søndag 3. juli 2011

KAMFERDROPS


Potensgiverne (1998)
- Karin Brunk Holmqvist

Lydbok lest av: Liv Aakvik
Originaltittel: Potensgiverna
Oversatt fra svensk av: Hilde Lyng- Romanen alle snakker om - , står det på coveret.
Det var også sånn jeg fikk tak i den. Alle snakket om den i påskeferien, rundt middagsbordet, ord som koselig, fornøyelig, lattervekkende fløy rundt kakebordet, og jeg lånte den med hjem.

Det er ikke ei splitter ny bok som jeg trodde, men kom allerede i 98. Nå er ikke jeg den som holder meg mest uptodate på svenske nyutgivelser, men det overrasket meg likevel at den ble oversatt til norsk først i 2009, spesielt med tanke på hvor høyt nordmenn elsker/elsket Änglagård. Forbehold om at det bare er jeg som elsker Änglagaard.

Story:
2 søstre i syttiårene, Tilda og Elida, lever på svenske landsbygda. Et gammelmodigliv i et falleferdig hus, møblert med foreldrenes ting. Broren er modernisert i byen og vil ha søstrene på aldershjem så han kan bygge feriehus - og det er kaldt med utedo og langt å gå for vann.

Så kommer den en ny nabo og søstrene begynner å tjene penger til vannklossett ved å selge potensmidler. Hvorfor, hvordan
, liv snudd på hode og alle forviklinger som medfølger?
, jo det står i boka.

Änglagård sammenlikningen ligger i landsbygda og søsken sammenvokst i alderdom. Det var koselig, sårt og morsomt i filmene og det er det i denne boka også. Ikke hylende morsomt, men jeg humret og ristet litt på hodet
, mens jeg ventet på at ting skulle ta av.
Det gjorde de aldri. Boka fortsetter i samme stillferdige gang og ting utvikler seg langsomt og litt for omstendelig.

Humoren ligger selvfølgelig i jomfruelige gamle damer og sexmidler.
Fordi gamle damer, blondegardiner, kamferdrops og sex er utenkelig?
Og behovet for å gjøre det småkoselig og lattermildt påtrengende?


Derfor sluttet jeg også å smile etter en stund, selv om det var mange kapitler igjen og boka er best på slutten. 70 er i dag ikke gammelt og jeg har sett nesten alle episodene av Golden Girls og vet derfor at det er mye rart man driver med selv etter 80 - og 90. Så all kos til tross finner jeg det gammelmodige litt påtatt og tenkte at det sikkert var en litt aldrende forfatter som husket sin egen beste/oldeforeldregenerasjon
- og helt feil tok jeg ikke.

Know your writer:

Holmqvist var 60 da hun ble forfatter på heltid og 50 da hun debuterte. Yrkeskarrieren innbefatter trylling, politikk og sosiologi og Potensgiverne var hennes første roman av så langt 6.
Kanskje leser jeg en til.

Anbefalt?
Jo, egentlig, for den er koselig, sikkert sommerlig, og motsetningforholdet gammeldags/moderne, med små flashbacks til søstrenes barndom og tiden som for noen står stille, mens andre utvikler seg i rivende fart, er tankevekkende
- men noen ellevill latterbombe er det ikke.

Søstrene hos tanum.no
Tidligere ute: Solgunn, Lena, Heksa & Vibeke

10 kommentarer:

 1. En fornøyelig bok og som du sier så er 70 år ingen alder i dag, men i denne boka kjente jeg igjen begge mine bestemødre; både i noe av damenes personligheter og i noe av interiørbeskrivelsene av hjemmet deres. Og kamferdropsene - disse hadde min bestefar i nattbordskuffa si og heldig var vi om vi fikk et kamferdrops hver (noe vi selvfølgelig alltid gjorde :-))

  SvarSlett
 2. ahh, fant ikke din omtale, da jeg googlet etter blogger, men oppdaget den nå og la den til.

  Kamferdrops hadde farmora mi også, og det er mye å kjenne seg igjen i når vi går noen generasjoner tilbake, (nå kanskje mer i hyttelivet -).

  Min opprinnelige reaksjon var nok mer basert på en sammenlikning med de fleste 70åringer idag, selv om jeg er sikker på at det sitter endel Tilda-er rundt i skogene -)

  Er den ment å ligge litt tilbake i tid, forresten?

  SvarSlett
 3. Syns den var koselig jeg, kan ikke huske at jeg hikst lo, men jeg humret nok liit og ristet på hodet.
  Holder på med den siste islandske boka nå, savner Erlendur. Rossen er ute og løper, det er overskyet så det er en strandhviledag i dag. Men vi skal gjøre noe moro senere i dag, så ikke vær redd om at jeg ikke morer meg

  SvarSlett
 4. Virker som vi var temmelig enig om denne. Hurra!

  SvarSlett
 5. Trylling, politikk og sosiologi? Og bokutgivelse om gamle damer og potensmidler? Mer enn å lese boken fikk jeg nå fryktelig lyst til å treffe denne damen. Hun må jo kunne snakke om ALT!

  (Er det noen sjanse for at hun er en book crosser i nærheten av Oslo...?)

  SvarSlett
 6. Dora: null bekymring her, mer bekymret for de som befinner seg i århundrets verste københavn uvær.

  Solgunn: Puh, sier jeg! Det er godt med et felles samlingspunkt før det braker løs med Bumerang -)
  (jammen bra vi begge digger VigdisH)

  Line: Hadde hun troppet opp på osloS, er det første jeg skulle spurt om hvorfor de stakkars damene var så jomfruelige. Hadde de ikke kanskje fortjent en aldri så liten hemmelig fling (hver), både på undomslåven og med gammelnabo'n.???
  Karin Brunk?
  Får håpe det var min uoppmerksomhet og forbudte kjærtegn forerte mellom linjene!

  SvarSlett
 7. Jeg leste den på svensk før den kom ut på norsk. Kom tilfeldigvis over den da vi var i Sverige på ferie. Synes den fornøyelig - annerledes.

  Jeg lurte også på det der med tid... Tilbake i tid? Eller er det bare noen jeg tror siden de er så uoppdaterte?

  SvarSlett
 8. Tror jeg velger å tro at den ligger noen generasjoner tilbake, ihvertfall 1, synes den blir mer troverdige da. Oldemora mi kan jeg tenke meg var sånn.
  Besteforedre har mikro.

  SvarSlett
 9. Nå har jeg kjent etter og jeg tror fortsatt at jeg vil lese denne boken, rett og slett fordi det høres ut som en fin avkobling på en varm sommerdag(gitt at vi får noen fine sommerdager i år da).

  Fin anmeldelse som gav meg et enormt sug etter kamferdrops. Gode minner!

  SvarSlett
 10. Montro om vi er en hel generasjon som sidestiller kamferdrops med svunnen barndom?

  Boka kan trygt sommernytes!

  SvarSlett