torsdag 4. mars 2010

MAMMA MADONNA MIA


Granateplene (2009)
- Sue Monk Kidd
& Ann Kidd Taylor

- en mor datter historie

Lydbok (2009) lest av:
Lest av Ingrid Bergstrøm

Oversatt av Hilde Sophie PlauAmerikansk mor og datter - besatt av kvinneikoner og granatepler - reiser til Hellas/Frankrike. 2 identiske kvinner, 3 identiske reiser. Det handler om å finne seg selv, sin vei - som kvinne, mor, datter osv osv - og det handler om å skrive
- jeg vil skrive skjønnlitteratur -

- og det var gudsjammerlig kjedelig. Faktisk så kjedelig at jeg føler jeg har kastet bort nok tid på denne boka og såvidt makter å skrive - sneglet meg igjennom hele - og klappet nesten i hendene av glede når den var ferdig

- derfor blir det liste (skrevet i full fart).
 • Mor og datter veksler på å fortelle, men de er så like at de nesten er umulig å skille fra hverandre, det hjelper heller ikke at oppleser ikke gjør noe forsøk stemmemessig på å skille dem - til tross for 20års aldersforskjell. 2 opplesere er nesten et must her, da også selve historiene er kopier av hverandre.
 • De er besatt av ikoner, jomfru Maria, Jeanne d'Ark, Atene - sterke kvinner i feministisk ånd og de snakker og snakker og snakker om - hvor de fant, ringen, smykket, bildet - hva det betyr, for dem, for verden, kvinner generelt og -- old news og gjesp.
 • Språket er kjedelig
 • Reisene er kjedelige
 • Mor, datter forholdet - kjedelig, det tenkes så dype tanker - ømt og sårt på maria-vis at jeg hadde falt om - hadde det brygget opp til krangel og ukvemsord - nope, bare kjærlighet - og den evindelige latteren i oppleserstemmen.
 • Forsåvidt interessant med tanker og prosesser rundt Bienes Hemmelige Liv - (som mor Sue også har skrevet) - men da den heller ikke appellerte til meg - og enda mindre nå - gjorde det ingenting for å høyne opplevelsen.
Dette er allerede for langt og jeg har ingenting fornuftig å si.

Men:
Vil du lese om mødre og døtre anbefaler jeg heller
Sin Mors Datter ( Her Mother's Daughter)- Marilyn French
- større generasjonskløft, dype konflikter og feminisme utover Maria.
Brukte engelske utgaver finnes på amazone.com.

Vil du lese om trangen til å skrive har man jo Knausgård og Kampene, samt hele verdenslitteraturen å velge i - det virker å være en del av forfattergjerningen å til stadighet legitimere og kverne på helligheten av ordproduksjon :-)

Granateplene finner du også på bokkilden.no
(men jeg anbefaler biblioteket)

9 kommentarer:

 1. Jeg begynte på denne i jula - som lydbok, men klarte ikke mer enn en cd før jeg kastet inn håndkleet - så fryktelig kjedelig!

  SvarSlett
 2. Akkurat det jeg burde gjort
  - hadde jeg vært smarter og mindre av en maniskkompulsivtvangsleser :-)

  - seriøst noe av det kjedeligste jeg har vært borti.

  SvarSlett
 3. Maniskkompulsivtvangsleser - fantastisk :-)

  SvarSlett
 4. Ser at vi har veldig lik oppfatning av boka. Jeg holdt ikke ut og ga meg en eller annen gang mens de er i Frankrike på ferie. Kjente faktisk at jeg ble skikkelig irritert på mangelen på gnistninger mellom mor og datter. Beundrer deg nesten som klarte å holde ut hele boka :)

  SvarSlett
 5. Jeg har hørt mange ulike meninger om denne boka. Det samme gjelder for bestselgeren hennes Bienes Hemmelige Liv.
  - virker som det er en enten/eller forfatter

  SvarSlett
 6. Å jippi, flere som ikke liker Sue Monk Kidd! Jeg leste halve "Bienes...." men orket ikke resten. Forstod ingenting da så mange ropte ut at den er da SÅÅÅÅÅÅÅ bra.....

  SvarSlett
 7. Noen som har lest den andre boka hennes - Mermaid chair eller Havfruestolen (tror det er det den heter på norsk)?

  Noen hadde den med på BookCrossing måte på onsdag men jeg hoppet over, leste derimot på baksiden at det var sekusell oppvåkning og identitssøk - så kanskje hun har kviknet til litt.

  Bienes har jeg forresten ikke lest - kun sett filmen.

  SvarSlett
 8. - altså ikke BC måte - men - BookCrossing MØTE.

  SvarSlett