søndag 14. mars 2010

AKUTT PÅSKEKRIM


Eksgangster

- Josh Bazell

Originaltittel
Beat the Reaper (2009)

Oversatt av Hege Mehren (2010)

Lesereksemplar mottatt fra Aschehoug etter å ha fylt ut
dette skjemaet.


Første først.
Kjære oversetter Hege - hvorfor -( fyll inn passende skjellsord) - har du valgt å oversette en så lovende billedlig originaltittel med det veike, klamme, kleine (ord lært av Maurstadbok) Eksgangster?

Andre NÅ.
Etter å ha lest 5-6 sider, sider nedelesset i filmaktig-mafia-gangster-narko-språk - slengte jeg den fra meg og klikket meg fram til lydboka - på engelsk. Hver gang norske oversettere ivrig begynner å spre om seg med ordet KØDD blir jeg litt skeptisk.

MEN - og over til bizniz.
Båndene er langt fra brede på landet og boka lot vente på seg - så jeg ga meg over til mitt norske eksemplar og takk for det - for etter en sjokkåpning av banalt gatespråk tok det seg opp og det ble faktisk morsomt - spennende og fylt av for meg nye fakta - noen ganger lo jeg høyt, bet negler over haitanken
- og begynte faktisk å bry meg om hvordan det skulle gå med uheldige Peter.

Det siste punktet er alfomega - for det kommer flere bøker - sikkert en haug - endeløs serie og sikkert filmer (eller HBO) og da må man bry seg om helten - for det er det viktigste her - språket og helten. Plott og bakgrunn kommer i annen rekke men går som følger:

Peter Brown (eks Pietro Brnwna), vokser opp hos polske besteforeldre som blir myrdet av mafiaen - han sverger hevn og havner 'tilfeldig' - delvis adoptert - hos områdets mafiaboss - bad guys dør, han treffer en pike, dolkestøt i ryggen og vips er han lege i regi av Witsec (vitnebeskyttelse). Herjende rundt på slubbertsykehus blir han innhentet av fortiden.

Fortid og bakgrunn rulles opp imellom nåtidskapitlene og det er vittig slapstick. Serier som Sopranos, Greys Anatomy og Mash er nevnt på coveret - sleng på Scrubs og Pizzagjengen, House, nok blod og gørr til å fylle hele Trueblood og du har Fear & LoathingAkutten.

- skal jeg plukke og klage må det være fotnotene. De er morsomme men kunne like godt vært plassert i selve teksten - nederst på tradisjonelt fotnotevis følte jeg de avbrøt lesingen min og dro meg ut av teksten - spesielt irriterende de gangene jeg ikke var med på notene (hehe, til egen vittighet). Skal bli spennende å se hvordan de løser dette i lydboka.

Oppsummert:
Lar du deg overfladisk underholde av krim og sitcoms og frydefullt ler til skarpe dialoger og fiffige fakta er dette boka for deg.
Rått og ukritisk pluss fra meg.Et blikk på hjemmesiden kan også være en pekepinn.


Neonmorsom på en masende måte - boka er bedre - men lar du deg ikke fornøye av dette liker du sikkert ikke boka heller.

Her finner du all du trenger å vite om forfatteren og boka - og hvis du absolutt ønsker det kan du også lese utdrag - som vanlig: pass deg hvis du som meg skyr detaljert forhåndskunnskap.

Eksgangster hos tanum.no
(norsk)
eller play.com (engelsk & billigst)

Artig:
At jeg rett etter jeg var ferdig med boka så McSteamy feie over en drugrep i heisen
(en av de nyeste Greys episodene) akkurat som dr.Brown (en anelse mindre delikat) gjorde i boka. Fiction imiterer fiction - her er alle hint av realisme og rl - longgone - akkurat som på påskefjellet.
Ned lyssløypa med mord i blikket.

3 kommentarer:

 1. Flott anmeldelse! :D
  Jeg har et par andre krimbøker på vent til påsken: "Hold tett" av Harlan Coben, og "Hypnotisøren" av Lars Kepler. Noen ganger er det deilig å slappe av med en krim som ikke krever så mye, men der man bare lar seg rive med i historien :)

  SvarSlett
 2. Harlan Coban hadde jeg et prosjekt om å ta helt fra starten - men andre bøker kom i veien og jeg glemte det bort - derfor har jeg ennå til gode å lese en eneste Coban bok, men det kommer nok, bare jeg blir ferdig med alt det andre :-)

  Hypnotisøren ser også lovende ut.

  SvarSlett
 3. Jeg syns Coban er litt A4, men så fort som du leser kan du uansett frese gjennom dem og gjøre deg opp en mening selv.

  SvarSlett