fredag 31. mars 2017

3 GODE BØKER LEST I 2017

Boka jeg har lest denne uka. Det går ikke fort, men det er fordi Anne Enrights The Green Road (lydbok) prioriteres, hver gang. Irsk familiedrama, mye bedre enn jeg forventet.



It's time.
For å få lov til å fortsette med lister, oppsummeringer, motivasjons og (shocker), kanskje også triminnlegg, må det skrives omtaler. Samleomtaler.  Planen er å luke ut krimmen, spare den til påske. Blir da stående med 20 bøker som, til og med for meg er for mange for oppsamling. Årets formel blir derfor treerinnlegg.
Tematisk, uten krav til kreativitet. Alt som kreves er en rød tråd.
Noe så enkelt som:

Tre gode bøker jeg har lest i 2017.
That's right. Lyserosa. Fordi jeg, etter å ha bing-ed meg gjennom årets sesong av Bloggerne, har innsett hvor glad jeg burde være for min uavhengige bokbloggerstatus og at all tvang er selvpålagt. Blogging for money får bare folk til å gråte utbrente tårer på tv. It's true. Jeg så det på Sumo.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 Går, Gikk, Har Gått  (2015)
 - Jenny Erpenbeck

Originaltittel: Gehen, ging, gegangen
Oversatt fra tysk av: Ute Neumann (2017)
Kilde: Lånt av Bjørg
Format: kindle

Uten tvil årets leseropplevelse.
Boka jeg har pushet på alle som har vist det minste nysgjerrighet for mine lesevaner.
Høyaktuell og tidløs.


Historie:
Richard, nylig pensjonert professor, sliter med å tilpasse seg pensjonisttilværelse og ensomhet. Han vandrer og grubler og går seg rent tilfeldig på en demonstrasjon på torget. Afrikanere som sultestreiker og vil ha opphold og jobb i Tyskland. Afrikanere fanget i et politisk spill, i et apatisk limbo, mens ordensmenn pusser på ordlyd og regelverk.

Han begynner å oppsøke flyktningene, først av nysgjerrighet, for å høre historiene, intervjue, men blir i prosessen dratt inn i både opplæring, byråkrati og dagligliv. Gradvis forsvinner skillet mellom dem og oss, og vi ender opp med mennesker som hjelper hverandre.

Språkopplæring.
Verbbøying på tysk er sin egen saga.
Gå, gikk, har gått...

Parallelt, med samtidens flyktende står Berlin, krigen (ww2) og muren. De omveltningen som både murens bygging og fall førte med seg.  Langsomheten på østsida. Fast lane i vest. 45år gap. Det er et sterkt bilde og kanskje det som gjorde dypest inntrykk på meg. I min iver etter å pitche boka på bygda er det dette jeg har snakket mest om. Hvordan murens fall så svært forskjellig ut, avhengig av hvilken side du bodde på,  hvordan det som fortonet seg som flukt fra vestsiden, kanskje bare var en østtyskere som skulle rekke toget...

 - Men siden muren forsvant har han ikke hatt oversikt. Etter at muren forsvant har byen vært dobbelt så stor og forandret seg så voldsomt at han ofte ikke kjenner seg igjen i de store kryssene engang. han kjente igjen bombekraterne, med ruiner og senere uten. Enda noe senere stod det kanskje en pølsebod der, eller en juletreselger, eller like gjerne ingenting.  -  Som guttunge, før muren ble bygd, solgte han selvplukkede blåbær på Gesundbrunnen stasjon i Vest-Berlin, for å kjøpe seg sin første gummmiball. Gummiballer fantes bare i Vesten. Da han så igjen stasjonen etter murens fall, var skinnegangen østover gjengrodd med høyt gress, på perrongen stod det bjørketrær og svaiet i vinden. Hadde han vært byplanlegger skulle det få stå slik. Til minne om den delte byen, som et symbol på forgjengeligheten i alt mennesker bygger, eller kanskje bare fordi det er fint med en liten bjørkeskog på perrongen. -

Sier seg selv at jeg lar meg påvirke mer av tida som går enn mer verdslige problemer.
Den universelle ensomheten er sterk nok til at tanken på Richard, som vandrer rundt, alene, somewhat utenfor tiden, (både 45år bak en mur, og tilsidesettelsen pga alder/pensjon), påvirker meg mer enn enkeltflyktningenes tragiske skjebner.
Jeg er et oljebarn. Det er bare å unnskylde på forhånd.
Digression - selv om jeg nettopp leste en artikkel i morgenbladet om at vesten ikke nødvendigvis har skylda for alt, klamrer meg til den... man trenger ikke bære alt..

Går, Gikk, Gått har blitt beskrevet som en politisk roman, eller en politisk kommentar til en av samtids Europas største katastrofer og utfordringer, flyktningestrømmen. Den tar for seg både fordommer, frasene vi liker å lire av oss  (la oss hjelpe dem der der er), og lovgivning. Catch22-aktige lover og tilfeldige påbud som står i sterk kontrast til de fysiske menneskene som trenger hjelp her og nå.

 - Afrikanerne må finne en løsning på problemene sine i Afrika, det er noe Richard ofte har hørt i det siste.  -  Richard forstiller seg hva det isåfall burde stått på huskelisten til mennene han har blitt kjent med i de siste månedene. På han egen liste kunne det kanskje stå:
 . Bestille reparatør til oppvaskmaskinen
. Avtale time hos urologen
. Lese av strømmåleren
Mens det på huskelisten til Karon ville stått:
. Avskaffe korrupsjon, nepotisme og barnearbeid i Ghana
Og på Apollons:
. Saksøke konsernet Areva (Frankrike)
. Innsette ny regjering i Niger som ikke lar seg bestikke eller presse av utenlandske investorer
. Grunnlegge den uavhengige tuaregstaten Azawad (diskutere med Yussuf) -
etc etc.

Det er elegant.
Tiden som går. Det som har vært, opp imot det som er. Går, Gikk, Har Gått.
Det vi ikke vet. Usikkerhetsmomentet. Skal gå. Skal gå. Skal gå.

Leser du intervjuer og andre anmeldelser.
(Ikke gjør det før boka er ferdiglest.) Får du vite at boka er basert på en faktisk hendelse. En konflikt mellom Berlin og en gruppe afrikanere 2012-14, og at det er svært mye av Jenny Erpenbeck selv i teksten. Mer enn du trenger å vite. Les boka først. Sekundærlitteratur/intervjuer second.

Ok, det ble langt, men jeg stresser ikke.
Innlysende at den beste boka får det lengste innlegget.
Wiki om Jenny Erpenbeck.

----------------------------------------------------


The Haunting of Hill House
 - Shirley Jackson (1959)


Lydbok lest av: Bernadette Dunne
Kilde: Storytel
Kryss: Oldtiden 3/50.

Jeg skrev aldri om We Have Always Lived in the Castle, som jeg leste i desember, etter å ha vunnet den på bokbloggjulebord, courtesy of Siljeblomst. Det var alt jeg trengte for å kaste meg helhjertet på gothbølgen til Shirley. Skulle til og med lese om henne til neste biorunde, før jeg fant ut at hun døde lenge før 70.  Spiste seg hjel eller noe. Mulig det kan kvalifisere til galskapsrunden. Death by food er borderline sinnsykt. Ja?

Jackson har fått æren for å ha kickstartet, eller ihvertfall lagt malen for hele gotisksupernaturalskrekksjangern. Jeg er ikke så bevandret i dette landskapet og er derfor fornøyd med å starte med utgangspunktet. Det er ikke veldig skummelt. Alt er lekende og slentrende, nesten en slags comedy of manners, i dunkelt herskapshus. Det er under overflaten det syder. I sprekkene, tårnene, og underbevisstheten mørket befester seg. Litt som Maria Lang og hennes (erotiske) forhold/plass i krimsjangereren. Det er pent på utsida, mennesker i mellom. Og du kan, som solskinnsleser, lukke øynene til alt du ikke skjønner, å lese rett fram...

Rent bortsett fra; blod på veggene, skrik i natten og trekk langs gulvet..

Er det huset som er ondt og spøkende, eller er det menneskene?
Det har blitt hevdet at det er nettopp dette usikkerhetsmomentet som gjør at boka leses med like stor entusiasme og innlevelse idag. Du vet, femtitallet = victoriatiden, alt var så dypt fortrengt at man fremdeles ikke ser forskjell på innsida og utsida.

Historien:
Du har et 1stk Haunted House, hjemsøkt, kjent for sine overtramp.
En Dr.Ekspert på det overnaturlige, 2 unge kvinner, 1 ung mann (husets arving) og et meget mutt forpakterektepar. Etterhvert doktorens (fornøyelige) kone og assistent,  også eksperter på det overnaturlige.

Doktoren med 3 gjester flytter inn i huset for å dokumentere spøkelser og hauntedness.
Nå skal ikke jeg skissere hverken handling eller outcome, null spoiling, men huset er fantastisk og jeg hadde gladelig flyttet inn, provided vinduene lot seg åpne, og fortidssøstrene holdt seg unna.

NB! App, holde seg unna, varsko for mulig spoiling i kommentarfeltet.

Wiki om Shirley Jackson.
-------------------------------------------------------------



 Harpiks  (2015)
  - Ane Riel

Oversatt fra dansk av: Cecilie Winger
Kilde: Leser-e-eksemplar Aschehoug
Format: Kindle.
Flere bloggere: Berit, BokogPalett, Lena


Jeg fortsetter med store skremmende hus.
Denne gangen på ei øy i Danmark.  Jeg mistenker at forfatteren har sett alt for mye daytime teevee, (husk at jeg nettopp har tilbrakt 2 sykeuker foran boksen, jeg vet alt om dr.phil, extreme hoarders og de som er så overvektige at de må hentes ut med heisekran).

Det er nettopp dette boka handler om.
Foreldrene til lille Liv, en gang så vakre, unge og ressurssterke har nå gitt seg over til hver sin kjapt eskalerende diagnose. Far hoarder (har ikke noe godt passende ord, samler, funker ikke), mor er så fet at hun ikke kommer seg ut av senga.  Liv er overlatt til seg selv, med kun sin døde lillebror som selskap. Hun må skaffe mat (og ting til far)og huset blir stadig fullere av - søppel, kaniner og støv. Far har meldt henne død. Og bokas første setning er:

- Det var mørkt i det hvite rommet da far drepte farmor - 

Omsorgsvikt på det groveste, men boka reddes av at alle elsker og er snille med hverandre.  Det er ingen frykt, vold, overgrep, utover dette åpenbare avviket. Det gjør at vi får oppleve situasjonen gjennom Livs øyne, uforstyrret se hvordan naiviteten viker for vissheten om at noe er galt.
Something rotten in the state of Denmark..

Hullene i historien fylles inn av brev fra mor, og slutten er skjemmende enkel.
Likevel. Verd lesetiden.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hadde jeg vært terningkastblogger ville jeg sagt, femmer, firer, treer.
(Toerne spares til påskeinnlegg, har lest mye tvilsom krim iår)
Har du, skal du lese, leser har lest?

Tilbake til lister, kryss og telling.
Det er drøye 2 uker til neste biorunde, de unge (30-) og gamle (70+) døde.
Foreløpig ser det ut til at jeg velger Tomalin, om Thomas Hardy.
Han ble nesten 90.

43 kommentarer:

  1. Oj, tid for å lete etter bio.
    Hva jeg har lest står i mien samleinnlegg pr mnd- men den siste gode kriminalroman jeg leste var Speilenes bok Av Chirovici. God, godt er god. Guten, gute sehr, geblossen!

    Erpenbeck står fortsatt på vent, men husk det har ikke vært mye tid til lesing i mars. Har lest ferdig en fin diktsamling i dag av Hans Anton Grønskag fra Frøya, han skriver så bra. Jeg kjenner ham fra Frøya, kollega, far til dattras skolevennine, men jeg må få anbefale den likevel:)

    Fortsetter med klassisk slowcrime fra Trondheim; Jan Boris Stenes siste I Djevelens klør, og deretter går det vel i tur og orden med krim i april.:) Gleder meg til fridager.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Men, nå er du vel flyttet inn? Ser veldig fint ut på Instagram da, og så mye vårligere på Ladesiden. Jeg var alltid så misunnelig på ladefolket som barn, de fikk begynne med joggesko måneder før oss (fra moholt).

      Boris Stene så jeg på eBokBib i går. Så ut som serie uten at det stod hvor mange bøker jeg må lese for å komme til årets. Som sagt tidligere skal jeg være mer frampå på norskekrimmen iår. Derfor jeg blant annet har begynt på Mæhle, for å nå 2017boka iløpet av året. Kanskje det går an å gjøre det samme med Boris? How many?

      Noterer meg dikt men lover intet, føler meg likevel i siget, fikk ikke sove og leste ei hel diktsamling igår natt. Ringdal sin. Dette Skjer Ikke. Likte den, var akkurat så enkel som jeg krever, selv om den handlet om akkurat det samme som Linnea Myhres siste. (Ensidig forelskelse).

      Slett
    2. Nå er jeg flyttet inn. Kan bo blant pappesker en stund til.. for ute er det tidlig vår som du så riktig sier.:) Hestehovene pryder grøftekanter og gamle grastuster.

      Jan Boris kan du trygt slenge deg med på. Det er hans andre bok som er ute nå, den første; Nådegiveren, kom i 2015. De er ikke så tykke, så det går fort.
      Mæhle har jeg enda tilgode, har et par av ham i eskene, må få dem frem etterhvert, men hvordan rekke alt?

      Dikt trenger ikke være vanskelig i det hele tatt. tenk på alle de fine klassiske poetene våre som Rolf Jacobsen, Tor Jonsson, Inger Hagerup, Arild Nyquist.
      Og Obsfelder.



      Slett
    3. De trenger ikke være vanskelige, men er det likevel, nesten alltid. Rolf Jacobsen, ok da, myrstråene har gjort evig inntrykk. Hagerup også. Kanskje er det bare samtiden jeg sliter med?

      Skal se etter Jan Boris på eBokBib.

      Slett
    4. Nei da, man må bare være i rett modus for mottagelighet.
      Btw myrstår- jeg tenkte faktisk på deg og de myrstråene når jeg nevte disse bøkene, klassikerner husker jeg jo ikke så detaljert-
      men det er bemerkelsesverdig lite myrstrå i diktboka til Hans Anton Grønskag som jeg leste sist her, og det er rart når det handler fra en øy med mye myr..
      Mulig du finner myrstråene under/mellom linjene likevel, ja du gjør vel det..
      Samtiden er stort sett håpløs.
      Så mye modernisme, ordgyteri, forsøke å gjøre noe nytt liksom.. um forte sakte blomor..feks

      Slett
    5. Aha, betyr dette at Sakte Blomor ikke falt ismak? Do tell!!

      Slett
    6. Smakebiter som har blitt vist underveis etter utgivelsen har ikke falt i smak. Det er noe tilgjort (og tilsørende?) med et sånn fiktivt blandingsspråk, synes jeg. Men man man kan jo ta på seg den humoristiske siden og lese det slik- Eller blir det blasfemi? Boka skal samleses, så får vi se.

      Slett
    7. Ja, jeg skal også samlese. Det må man jo, (skriving er en annen sak), så får vi se, om teksten til slutt når inn.

      Slett
  2. Fins det en serie på tv om bloggere? No står ikke verden til påske :) Jeg har Går gikk har gått i hyllen, skal sannelig legge den i "lese veldig snart" hyllen, takk for tips! Ønsker deg en fin helg Ingalill!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe Tine, har du ikke hørt om BLOGGERNE. Serien der tv2 ( i 6 sesonger) har gått tett på rosabloggernes daglige utfordringer. Eller, iår (som er den eneste sesongen jeg har sett hele), er det et par rosajenter, en kakebakeblogger, villmarkstonje (fra farmen) og et humorpar, altså Marna komikerfrue. De eneste to som ikke ble spolt over var paret og Tonje med hundene. Føler du det opplært og utdannet nå?
      Oppsummert - tydligvis er det så slitsomt å levere blogginnlegg (mot betaling) at de alle står opp og gråter utbrent om natta, eller får andre til å gjøre jobben for seg.. Man må passe seg for sjekker med nuller på.. før du aner ordet av det må du levere besøkstall og 4 innlegg om dagen, samtidig som du ser pen ut på bilder. Nesten så jeg sympatigråter.

      Over til viktigere saker.
      Det gleder meg at du skal lese Erpenbeck. Jeg tror ganske sikkert du kommer til å like den. Synd det ikke er norsk og kan nomineres.
      God helg til deg også!

      (Var sikker på at både du og Anita hadde lest Harpiks, men fant ikke innlegg?)

      Slett
    2. (niks, ikke lest Harpist-. Ang Bloggerne holdt det med små trailers for meg.. akk for et liv)

      Slett
  3. Skjønner jo at jeg må lese den øverste, men tenker at det nok blir neste år (jeg står som nr 53 i venteliste på biblo). Shirley kommer jeg sikkert også til å lese (turte ikke å lese omtalen din nå), var den bedre eller dårligere enn We Have Always Lived in the Castle? Fungerte den godt som lyd?

    Sliter forøvrig med å finne biokandidat. De fleste viser seg å ha dødd enten for sent eller for tidlig. Hadde egentlig lyst til å gå for Mozart eller Jesus, men begge ble vist akkurat litt for gamle.

    (Man skal vel egentlig ikke snakke om disse terningkastene under streken, men hvis en treer sniker seg inn i topp tre, er det du som er streng - eller har du hatt et litt dårlig leseår så langt?).

    SvarSlett
    Svar
    1. 53? Skjønner ikke at det er mulig. Gjorde en prøvebestilling (fjernlån) og boka var klar (uten venteliste), bestilt fra Molde. Tror du må prøve igjen. Først setningen jeg skrev var forresten, eBokBib, men så sjekket jeg og den var ikke der, noe som ikke har betydning, hvis du fremdeles ikke leser på telefon. Kindletelefon det hadde vært noe. Good for, kun boklesing og ringing.

      Det er nesten ikke spoiling i HillHouse, mye skumlere her i kommentarfeltet og du bør ihvertfall holde deg unna kommentaren jeg, etterpå, skal skrive til Mari. Tror jeg må legge inn varsko i innlegget. At de med spoilerfrykt bør holde seg unna kommentarfeltet. Lydboka var ok lest. Jeg likte innleseren og hun passet stilen. Castle leste jeg på papir, så har ingenting å sammenlikne med der. Usikker på hvilken jeg likte best, rangerte likt på goodreads, men synes vel kanskje Castle er mer creepy, med alle disse tekoppene og mobbeturene gjennom byen. Hill House er mer rettfram spøkelsehistorie, om du da ser bort ifra diverse tolkninger.

      Terningkast er classified og det som skjer på goodreads, burde strengt talt bli på goodreads, men siden jeg nå likevel tuklet med hemmelighetene, har du rett, det har vært kun 1 femmere (Erpenbeck) og et fåtall firere (krimmen til Galbraith, Hill House, Flaggtale og JamesFranco). Ganske mange toere dog (seriekrim). Så treer sorterer enkelt som god bok. Diger sekk, og de 3,5 bøker er jo faktisk ganske gode. Midt på treet, helt ok. Osv Osv. Toere derimot..

      Biorunden var overraskende vanskelig. Er overlykkelig over at Hardy ble eldgammel.

      Slett
    2. Alle vet at kommentarfelt besøkes på eget ansvar. Nå forsøkte jeg å gå inn og gjøre om til fjernlån, men internett mitt mente det var for dristig. Får vel heller belage meg på å vente de foreskrevne 53. Hvis Amazon lanserer mobilkindle slår jeg til, forutsatt at man virkelig bare kan lese/ringe/sms'e - gratis SOME-avening.

      Jeg har aldri noensinne gitt så mange fire/fem som jeg har gjort i år. Det er jeg egentlig utelukkende positivt, men jeg føler meg på en måte billig (?) allikevel. Stjerner er vanskelig.

      Alle jeg tror har blitt gamle har dødde i sekstiåra, og alle jeg trodde dødde unge ble litt over 30. Vurderer å jukse, men nå har jeg jo allerede røpt at Mozart ble for gammel. Vurderer også en bok om et synkende hvalskip - usikker på hvor gammelt skipet var når det dødde, men regner med at mesteparten av mannskapet var <30.

      Slett
    3. Fordelen med å vente i 53 uker er at du har glemt alt som overhode er skrevet om boka og kan starte blankt. Begynn fortrengningen nå! Nå!

      Når det gjelder alle disse stjernene du slenger rundt deg, er det sikkert morsrollen, kosemosemode. Det er jo hyggelig da, og bare lese gode bøker. Muligens har du bare blitt bedre til å velge.

      (Amadeus, Amadeus, Amadeus, Am, Am, Am Amadeus = oldtidsreferanse)

      Slett
    4. , nok en gang takk for at jeg slipper å vente 53 uker (så får vi bare håpe at jeg klarer å få ut fingeren før ukene plutselig har flydd på egenhånd). Har uansett troa. Har ikke absorbert noen spoiler så langt, bare hørt GOD GOD GOD fra alle kanter (eller kanskje det bare er deg, i flere forskjellige kommentarfelt?).

      Kikket nettopp over stjernene fra mars, og der var det to to'ere og fire tre'ere. Ser altså ut til at fyrverkeriet var forbigående (og muligens hadde en klar sammenheng med at babyen oppdaget gleden av å sove lange dupper, og (nesten) sammenhengende netter).


      ((( Her er mitt biosirkelbidrag, latterlig forsinket, totalt uinspirert og skrevet på fem min, men deltatt er deltatt, og dette er året jeg skal få med meg hele sirkelen)))

      Slett
    5. Eh, underbevistheten min skammet seg vist såpass over innlegget at linken ble utelatt:

      https://bokboble.wordpress.com/2017/04/02/the-black-heart-also-beats-for-liberty/

      Slett
    6. Har ikke du blitt superfan av Edith Wharton? Hun ble gammel nok, og det finnes masse biografier. Den man sikkert helst burde lest (av Hermione Lee) er riktignok over 800 sider, men det går sikkert an å lese en av de andre i stedet.

      Slett
    7. Eller! Krakauer? Under the Banner of Heaven? Drapsmenene drepte jo en dame og babyen hennes. Det er semirelevant i alle fall.

      Slett
    8. (til kamp mot lange bib.køer, eller, dummieshjelp til de som ikke behersker fjernlån?)

      Link mottatt, om enn i feil kommentarfelt, leses i løpet av dagen, etter vi har tatt katta til dyrlegen. Forventer nå at innlegget er så godt at alle eventuelle dårlige nyheter umiddelbart glemmes. Jeg overveier fortsatt å lese boka, men ble litt mer lunken til lydformatet etter å ha lest labbens omtale. Derfor spent på hvor jeg lander etter å ha lest ditt.

      Forøvrig også spent på hva jeg synes om American Gods etter at du og Mari ga stjerner fra bunn og topp. Foreløpig ligger jeg i midten (kun hørt 2t). Og. Ja, det er meg i alle kommentarfeltene. Det teller likevel.

      Slett
  4. Shirley er så jævlig bra. Tror jeg må lese Hill House på nytt snart. Du hoppet for øvrig elegant over homoerotikken, som jo er det beste i alle bøker. Hva er greia med den hjemmeværende "vennen" til Theodora, liksom?

    Jeg har nesten samme problem som Haruhi. Neste biokategori er fæl. Jeg har altfor mange kandidater. Eller, har egentlig to toppvalg nå, men klarer ikke bestemme meg. Queerpioner? Hemmelig agent? Begge to? Hjelp!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, jeg tenkte faktisk på deg og homoerotikken mens jeg skrev innlegget. Men sannheten er at homoerotikkradar'n min må være ikke eksisterende, selv den hjemmeværende 'vennen' til Theo. Vanlig erotikk ja, mye lusking og klamme forhold, og isåfall forklarer det Theos store aversjon mot å få Ellinor flyttende inn, men samtidig finnes det 100 andre grunner til at Ellinor ikke er ønskelig roommate. Kan strekke meg til at Ellinors fiksering på Theo kanskje kan ha en sydende årsak, men som sagt. Radar off. Fant mer repressed erotikk i Castle, av den creepy incestuøse typen -)

      Du skjønner at biografien må bli enten begge deler eller Queerpioner? Her er det jeg som trenger hjelp.

      Slett
    2. Det er noe med språket der, altså. Ifølge Eleanor er Theo "unnatural" (=femtitallskode for megahomo). Det er masse andre ting der også - jeg kunne sikkert skrevet et langt essay, men dette er ikke rett forum.

      Vet ikke hva som interesserer deg i denne runden, men jeg foreslår at du sparer Shirley til "mett"-runden. Død pga mat passer (minst!) like godt der som i galskaprunden. Jeg har for øvrig også en Shirleybio i hylla, men tror ikke jeg leser den i noen av de gjenværende kategoriene i år.

      Slett
    3. Der ser du - unatural - oversatte jeg brae til å bety, independent, feminist, sterk osv. Tror jeg må lese flere femtitallsbøker. Har du lest Maria Lang forresten?. 50talls krim med mye rart mellom linjene.

      Shirley sklir rett inn i matrunden. Hadde egentlig sett meg ut Kallenstoft matbio (ehm øyeblikkssak om hvordan han spiste på seg hjerteattakk eller noe, for glad i ost). Men Shirley er nesten enda bedre. Kanskje det overfladisk koker ned til hvilken som er kortest.

      Mm, det dukker opp noe bedre, eller eldre, blir det Thomas Hardy, denne runden, fordi Tomalin, fordi, alt jeg vet om han er det pompøse, jeg skriver bare romaner for å finansiere diktene mine... utsagnet.. (har aldri lest et eneste Hardydikt).

      Slett
    4. Nei, jeg leser nesten ikke krim. Og i alle fall ikke fra Sverige. Men kan kanskje sjekke det ut. Hvor begynner man? Bibliografien er jo like lang som en telefonkatalog.

      Thomas Hardy er sikkert et like godt valg som mye annet. Tror det blir god variasjon denne runden!

      Slett
    5. Man begynner selvfølgelig med nummer 1. Se da bort ifra at jeg selv begynte med nr.3, fordi de kom i posten, og jeg sov på post, ga meg nyutgivelsene i vold der jeg burde gått til kilden. Ergo vet jeg ikke hvordan nr.1 og 2 er. Og har kun lest 3-6, før jeg ble opptatt med andre ting. Omtale av 3 og 4, finnes her:

      http://moshonista.blogspot.no/2013/02/whodunnit.html

      Slett
    6. Herregud. Sitatene i omtalen din er jo en fest! Og jeg ser at det lokale biblioteket har 66(!) treff...

      Slett
    7. Svenske landsbygda vøttu. Det burde også glede deg at ordet - homoerotikk - er brukt i kommentarfeltet, selv om det skyldtes en misforståelse -)

      Noterer meg at jeg med tiden burde lese en Langbio, hun var vist svært hemmelighetsfull, voktet og regisserte privatlivet med jernhånd, samtidig med at hun masseproduserte bøker, med dalende kvalitet. (Det siste sa samtida sikkert bare av misunnelse).

      Slett
    8. Jeg ble også først forvirret av Puck/Christer-greia, men så var det bare lureri. Hardkokt krim med masse seksuell spenning er uansett ikke feil. Det er nesten den eneste krimtypen jeg faktisk leser (selv om jeg liker noir enda litt bedre).

      Slett
    9. Veldig, veldig fortrengt femtitallserotikk og overhode ikke hardkokt, men det kan jo hende det faller i smak likevel. Gleder meg til du prøver..

      Slett
  5. Jeg har notert meg den tyske gramatikkboka, hvordan kan jeg unngå det når den er nevnt i alle kommentarfelt frekventert av the bearded lady? Shirley har jeg også notert meg, men jeg er usikker på om spøkelseshus er min greie.

    For øvrig blir mitt biosirkelvalg Kurt Cobain. Den står i hylla og gir kryss for det også, aka enkelt valg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Rocketroll er nok det safeste valget når det kommer til de under 30. Ikke lett å finne ynglinger som har gjort seg biografiverdige, under 30, utenfor musikken. Sport kanskje, men atletene har heldigvis litt større varighet..

      Ganske stor fallhøyde på Erpenbeck siden jeg har gnålet vidt og bredt, men merkelig nok (mot normalt) er jeg ikke så bekymret for mottakelsen, mer opptatt av at dere skal lese.

      Tror du bare må prøve deg på Shirley først som sist. Du oppdager nok kjapt om det er for deg, eller ikke.

      Slett
    2. Hah - jeg skal også lese om Kurt'ern Elisabeth. Hvilken bok har du?

      Slett
  6. Panikkirekkene - måfinnebiotilsirkelen. Aber plõtzlich tilbake!

    OG JEG HAR SLÅTT INGA I WORDFEUD !!!

    Sånn, nå er det sagt. Mohaha. Skal se jeg blir eplekjekk, og lander med et brak. Vel, født med hjelm, så det går seg til. Men seriøst, før jeg kommenterer mer her nå så må jeg finne meg biobok!

    SvarSlett
    Svar
    1. (Inga er en svært dårlig taper og nekter derfor enhver kjennskap til WF, tap, spill og apper generelt)

      Synes forøvrig det er på tide at du blir ferdig med all denne reise/flyttingen nå, og gir deg biografiskrivinga i vold. Jeg sitter fremdeles og venter på hemmelighetene til Oprah. Du kan da ikke forvente at vi skal lese den selv?

      Slett
  7. Erpenbeck må leses, men jeg tror det blir når den er oversatt til engelsk eller kommer i pocket. Jeg bruker allerede altfor mye penger på bøker, jeg kan ikke begynne å kjøpe nye bøker på norsk. Shirley er enklere å få til. Hill House har jeg lest, så det må bli Castle (som for øvrig ligger klar på Kindle).

    Når det gjelder biosirkel blir det enten Into the Wild eller siste del av selvbiografien til Bertrand Russell. Har egentlig lyst til å lese Tomalin (Dickens), men han døde for tidlig. Håper jeg kan skvise den inn i en annen kategori.

    Btw, hvor finner jeg oversikt over biosirkel og kategorier? Fanen ser ikke ut til å være oppdatert.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skal også lese Erpenbeck på engelsk, hører at Oktober har tenkt å oversette flere, men det tar sikkert evigheter.

      Jeg tenkte også på Dickens, men går for Hardy istedet (også Tomalin), han ble 88, så godt innafor. Han into the Wild fyren, er altså så dum, at jeg ikke vet om jeg tåler mer om han. Krakauer skal ha all ære for at han får folk til å lese om tosken. Nesten så han er FOR flink til å skrive disse true/bio/doc bøkene sine.

      Har vært litt slapp med oppdateringen av den bio-fanen (kjedelig), men årets kategorier ligger på denne linken:

      https://moshonista.blogspot.no/2017/01/biosirkelkategorier-2017.html

      Jeg burde vel sette meg ned med linkene og biosiden, sukk.

      Slett
    2. Jaa, sett deg ned med lenkene og biosiden!

      Isj, Hardy står jo ikke i min bokhylle. Må se om jeg finner en 100 siders bio om en eller annen spennende person over 70 som har vært død en liten stund. Klarer ikke å se for meg at det er like spennende å lese om de under 30, med mindre de døde på en fascinerende måte. Livserfaringen er litt mer begrenset enn for en på 70+.

      Slett
    3. Hardy blir hentet direkte fra storytel, satser alt på at Tomalin er like bra på lyd, som dere (bloggers and Hornby) påstår hun er på papir.

      Problemet er vel løst nå som du skal skrive om Ekspedisjonen?

      Slett
    4. Jepp, problem solved! Alt jeg trenger å gjøre er å skrive. Liker når ting ordner seg så enkelt. Jeg er i rute til full deltakelse (selv om jeg ikke har forpliktet meg).

      Slett
  8. Har fått med meg at "alle" leser og liker "Går, gikk, har gått" om dagen. Jeg ble nok likevel mest gira på å lese "The Haunting of hill house" av de bøkene du omtaler her.

    Selv driver jeg på "Det vokser et tre i Brooklyn" og har gjort det i en evighet. Ukas mål må bli å lese den ut! ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Spørsmålet man stiller seg nå er om 'alle' bare er meg forkledd i alksens kommentarfelt, med løsbart og fanatisme?

      Shirley Jackson er pur lystlesing. Hun har til og med bok på 1001. Novellesamling, litt usikker på om det bare er den ene novellen (lang) The Lottery, eller om det er hele samlinga. Rart at hverken Hill House eller Always Lived in the castle ikke er på lista. Den rommer jo så mye annet rart.

      Treet i Brookly lest jeg osm purung, har en mistanke om at jeg ikke ville blitt like betatt idag. Synes den høres så klissete ut, fordommer, fordommer.

      Slett