeg egentlig ikke husker hva den handler om, sier som Karin, google er så veldig, veldig langt unna.
  Det fester seg ikke så godt disse
  bøkene.
  - åja, det var Hornby jeg mente -)

  Silje: Skal jeg anbefale ei Jewell bok må det bli Thirtynothing
  , det var den første jeg leste, og jeg ikke bare husker den, men husker den som god.

  SvarSlett
 6. Noterer bak øret - takk for tips :-)

  SvarSlett
 7. Ja, jeg funderte litt på om det faktisk var denne jeg hadde lest, siden jeg så den var utgitt i 2001, men så konkluderte jeg med at det var en annen. Uten at jeg er sikker og uten at det egentlig spiller noe rolle sånn i det lange løp. Jeg ble underholdt der og da.

  Udeprimert, men shoppegal- Fikk plutselig følelsen av å ha tatt en av disse testene som stod i jentebladene før i tiden. :-)

  SvarSlett
 8. , meen, jeg må påpeke at hvis man føler behov for å påpeke sin udeprimerthet er det ugler i muffinsen.

  (veldig glad for at du fortsetter med bloggingen forresten!)

  SvarSlett
 9. Ha ha, ugler i muffinsen:-) Høres betraktelig mye bedre enn ugler i mosen!

  SvarSlett
 10. Lisa Jewell er nydelig, det syns jeg også. Takk for at du fremdeles har litteratur for oss Se&Hør-lesere!

  Men fine fine du, hva tid kommer boken din? :P

  SvarSlett
 11. Chassi: Du mener den boken om glitrende vampyrer og bleke heltinner? Den har jo vært ute i årevis, du tror vel ikke for alvor at jeg vil bruke eget navn? -)

  (seriously, bok?)

  -& jeg vil alltid holde deg med selskap som Se&Hørleser!!

  SvarSlett
 12. Jeg har lest Jewell, jeg også, men måtte krype til korset og google for å finne ut hvilke. Det var de to første, Ralph's Party og Thirtynothing. Men jeg leste dem da de kom ut for mange år siden, og har nå bare en vag erindring om en mann som tror han er dårlig utstyrt og et trekantdrama (?). Kan hende det skjedde i en annen bok.

  Opptatt 4. februar? Da snakker Rem om Dickens derduvet og han er spennende å høre på.

  SvarSlett
 13. Trekantdrama er det ihvertfall i Thirtyboka, Ralph er jeg ikke 100% sikker på om jeg har lest
  - og imotsetning til deg er jeg for lat til å google.
  , men 4.feb, høres jo bra ut, må først dobbelsjekke med resten av famililen, men såvidt jeg kan se er det jo også bookcrossingmøte på samme dag. 2 fluer og smekken.

  SvarSlett
 14. Er ikke BC-møtet 1. februar? 4. er jo en lørdag? Men sjekk med familie, for Rem og Dickens er en utmerket kombinasjon, vet jeg av erfaring, for jeg har hatt Rem som foreleser i viktoriansk litteratur inkl Dickens. Det gir lyst til å lese Dickens, det er Dickens-år, og man får kryss av å lese slikt. Who-hoo!

  SvarSlett
 15. Skjønner ikke hvorfor jeg trodde det var en onsdag. Muligens må jeg velge mellom de 2, men skal undersøke.

  SvarSlett
 16. Ok, let me know:-) Det var forøvrig det eneste jeg fant i nærmeste fremtid som virket aktuelt. Alt annet var for veldig spesielt interesserte, tenkte jeg med hevede øyebryn.

  SvarSlett
 17. Letting you know:
  Jeg sier ja til Dickens.
  , men forventer tidlig oppmøte og forhåndsbriefing angående både Dickens og Rem
  , også håper jeg resten av kommentartråden også blir med.

  SvarSlett