torsdag 9. april 2015

BIOGRAFISIRKELEN 12 - 6 DAGER IGJEN.

 Man har da ihvertfall sikret seg mot disking - blir ikke mer kategoritypisk enn dette.


- A brilliant and unprecedented work, Chasing Justice is the riveting chronicle of how a small-town murder became one of the worst cases of prosecutorial misconduct in American History. This shocking look inside death row will forever unsettle our view of justice systems in the Western World. - (fra  baksiden)


15.april 2015
Kategori: Forbrytelse og Straff.
Crime and Punishment, Dostojevskij excluded.

Jeg vet Norges største forbryterkonge Northug, kommer til å være representert, og at noen kommer til å argumentere inn Truman Capote. Utover det er jeg blank og nysgjerrig, både på hva som leses og hvor langt dere har kommet.
Hvem byttet ut Nesbø med morder-bio på påskefjellet?
Hvem er ferdig?

Jeg? 
Har ikke lest et ord hele påska. Det er vanskelig å bla om når man har begge nevene fulle av sjokolade, familie på besøk, høner å passe, og en hund som ikke forstår seg på begrepene påskelesing og påskesofa. Jeg har hørt ca 10min lydbok. Prøvd å lese på telefon under dekke av nettsurfing. Knapt sett en blogg. Er nå 100% overbevist om at dette med bøker og påsker er verdens største filmtriks, mm man leser på påskefjellet alene, eller reiser på hyttetour med en gruppe tvangslesende bokbloggere, som minner meg på
- ikke glem Tvangslesingskafeen 12.april 
(se fb-gruppa for oppdatert tid og sted)

Påskedvalen er herved over.
Restesjokoladeposene oppspist. Kroppen skal renses. Bøkene atter tas fram, og da passer det utmerket at det bare er 6 dager igjen til sirkel. Jeg stoler blindt på at dedikerte biografilesere ikke glemmer deadline selv om jeg har vært fraværende og påskedvask.
Isåfall beordres oppvask og intervention
, divine.

Jeg leser, som sagt, Chasing Justice
 , om 20+ år i fengel, dødstraff og uskyld.
Dessverre har jeg ikke kommet lenger enn 1,5s inn i prefacen
- som er -  forrordet til prologen
Ingen grunn til bekymring.
Det er hele 6 dager igjen 
+ en tvangslesingskafe.

Dere andre? 

48 kommentarer:

  1. Jeg har lest ferdig, om "forbryterkongen" Northug. Jeg likte det jeg leste, selv om det ikke var den beste boken i verden, men det er morsomt å lese om kjente sportsfolk. Boken som jeg leste i fjor, var mer sånn ukeblad-bok, som ikke var så givende :)

    Gleder meg til å lese din omtale da, som sikkert er om en skikkelig forbryter, eller ikke?? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har store forventninger til boka mi. Mannen leste den for noen år siden og var desillusjonert og rystet i lengre tid (ennå) - så, til tross for at jeg hadde sverget at jeg skulle ta fri fra - selvbiografier - etter Chaplin, burde dette bli bra.

      Forbryterkongen Northug er alltid bra
      - hele norges hemmelige girlcrush.

      Slett
  2. Jeg er med! Men det blei ikke akkurat en biografi denne gangen heller, sjøl om jeg lenge vurderte Dostojevskij (han måtte jo blitt godkjent, spillegal og tukthusfange som han var). Mitt bidrag denne runden er "Blodig alvor", essays og artikler om kriminallitteraturen som sjanger. Mye forbrytelse og straff! Kanskje godkjent hvis det går an å biografere en litterær sjanger...?

    Høres ut som om du har hatt en ypperlig påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hva seier ni? Dostjevskij tukthusfange? Hadde jeg visst det hadde jeg ikke så lett eksludert han i innlegget.

      En sjangerbiografi? Interessant - og svært grensesprengende. Hjernen er ikke helt påslått etter påskestria, så all klaging på rammeløs sirkel får rettes der - dessuten føler jeg at et slikt innlegg er akkurat hva jeg ønsker å lese - nå. Så jeg ser gjennnom fingrene og diskvalifiserer en annen dag.

      Ypperlig påske - tror jeg og sønnen combined satte verdensrekord i eurothrashsmågodtspising.

      Slett
    2. Ja, han hadde seriøse spilleproblemer. Men enda verre var kanskje det som blei øremerka som "revolusjonær aktivitet" - fyren skulle egentlig vært henretta. Han blei dømt til ti års straffarbeid, mange av dem i Sibir. Derfra henta han visstnok inspirasjon til flere av de største romanene og de viktigste romanpersonene sine.

      Det er en slags sjangerbiografi, ja, som gjør rede for alt mellom Mauritz Hansen og Unni Lindell, med heftige avstikkere til både Poe og Ed McBain og andre viktige forfattere. Noen verk blir også gjennomgått og analysert. Overraskende spennende for en som ikke er så glad i krim!

      Du får gruble på det - en eventuell diskvalifisering vil bli tatt med fatning. Jeg kan jo ikke akkurat bestikke deg med smågodt heller...

      Slett
    3. Ikke så mye å gruble på - så langt, gjennom 12 runder har jeg kun diskvalifisert meg selv. En ekte push-over-general er det jeg er.

      Spennende fakta om Dosto dette, noe å tenke på for alle som ikke har valgt forfatter til neste runde. Har du lest bio - eller spilt Trivial Pursuit -). Er i såfall bioen å anbefale?

      Slett
    4. Verken eller, faktisk, men jeg har lest en del om fyren fra ulike kilder opp igjennom åra. Samla sett blir det jo en del info. Men jeg har biografien til Kjetsaa i hylla, og lurer veldig på om jeg skal lese den til neste gang. Aberet er om det egentlig er så lurt å lese biografien før verkene (høna eller egget, egentlig).

      Blir forresten litt forsinka denne runden også, men bare med et par dager, håper jeg - masteroppgava må komme først så tett på innleveringsfrista!

      Slett
  3. Jeg er med, er allerede igang, og denne gang sikrer jeg meg både forbrytelse og straff. Jeg leser bio'en til en advokat, som graver seg ned i forbrytelser for å utmåle straff. Men ikke på den måten du kanskje tror!? Men ikkje gu' om eg røbe kem det e før 15.april! Er du lur, finner du ut av det før den tid -)
    Påsken ble forøvrig for min del proppet med lesing. Lite sjokolade. Mer middagsjunkfood. Mye blogging (til å være meg). Og NULL skitur. En påske utenom det vanlige for meg også, med andre ord. Herlig!

    SvarSlett
    Svar
    1. (Lippestad?) (har nettopp lest den)

      Slett
    2. (nei, forresten, han utmålte ingen straff.. Alf Nordhus kanskje?)

      Slett
    3. Gode forslag Anita, men veldig langt fra bingo. Du er på helt feil kontinent, for det første ;-)

      Slett
    4. Ok, nei, da melder jeg pass.. kjenner nok ingen advokater over there.. mua De i Lov og rett i LA, og i Ally Mc Beal.;)

      Slett
    5. Nu, Marianne, jeg var da å kykeliperte inne på bloggen din igår - og fikk med meg venstremargen. Man er da observant, og hva er ellers visten med marger - noen må ta ansvar å lese dem.

      Anita: Jeg tipper utifra serieforslagene dine at du ikke er spesielt ivrig på streamingtjenester? Ihvertfall glemte du The Good Wife -)
      (Når det er sagt kan jeg rett som helst bli tatt på fersken i McBeal-titting -)

      Slett
    6. Den som kykeliperer venstremargen er jammen observant. Jeg fjernet boka ganske kjapt etter kommentaren her inne, men var altså for sein... Kjappa!

      Slett
    7. Nei, jeg er ikke ivrig på det .. nei. Så seriene så jeg på vanlig Tv den gangen det gikk...

      Slett
    8. Marianne: Ingen sommel her - hadde allerede full kontroll før du la ut dette advokatmysteriet. Jeg kommer likevel til å dramatisere overraskelse og sjokk ved publisering. - din snik - osv......

      Anita: Dette må du gjøre noe med, om ikke annet for å finne ut av hvilken tv-serier dine intervjuobjekter lar seg inspirere av........

      Slett
    9. Jeg antar at jeg er fullstendig innafor! En advokat (Grisham ER faktisk advokat) som utsteder punishment for crimes må jo være midt i den berømmelige blinken! I tillegg er han forfatter som skriver om crime og punishment. En dobbel go-go! Eller, faktisk en trippel! Win-win-win i alle retninger. OG så er jeg ferdig med bio'en i god tid før den 15.. say no more... -)

      Slett
    10. What? Det vil jo gå ut over lesetiden.;)
      Jeg får vel legge inn et sånn sjekk-spørsmål ved neste intervju (hva ser du av TV-serier? Favorittserie etc) og så kan jeg google det etterpå og se en trailer eller to, det må da duge, synes jeg.;) (får vel vurdere det ift samlesingsansvaret i mai--- da blir det sikkert Holocaust eller noe sånt, kan jeg se for meg-- men det har vi jo fått nok av oppgjennom, og Allo Allo)

      Slett
    11. Ja, og Familien Ashton, og den mer moderne Kampen om Tungtvannet..

      Slett
    12. Altså - frue - De har da unge sønner
      , som kan spandere på mor et aldri så lite Nettflixabonnement, med forhåndsinnlagte favoritter og sjåing under oppsyn?

      Slett
    13. Jeg har tilgang på Netflix, via min sønns abb. ! Og jeg har faktisk startet å se tre episoder av House of Cards i påska- men jeg orker egentlig å følge med slike serie.. Kommer dog sikkert til å se flere episoder av HoC når jeg gidder.. Jeg vil heller lese bøker, som sagt-- I påska i fjor så jeg to serier på Netflix da jeg besøkte dattra mi i Lofoten.. så det så. Men helst ser jeg film når jeg først skal se på Netflix..men nå synes jeg filmutvalget har blitt så kjeeedelig...

      Slett
  4. Takket være Elisabeth, så blir det Truman Capote på meg. Eller Papillon. To bøker til på lista over bøker som man er i gang med (5 so far!) er vel bare barnemat. Om jeg blir ferdig i tide er jo en annen sak.

    SvarSlett
    Svar
    1. Les Papillon! Jeg tror jeg må ha lest den 5-6 ganger i yngre alder. Aldeles fascinerende bok!

      Slett
    2. Enig, Papillon er fantastisk.

      Slett
    3. Først:
      Papillon er virkelig et eventyr, og jeg har, som Marianne, i yngre år, lest den flere ganger. Det må ha vært den gangen alle foreldere hadde de samme bokklubbbøkene i hylla - for i samme åndrag, leste jeg - og elsket - En by som Alice - og Vilhelm Mobergs Utvandrere. Selvfølgelig i alt for ung alder - nu til dags - leser de vel Superbitchene i dette alderssegmentet -)
      Filmen med Dustin Hoffman er også god.

      Monique: Capote? Det betyr 2stk med Cold Blood. Jeg er enda ikke overbevist om at dette er en biografi - med hvis Hedda slipper gjennom, det stadig mindre strenge, nåløyet, åpner jeg for Truman også. Om ikke annet fordi jeg er nysgjerrig og har lyst å lese den selv.

      Slett
    4. Forresten:
      Jeg har aldri tenkt på Papillon som en biografi. Trodde det var fiksjon basert på true story??
      (crossover?)

      Slett
    5. In Cold Blood er helt klart en biografi! Bare om mer enn én person. Så i bunn og grunn flere biografier samlet i felles bok. Burde gi flere kryss i min verden, ikke diskvalifiseres. Så da så!

      (Dessuten: registrerer med glede at Atwood ikke dukker opp på Lillehammer programmet før torsdag når jeg er på plass. Puh....)

      Slett
    6. Det er mye dystopi og kritikkens framtid på Lillehammer. Det blir bra - og vi blir kloke(re).
      Har sett gjennom programmet - men fant hverken Stridsberg eller Atwood eller Ketty. Hva er det jeg misforstår??

      Gleder meg til disse Cold Blood omtalene. Så Snobben skrev om den og har hatt lyst til å lese ever since.

      Slett
    7. De er på festaften torsdag- Atwood har to andre arrangementer også, alene, fredag og torsdag-- Jeg finner ikke flere på Stridsberg.. Du kan søke på forfatter/gjestelista..

      Slett
    8. Får sette meg ned med gjestelista, ble litt overveldet ved første gjennomsyn.

      Slett
    9. 2 dager igjen og jeg har ikke begynt... kaster herved inn håndklet!

      Slett
    10. Meeeen, Monica, det er nå du skal brette opp armene - ikke begynne rote med håndklær....

      (Har selv 150s igjen - mulig det ikke kommer innlegg før til kvelds..)

      Slett
  5. Jepp, eg er med - men blir vel ikkje ferdig innan fristen, er eg redd. Fekk sans for Ragnar Kvam sin forteljarstil då eg las om Hjalmar Johansen i "biobarterunden"
    - så eg skal lesa:
    "Straffen" av same forfattar som handlar om Knud Bull, bror til fele-Ole. Denne Knud vart dømt for myntfalskneri og vart sendt til straffekolonien Australia i 1845.

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne Kvam har sannelig funnet seg interessante mennesker og skrive om. Jeg likte godt det Hjalmar-innlegget ditt, regner med at Knud er like fascinerende. Og jeg som trodde det bare var englenderne som sendte ukrutt til Australia.
      Du har fem dager på deg - det går så fint så
      (sa hun mest til seg selv.. )

      Slett
    2. - ehm -
      - A skrive om -
      (håper og ber at Solgunn
      aldri dukker opp og leser dette)

      Slett
  6. Hadde egentlig tenkt å snike inn Julian Barnes Arthur & George, crossoverbio (historisk roman) om Arthur Conan Doyle og en ekte rettssak han var involvert i. Jeg hørte en forkortet lydbokutgave av den i fjor, og elsket den (og dødde av skam etterpå, herregud). Men den er for god til å hastelese (og det er litt frustrerende at jeg har hørt/lest 50% (?) allerede). Tror jeg kommer til å gå for Guantánamo Diary i stedet, - litt usikker på om den egner seg for hastelesing også dog.

    (Det går vel i grunn without saying: jeg blir ikke bare ferdig for sent: jeg kommer aldri til å skrive om boka, - men det gir meg glede å late som).

    SvarSlett
    Svar
    1. Barnes eller Guantanamera, jeg velger uansett å late hardt som om du har tenkt å sprenglese med påfølgende blogginnlegg - det gir - meg - glede.
      (også slipper jeg å studere innkjøpslista di for å finne ut hva du leser, (lagt bort Dickens?, betyr det at han ikke kvalifiserer til junis forfatterrunde engang? OG - 2 utgaver av Ishiguro??)

      Slett
    2. For enkelhets skyld burde du bare melde deg inn i goodreads, full oversikt over hva jeg leser: inkludert sidetall. + mange gode (amazoninfiserte) lesetips. Bokelskere er so last year. Alle de kule kidza er på goodreads.

      Det ble GTMO, kommet 30% uti allerede. Dickens ble lagt til side fordi jeg etter å ha lest type 30 sider, fikk så inderlig lyst til å lese noe AV mannen, - så leste jeg hele Bleak House, og ble egentlig mettet på Dickens for en stund. Forsetter det slik, så vil jeg komme meg gjennom hele forfatterskapet til mannen, men bruke tyve år på selve biografien.

      (Skjønner ikke dette med 2 x Ishiguro, har bare ført opp en på lest, og en kjøpt, og det er jo den samme utgaven. Ser at du hører nå, og håper du elsker).

      Slett
    3. Goodreads virker så omfattende at jeg blir svimmel bare av å se forsiden. Hadde jeg gått inn der hadde jeg aldri kommet meg ut. Bye bye blogg og bok. Se bare på hva som skjedde med deg. Du er sannsynligvis den eneste bloggeren med dårligere omtalerate enn meg. Skremmende framtidsutsikt. Ser du meg der, vet du enden er nær.

      Oppklarte nettopp Ishiguro. Jeg husket ikke at det var 2 lister - muligens var jeg - host og host - blendet og blindet av titteltullet......

      Kom du didt Tomalin sa at det bare var 3 Dickensbøker verd pengene - eller er det noe Hornby har funnet på?

      Slett
  7. Kommer på at jeg faktisk har lest og blogget om en selvbiografisk beretning om ei norsk kvinne som satt fengsla i USA. Fangen på nr 17, eller noe sånt, av Ida S … Men det blir jo litt tamt å ta noe jeg er ferdig med. Lettlest tips til andre som ikke har bestemt seg kan det få være--
    Jeg har bestemt meg for å lese biografien om Marcus Thrane- arbeiderrebellen som ble fengslet.. Bokas undertittel er Forbrytelse og straff, og den er skrevet av Mona R. Ringsvej. Jeg har kommet så langt at jeg har tatt den ut av bokhylla og lagt den på databordet der lesebunken min er. Jeg tror alltid jeg har så god tid (hm..) og tenker å starte lesingen søndag.. Rekker ikke før alikevel, siden jeg skal jobbe helt frem til da..
    (har Dostojevskij i hylla også, men det er vel ingen biografi) og Hans Jægers selvbiografiske bøker Fængsel og fortvilelse (pluss to til) også.. (nevner det bare som tips for andre, samt at de har vært med i vurderingen min)

    SvarSlett
    Svar
    1. Endelig fikk du plukket Thrane ned fra hylla. Det forsvever meg at han har vært oppe til vurdering i de fleste kategorier. Må innrømme at han ikke pirrer min nysgjerrighet i like stor grad som myntfalsknerbroren til fele-ole, men, for din del, håper jeg ihvertfall den ikke er like tunglest som Gabito. Fængsle og Fortvilelse høres ut som det burde være den norske oversettelsen til boka jeg leser.

      Slett
    2. Ikke sant? Leseeks på etterskudd, det der.. Joda, det er da ganske interessant, sjø-- leste et kap i går.. Men det ikke fjusk og fanteri, bare en alt for tidlig ivrer av demokratiet og arbeidsfolks rettigheter, som feks stemmerett for menn! Norge var utrolig trege i den sammenheng.. Men om det blir noe særlig djusi, det aner jeg ikke… Kona døde i alle fall og han Thrane selv emigrerte som enslig far/enkemann til Amerika etter hvert..
      Ps--- Lillehammer- har skumma fort gjennom program og priser-- og lurer på om det er lurt å bestille pass, eller enkeltbilltetter.. (har studenorkot, så det blir jo halv pris)-- Festaften med atwood og Strindberg alene koster jo 300,-.. Hva skal du ? dere?

      Slett
    3. Thrane djusi - det tviler jeg sterkt på
      , eller det vet man jo aldri, det er mye snusk i spirende sosialdemokrati.... under bordet.

      Ang. Lillehammer, vil jeg tippe det er best og gå for pass, ihvertfall utifra hvor mange arrangementer vi var på ifjor - men da hadde vi samarbeidsarmbånd. Det kan jo være slike tilbud dukker opp i år også - når festivalen kommer nærmere. Jeg ville avventet.

      Slett
    4. De hadde vel sine drifter, lyter og skyggesider da som nå, tenker jeg.. men hvilket grums biografen har greid å rote opp (hun er ikke den første biografen som har skrevet om Thrane), og hva hun vinkler, det får nå vise seg… Og husk på , han var en ganske kjekk mann! Med bart og mørke lokker og glimt i øyet. Vi får håpe det beste, om ikke noe snusk, så skal du se at det blir næring til våre - det norske folks- snart senile svinn av solidaritetstanker og følelser-- Kan jeg bidra til at det glemte blusser opp igjen nå i denne egoismens blå blå isblå tid, så vil intet varme mitt hjerte mer..:) sukk..
      Opp alle jordens bundne treller….! Hiv o hoi!

      Samarbeidsarmbånd i solidaritetens navn?
      Er så redd det blir utsolgt på Maihaugen med Atwood og Strindberg torsdag kveld…. enn hvis..

      Slett
    5. En løsning kan være å forhåndsbestille det du ABSOLUTT ikke vil gå glipp av - og gamble på resten. Fullt på Stridsberg/Atwood kommer det garantert til å bli. Da er det jo fin for oss andre, meg, at ihvertfall en fikk plass og kan gjenfortelle.

      Hivo hoi! - og en klage.
      Boka mi er på langt nær så spennende som jeg hadde trodd. Egentlig ganske simpel! - 40s inn.

      Slett
    6. Jepp.. Hm, så synd du ikke liker boka di.. Spent på hvordan jeg lar meg fenge videre i Thranes verden.. skal lese snart, sette i gang - (alternativt har jeg innlegget om boka til Ida Skelbakken, da.. om kvinnefengselperioden i USA)

      Slett
    7. Du hvor du vingler.
      Boka mi har heldigvis blitt bedre, det tok seg opp etter fengselsvoldtekt og rettsak....

      Slett
    8. Vingler på det meste for tiden.. sikkert noen rare planetkonstellasjoner på gang.;)
      Vet du, jeg leste mye i går kveld og har under 100 sider igjen, så det skal gå bra.. I kveld må jeg hovedsaklig lese en masteroppgave, men har tid i morgen også, antar jeg, hvis ikke det skjer noe uforutsett… Bra boka di har blitt mer interessant!

      Slett