mandag 5. januar 2015

LESEÅRET 2014

2015 vil avsløre den endelige sannheten om forholdet mellom hyppig tvangslesing på kafe, asa Tvangslesingskafe - og midjemål. Status, tidlig januar?, ehh, heldigvis er man fra naturens side lykkelig utstyrt med en guddommelig fettabsorberende byste. Det mer kake, det vanskeligere blir det å se magen. Øyeblikkets favoritt: Keylime pie fra TGIs. Jeg rakk ikke engang å ta fram kamera før halvparten var forsvunnet.



I 2014 leste jeg 111 bøker. (lista)
Det er 30 mer enn 2013, og akkurat så mange at jeg går inn i 2015 med et umenneskelig press. Verdenslitteraturen på mine skuldre.

Dere husker vel fadeseåret 2012 da jeg skulle lese 150 bøker, og allerede var dypt deprimert i februar, og så lesevegret innen høsten at jeg bare leste ei bok i november? Dark times, og ikke spesielt lovende prognoser for det kommende året. Standarden de seneste årene har vært å - lese ei mer enn ifjor - som vil si 112 bøker for 2015. Djevelen fniser allerede i buskene.

Med 30 bøker mer lest er det kanskje ikke så rart at måloppnåelsen er bedre enn på lenge. 6 av 12 mål er godkjente. Og flere punkter langt over forventet.
1 diktsamling mer enn foreskrevet. 17 nye norske.
Noveller lest. Essays lest. Biografier lest.

Jeg lest så mye og vært så flink at det er petty flisespikkeri og i det hele tatt nevne de 10 manglende 1001/booker/nobel bøkene,
den feilslåtte geografisk variasjonen
og krimkongen.


Og de 80 bøkene jeg aldri nevnte?
Ach so - det er lenge siden jeg strebet etter å skrive om 'alle' bøkene jeg leser. År.
Dessuten er det ikke sant at jeg aldri nevnte de. Ord siver ut i urelaterte innlegg, i andres kommentarfelt, instagram og joggeposter. Min samvittighet er blankskurt. Leseglede er spredt, og stadig mer utbredt, skal man tro avisene.

Jeg har inspirert, tryglet, truet, overbevist og formidlet. Jeg har rendyrket samleinnlegg som sjanger. Satt tvang på agendaen.
Og biografilesing har aldri vært kulere.

Bokbloggeri er hardt arbeid. Jeg har gjort mitt.

  
Tabell 2014:
Dette er vinnerbongen!
Oversikt over de opprinnelige 2014-målene.
  1. 5 av 10 Nobel /Booker vinnere/nominerte
  2. 2 av 5 nye og fjerne land.
  3. 14 av 23 (all time) Alice Hoffman lest (2010/2014 sammenlagt)
  4. 11 av 27  Michael Connelly  (2012/2014 sammenlagt)
  5. 10 av 15 1001-Bøker lest.
  6. 6 av 6 litterære/kulturelle arrangement
  7. 17 av 10 Norske 2014-utgivelser.
  8. 3 av 2 Diktsamlinger lest.
  9. 7 av 6 Biografier
  10. 6 av 5 Essays/Noveller/Sakprosa
  11. 111 av 71 Totalt lest. (liste)
  12. 32 av 111 Bøker omtalt.

Dette har jeg lest.
--------------------
  • 11 kindle, 36 papirbøker, 60 lydbøker, 4 eBokBib
  • 57 kvinner. 56 menn.
  • 56 fra biblioteket. 24 fra Storytel.  
  • , resten fordelt mellom loppis (5), audible (8), lesereks (7) og kindleinnkjøp (11).
  • 63 på norsk. 40 på engelsk. 7 på svensk.
  • Representerte land: Kun 2 nye: Thailand og Nigeria. 
  • Begge land er lest før bloggstart = ingenting å skryte av.
  • 55 forfattere lest for første gang-
  • 7 biografier, 3 essaysamlinger, 1 selvhjelpsbok, 1 hundebok, 3 diktsamlinger, 1 billedbok og 1 novellesamling = 94 romaner. 
  • 94 romaner bestående av: 21 krim, 1 eneste vampyrbok, 3 for ungdom, og ei tvilsom chic/feelgood - resten er 'ordinære' romaner. Orker ikke telle klassikere.
  • 1 bok avbrutt - (Denise Rudberg) 
  • Forfatterserievinnere: Gert Nygårdshaug (6), Vilhelm Moberg (4)
  • Naturlig nok poengløst å nevne bibliotekbøkene jeg leverte tilbake ulest, lesereksene, jeg ikke rakk over/prioriterte bort, og alt det andre man kjøpte men aldri leste,,,
  • Merknader. Nå har jeg telt 7 ganger uten å komme til 111 på noen punkter. Det må være noe galt med kalkulatoren. Alle tall, klassifiseringer og kategorier bør derfor regnes som veilendende.

Mer om tallene:
Majoriteten av bøkene jeg leser kommer fremdeles fra biblioteket, selv om streamingtjenester har gjort et innhugg i lydbokdelen. 28 av lydbøkene er lånt på bib, men det var før september og storytellansering. Som en hungrig ulv, kastet jeg meg over, åpne armer, intenst arrig engasjement - for, selv om det ikke fantes en sjel i kongerike som var mer klar for litterærstreaming enn treenigheten meg
, har det ikke vært strømløst,
Stream, strøm, nå forhåpentligvis løst.

En bieffekt av denne strømmen er at jeg i 2014 har brukt mer penger på bøker enn noen gang. Biblioteket er gratis, amazon er nesten gratis, audible later jeg som er gratis og loppis har poser, men lydbøker rett i øret koster 170kr/mnd.

Det er på grensa til verdt det - og skulle fattigdom og Luksusfellemannen innta dalen skal jeg gråte realitytårer, men la han kansellere både hbo, spotify og netflix. Lyxmannen, heed grensa...., hvis jeg så mye som aner at de klumper seg sammen i reklamepauser, at de hvisker om storytel - og hundefor
- blir de sendt ut av dalen, sjøveien, trailertrashstyle
- trespassers will be shot . 
og - miles and miles and miles of barbedwire fence....
Hører dere Lukusfellen - og Storytel....
, bare en ting før jeg forlater 2014 og tallene,
Når skal dere begynne å anbefale/tipse om bøker basert på bøker jeg allerede har lest/hørt eller søker etter? Det er slitsomt, og ikke spesielt reklamevennlig at dere fronter forutsigelige bestselgere som nyheter og trekkplaster, mens de virkelige gode (svenske og engelske) bøkene er bortgjemte i arkivene, og jeg må bruke audible til å finne nyheter.


Reklame for kommende Tvangslesingskafeer. 'tis the shit.


2014 og bøkene:
Jeg vet det nå forventes at det skal komme en kavalkade.
Årets beste, verste og morsomste.
Visste du hvor lang tid jeg har brukt på å telle til 111 ville du ikke vært så kravstor. Alle andre har allerede gjort det, strålende oppsummeringer, det er bare å google, eller, begynn med Berit og Marianne - og følg kommentarfeltet. Jeg satser på at dere allerede har lest fjorårets få bokposter nøye nok til å vite akkurat hva jeg synes om det meste. Hvor høyt jeg elsker Andoh, Fagerholm, og Tore. Hvor mange Erik Fosnes Hansen bøker jeg leste. Hvorfor jeg ikke har skrevet om Nygårdshaug.
Og nøyaktig rangering på BB14 bøkene.
Det er nominering om 2 dager. 1,5 bøker igjen å lese.
Glem alt du trodde du visste.


Kavalkadeunntaket:
Årets morsomste tur og litterære arrangement.
, kanskje enda morsommere enn Bokbloggertreffet, var Lillehammerfestivalen
, en konsentrert bokboble med forfattere hengende på hvert hjørne.
, og et unntak til Chimanda Ngozi Adichie, herregud hvor god hun er
, og ett til, Lena Andersson, Esther the lunatic.
, siden jeg er igang bør jeg vel også nevne min nesegruse beundring for både Cora og Amalie

Et nyttårsråd:
Les en klassiker og/eller eldre bok for hver nyutgivelse. Leser du bare samtidslitteratur har du bare navelbeskuende nåtid å sammenlikne med. Spre dine vinger. Brei deg ut. Gluttony er bare en dødssynd når det kommer til saus. Er mer enn halvparten av bøkene du leste i 2014 fra 2014 har du farer på ferden.

Ett til:
, ikke hør novellesamlinger på lydbok, i skogen, uten pause.


Da gjenstår bare en ting:
Hva skal jeg lese i 2015?
= akkurat det samme som jeg skulle i 2014?
Ingen grunn til å forandre vinnerformelen. Kun små usynlige endringer.
Skulle inspirasjonen ta meg, er det lov å føre på punkter.


Tabell 2015:
Ny vinnerbong!
  1. 0 av 10 Nobel /Booker vinnere/nominerte
  2. 0 av 5 nye og fjerne land.
  3. 11 av 27  Michael Connelly  (2012/2014 sammenlagt)
  4. 0 av 20 1001-Bøker lest.
  5. 0 av 20 Norske 2015-utgivelser.
  6. 0 av 12 Tvangslesingskafeoppmøter
  7. 0 av 6 Biografier
  8. 0 av 10 Essays/Noveller/Sakprosa/Dikt
  9. 0 av 112 Totalt lest. (liste kommer)
  10. 0 av 0 Bøker omtalt.

Siden det er på 1001 og prisvinnere det har skortet mest de senere årene, setter jeg inn støtet der. Nobelpris, bookerpris, og alt det andre man bør lese før man dør. Booker og BB15 får ta seg av samtidsdelen.
Lystlesing, impulslesing og
god gammeldags tvangslesing.

Bring it on!

45 kommentarer:

  1. 111 er absolutt mye lest. Synes mange bloggere har lest/hørt over 100 bøker i 2014, og det må nok sies å være et godt leseår om ikke like godt bloggeår for alle, skjønt lesegleden og tipsene ramler ned både her og der som du sier i kommentarfelt , instagram og hvor man enn dropper tipsene og favorittene sine.:) Lykke til med dine spesifiserte mål.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært gode lesekår - og år blant folket. Mye nytt norsk lest også. Hadde det ikke vært for lydbøkene dog hadde nok tallet blitt betraktelig mindre, for min del. Det er lett og 'lese' når man kan gjøre alt det andre i tillegg. En annen bokblogger sa en gang til meg at lydbøkene aldri kommer til å bli sidestilt med de skrevne - men jeg vet ikke, det er et medium i utvikling, stadig mer populært - og jeg merker stor forskjell i kvalitet og variasjon på opp/innlesere bare i de få årene jeg har vært henfallen. De blir bare bedre og bedre.
      Det var en digresjon.
      , men ja lesetipsene faller ned overalt, og jeg ser en klar sammenheng mellom egen blogging og hvor mye tid jeg tilbringer på andre media, i andre (og eget) kommentarfelt osv osv. Det er jo ikke noe poeng i å si det samme overalt -)

      Slett
  2. Nooo! Jeg skrev en lang kommentar som ikke kom med! Åh, og når man skriver på mobilen så føles det ekstra langt å ekstra trist å miste den.

    Fantastisk fin kake, jeg oppummerer det bare sånn. Og RINTIG GODT NYTTÅR!

    (Det handlet i stad om at jeg har gått glipp av selve tvangslesingskonseptet.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Og nå en helt forferdelig og/å-feil! Det er fordi det er første mandag i det nye året. Litt sånn som fredag den trettende sikkert. Sry. :-/

      Slett
    2. R.I.K.T.I.G.

      Neste gang. ;)

      Slett
    3. Neiii, så synd med den kommentaren
      , men så herlig med grammatiske blundere
      , spesielt for slike som meg som aldri begår slikt og ALDRI, ligger søvnløs og river ut hårtuster, mens jeg mentalt komponerer brev til google om nødvendigheten av redigeringsknapp på blogspot. kommentarfelt (((google)))??

      Du vet hadde du ikke sagt det hadde jeg sikkert aldri sett det, bortsett fra RINTIG da, den var kostelig - mahuahah. Men du, bare sånn oss i mellom, Tvangslesingskafe handler ikke om vin og kake at all. Bildene er bare propaganda for å tiltrekke den gemene hop. Egentlig er det en meget nerdete asosial greie uten tale, blikkkontakt og elektronikk. Grøt er lov. Og alle som vil kan melde seg inn i FB-gruppa.
      (pst, det finnes en stavangeravdeling)

      Slett
    4. Ha ha! jeg skal finne fb-gruppa NUH! :D

      Tanx. <3

      Slett
    5. Fant den ikke. Det som lignet mest var den som het Tvang og makt, men den var lukket.

      Slett
    6. Gruppa heter:
      Tvangslesing er en dyd få forunt
      https://www.facebook.com/groups/725447234197616/
      (, men det er en stor mulighet for at de har det enda mer gøy i den Tvang og Makt gruppa...)

      Slett
  3. Blankskurt samvittighet kan jeg like. Artig oppsummering, godt å se at vi alle er så forskjellige og har helt ulik mål og mening med lesingen vår. Gleder meg til å følge deg videre :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme!
      Men du vet det hardere man må skure, det mere skitt. Blankskurt is a state of mind -). Du har rett i at det er moro med mennesklig variasjon. Da jeg skrev 2015 lista var jeg mest deprimert over hvor like målene mine var alle andres - og hvor kjedelig det var at alle leste det samme, mente det samme osv. Før jeg rystet dt av meg og stupte ned i hopen
      , den gemene -)

      Slett
  4. Jeg har en liten filmsnutt inne i hodet mitt nå og det handler om Elin Ørjasæther og kompanjong som tisker og hvisker om storytel og kvaliteten på hundemat. 111 bøker er bra jobba -- du har skikkelig gufsa til i år. Har ikke telt, og har mista oversikta over lest og hørt for lenge siden. Må nok lage meg en liten oppsummering jeg også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Elin Ørjasæther - slipper ikke inn -
      - hun er for straight - (du tok vel den referansen?)
      Egghead (som vi kjærlig kaller han i heimen) derimot, er den ultimate lyxfellemannen. Så omsorgsfull, dresskledt og genuint sjokkert over økonomisk rot. Like rystet hver gang han ser en flatskjerm. Den eneste grunnen til å se på.
      Dvs, jeg ser jo ikke på lenger - fordi de alltid later som de skal ta hundene fra folk.

      Ja, selvfølgelig må du lage oppsummering.
      Det er en bokbloggers plikt.

      Slett
  5. Tvangslesingskafeoppmøte som mål burde jeg tenkt på, i stedet vinner det bare prisen for dagens lengste ord. Jeg kommer i hvert fall nå i januar, bursdagsfeiringen som kunne dukket opp den 12. skjer dagen før så da er oppmæte i boks.

    Imponert over antallet bøker, og mer imponert over alle som greier lydbøker. Føler meg erkekonservativ som vil lese bøkene mine selv, kanskje er det på tide med et forsiktig forsøk.

    SvarSlett
    Svar
    1. (Dette er et herlig kommentarfelt, typos og grammatikkblundere i post etter post. Rene julekvelden)

      Det gleder meg at du mæter opp den 12. The more the merrier, og det flere oppmætte, det kjappere blir konseptet en ufravikelig tradisjon. Det aner meg at du så så lenge på den fantastiske paien at hjernen gikk over i må-ha modus og nektet å se forskjell på møtt og mætt. Undrer meg på om TGIs har takeaway?

      Et forsiktig forsøk er på sin plass, men velg med omhu. Min absolutt favorittoppleser for tiden heter Andjoa Andoh. Hun leser blant annet Adichie. Og er mindblowingly god på afrikanske dialekter. Dvs, jeg vet jo ikke hvor nøyaktig det er, men det høres ihvertfall fantastisk ut.
      (Tips nr. er Tore og Teksas)

      Ble det Stalin?

      Slett
    2. Nå har jeg lest science fiction og utsatt bartevalget en stund til. Om det blir Stalin, tror jeg at jeg tvangsleser noe annet. Tror den boka både bokstavelig og figurativt sett blir for tung for tvangslesing. Mulig det blir Jane Austen og 1001-lesesirkel i stedet. Men bartemann innen 15 februar skal være null stress uansett.

      Slett
    3. Isåfall tror jeg vi blir mange som leser Persuasion den 12. Jeg kommer også til å ha den med, selv om det for min del egentlig er på grensa da Jane Austen nok er mer lystlesing enn tvang.
      - meeen, det er det ingen som trenger å vite.
      (Chaplin on the other hand frister mindre og mindre etterhvert som datoen nærmer seg, noen fortalte meg at han var en skikkelig ukoselig gubbe)

      Slett
  6. Bøyer meg i hybelkaninene over antall bøker. Og du kan trøste deg med at luksusfellen kommer til bokhyllene mine først.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke slipp de inn med mindre Hallgeir er med
      , dra tjokk-tven ned fra loftet og gjem alle kjæledyr
      , hybelkaniner inkludert, egghead takler ikke mangelen på støvsuger, men det kan hende du får goodwillpoints hvis du gråter allergitårer fordi du ikke har råd til hverken rengjøringsmidler er støvsuger. Stakkars, stakkars deg.
      Med litt flaks får du varmepumpe i avskjedsgave.

      Slett
    2. Men det store spørsmålet er jo om de lar meg beholde bøkene? Eller blir det, SKREKK OG GRU, tvangauksjon?

      Jeg måtte for øvrig bruke penger på en bok til biosirkelen din. Jeg skal lese om Djenghis Khan og hvordan han endret verden. Heftig bart hadde han og.

      Slett
    3. Kommer svenskene kan du bare glemme bøkene, de lager bokbål og selger hyllene på Blocket. Hallgeir derimot bryr seg bare om elektronikk og kjæledyr, og er så opplyst at han sikkert har fått med seg hvor umoderne det er med bokhyller. Umoderne er frugal og nøysomt og har ingenting på lukusfellen å gjøre. Han snur i døra - og ringer på hos naboen istedet.
      (hvis det er der du har gjemt kindlene og brettene er du i deep shit trøbbel.)

      Var det ikke Marianne som leste om Djenghis for en tid tilbake, skikkelig bartemannemannemann.

      Slett
  7. Fettabsorberende byste! Det skulle ein hatt! .. og så fekk eg så mange rare indre bilete her ...
    Jaja, fin oppsummering og edruelege mål for 2015 har du også.

    SvarSlett
    Svar
    1. En velsignet barm er det, som alltid, uansett inntak er dobbelt så stor som magen. Den fødte kakespiser.

      Du har rett, målene er svært edruelige.
      Ikke for mange, ikke overambisiøse, og flere sjanser for dobbelkryssing. Dette blir bra!

      Slett
  8. For et fantastisk lese- og lydbokår du har hatt i år! We're not wothy! Det ser ut til at jeg må bytte ut podcasts til fordel for lydbøker hvis jeg skal booste min egen statistikk. Uansett vil jeg ikke nå dine høyder før kidza er flyttet ut av heimen (tidligst).

    (Dersom du savner svar på kommentar på innlegget om "Plan D" på bloggen min så har jeg har ikke sensurert deg vekk, altså! Jeg har rett og slett klomset det til og slettet innlegget ditt :()

    SvarSlett
    Svar
    1. (og tror du ikke jeg mistet internett akkurat idet jeg publiserte svar til deg, klarte faktisk og klomseslette min egen kommentar, forsynet har en beskjed. Stay off the internet. Les ut Kaoshjertet - eller noe sånt)
      Angående den kommentaren du slettet er den eneste grunnen til at jeg ikke nå er dødelig fornærmet at jeg ikke husker hva jeg skrev - annet enn at det sikkert var klokt og åndfullt.

      Lydboker istedet for podcast er en god ide. Storytel har noen uker gratis prøvetid, akkurat nok til å finne ut om det passer for deg. 2 eller 4 uker, tror jeg. Og du vet, de kidza: Man trenger ikke vente til de flytter ut, sørg bare for å få dem hektet på voldelige videospill så tidlig som mulig, slik at de glemmer både tid, foreldrekrav og næringsvett.
      Funker for alle, hver dag.

      (denne gangen skal jeg kopiere før jeg trykker send)

      Slett
  9. Dette må være tidenes mest klomstete tråd! Ha, ha!
    Selvfølgelig var kommentaren din både sjelfull og nyskapende. Uansett så kan "Plan D" anbefales!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nyskapende og sjelfull
      , høres akkurat ut som meg....
      (takk for opprettholdelse av seig livsløgn -)

      Slett
  10. Bevares for et leseår du har hatt! Det er over 30 flere enn jeg har klart å få med meg, og jeg syns jeg fikk lest litt. Da jeg ryddet i hyllene her igår fant jeg jammen 2 bøker fra Connelly som jeg visste jeg hadde - et sted... Nå står de pent sammen med de 171 andre uleste og tar seg ut i hyllene like over hodet mitt i senga.. Her skal det huskes! Jeg må lese noen Connelly omtaler hos deg tror jeg, har glemt ut hvorfor jeg kjøpte ham i sin tid. Kanskje det var din feil det også? Ikke umulig -)

    SvarSlett
    Svar
    1. ...og så sikler jeg ennå på den key-lime paien... Smakte min første på Bahamas en gang - et bortgjemt bakeri i ei brakke. Vet ikke hvor mange vi spiste den ferien, men det var ikke få...kg! Og så måtte jeg også legge tvangslesingskafeoppmøter på mållista. Jeg mister februar, men ellers så skal jeg få med meg rubbel og bit bare jeg er i gamlelandet. Begynt å bli en del mål etterhvert. Så nå søker jeg med lys og lykte etter bøker fra andre verdensdeler, som jeg har i hylla og som jeg kan få 1001-kryss på samtidig. OG - jeg startet idag orntli Storytel-abonnement og fikk 1001-kryss på lista på kun 1 time. Edgar Allan Poe. Say no more you House of Usher -)

      Slett
    2. Hvis nå bare storytel kan få ut fingern og spre sine vinger til ordinære lesebrett, kommer jeg til å synge praises hver sjanse jeg får. Krøp til korset og leser nå Drammens Rekordbok med ebokbib, og etter en viss tid renner øynene - skjer hver gang og uansett hvor lite lys jeg bruker.
      LESEBRETT. LESEBRETT LESEBRETT.

      Over til noe helt annet som også krever store bokstaver. Connelly. Jeg vet hvordan du er og husker - (som en elefant) - at du ihvertfall har lest Concrete Blonde, som en nummer 3 - og jeg vet hvor skjødesløs og slepphendt du er når det kommer til kronologi. Heller tvilsomt om det er nr.1 og 2 du tilfeldigvis fant hengende i hylla di?
      Nettopp. Da er det bare en ting å si.
      IKKE GJØR DET. TILBAKE I HYLLA MED DEM.
      Black Echo er den første - one click away.
      Alle mine Connellyomtaler til din tjeneste.

      Du er virkelig i gang med 2015.
      Verdenshjørner og 1001. Her må jeg kaste meg rundt skal jeg henge på. Har startet med å finne noen nye ambisjonspunkter. Skal snike de inn på lista asap. Forhåpentligvis legger ingen merke til listedoktoreringen.

      (yay til tvangslesingsoppmøter!!)

      Slett
  11. Shit! Halvparten av bøkene jeg leste i 2014 var utgitt i 2013+2014. Det er med andre ord farer på ferden. Jeg syntes jeg leste mistenkelig mange gode norske bøker på slutten av året, men innser nå at sammenlikningsgrunnlaget mitt var Roy Jacobsen. *klaske panne*

    Heldigvis leste jeg rådet ditt før jeg skrev et pompøst og tåpelig innlegg om hvor god norsk samtidslitteratur plutselig er blitt. Nå marsjerer jeg rett inn på soverommet og leter frem Alberte-trilogien, Anna Karenina og Toni Morrison. Jeg har bestilt fem Margaret Atwood-romaner som et forebyggende tiltak. Ifølge Anita kommer Margaret til Lillehammer. Det gjør vel vi også?

    Ellers er jeg imponert over innsatsen din i 2014, fru Moshonista. Spesielt lyrikkdelen. Meget bra, meget bra. Og så er jeg fornøyd med at jeg har dokumentert denne fettabsorberende bysten din på instagram, i tilfelle noen skulle kreve bevis.

    SvarSlett
    Svar
    1. At your service!
      Pompøse og tåpne innlegg må unngås for enhver pris. Heldigvis er ikke krise større enn at alle svulstige adjektiv kan balansere med Cora og Amalie som motvekt. (også de sensurerte). Og vips var ferden farefri. Jeg anbefaler, her, som vanlig, Vilhelm Moberg. Kanskje det aller beste de har på hele storytel.

      Jeg skal gjøre alt i min makt for å komme meg på Lillehammer. At Atwood kommer ante jeg ikke, men det gjør jo alt bare enda mer prekært, også lesemessig. Bør vel strengt talt få med meg Oryxtrioen.

      (det om bystene på instagram er herved sensurert)

      Slett
    2. Stridsberg kommer også til Lillehammer. Har kryssa av i kalenderen, Nå skal det leses og forberedes, har ikke lest de forfatterene før med unntak av litt Atwood for hundre år siden. Den nyeste hennes (trilogi?) virker interessant, litt sånn Doris Lessing sci-fi/dystopiske prosjekt på 70-80-tallet..
      Moberg? Ikke lest..

      Slett
    3. Skal du lese Stridsbergs samlede før mai. Må du stålsette deg. De 2 som jeg har lest (Drømmefakultetet og Darling River, kun omtalt sistenevnte), var så sterke at du trenger minst 3mnd å komme deg på. Hvis du syntes det var hardt å lese Tiller back to back..... er du nå i en helt annen avgrunn. De er fantastiske, men samtidig helt grusomme. Atwood er rene solskinnsforfatteren i sammenlikning.
      (Jeg skal også lese trioen.)

      Og en annen ting.
      Skal vi tro Ellikken er hun umulig å lytte til - en pompøs blanding av Liv Ullman på sitt yngre verste og alt av Ari Behn. Eller noe sånt. Så langt velger jeg å ikke tro på henne.

      Moberg! Må høres!

      Slett
    4. Nei, samlede har jeg ingen ambisjoner om, skal jo lese så mye annet.. Men _en_ bok, så får jeg se videre.. Avgrunner tåler jeg, bare det ikke blir for depressivt ala Stig Sæterbakken. Det går en hårfin grense mellom mørk avgrunn og det depressive.. Tillers personer var så dysfunksjonelle og pratet så mye dritt til hverandre, så det var det som ble too much.. Er det slik drittkasting hun Sara skriver om? Oryxsaken til Atwood kommer i norsk pocket i mars kunne jeg lese på Haugenbok. Hvem er umulig å lytte til, Sara eller Maggie? Hvis det er Sara, så har intervjueren i KK gjort en bragd, for det var veldig interressant og fascinerende og ikke vanskelig å lese.:)

      Slett
    5. Det er Sara som er umuliusen. Det var visst noe med stemme og uttrykksmåte. Svulmende patos?
      I skrift er hun fantastisk.
      Nå har jeg ikke lest Sæterbakken så aner ikke hvordan den sammenlikningen er, men skittkasting og krangling ala Tiller er ikke problemet i S-bøkene. Det er mer menneskets sjel og kår og liv og mørke som er så fjernt, gjenkjennelig og hjerteskjærende på samme tid. Alt er svart, på spissen og fremmedgjort, men it could still happen to you. Hvordan livet kan være. Og er. Språket, universet og struktur er sitt eget underbart, og umulig å beskrive.

      Slett
  12. Nå har jeg aktivt oversett dette innlegget i fjorten dager (eh, en uke), - syns du kunne hatt selvbeherskelse nok til å vente til februar. Jo flere oppsummeringer jeg leser, jo mer mismodig blir. Synes også det er skuffende at du selv påpeker alle tellefeilene.. Og at du legger deg på 20 1001, jeg hadde tenkt å gå for 10. Nå må jeg revurdere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Siden jeg er fireganger så gammel som deg, uten å ha lest 4 ganger så mange 1001 bøker, er det på sin plass at jeg leser dobbelt. Riktignok er 10 ganske så pinglete, og 40 uakuelt, men skal man blir ferdig mens vettet fremdeles er i behold, har man ikke annet valg enn å pøse på - spesielt med tanke på at det med jevne mellomrom legges til nye bøker - iflg Elida i en annen kommentar begynner det nå å nærme seg 1400 bøker. Kanskje det er best at vi begge øker med 10.

      Og -- jeg lærte på tvangskafeen at begge de 2 Albertebøkene jeg leste er de sensurerte utgavene og derfor ikke burde telle, samt at det bare er førsteboka som gir kryss - jammen godt disse kryssene er fra 2014 - gamle dager - og ikke påviker årets motivasjon. Hvis man skal begynne med minus allerede i januar er slaget tapt.

      (psstt, det har ikke gått meg hus forbi at du gjemmer bort tellinga og listeskriving bak plutselige bokhylleomtaler.)

      Slett
  13. Jeg svinger innom fashionably late. 111 bøker - det er jo ganske fantastisk, da er det jo 111 færre av verdens bøker igjen å lese. Om man stopper å telle på 2014 that is. Nå har vel antallet bøker økt igjen, ingen forlag som har medlidenhet nok til å sette litt på pause slik at kanskje en eller annen speedreader deluxe rekker å lese alle verdens bøker, før du veit perleporten, sjeleferden, reincarnation, nirvana eller hva nå enn som skjer. Kan man håpe på reinkarnasjon med bokminner? Så kan man fortsette lesereisen i det uendelige.

    Jeg klarte ikke en gang mitt usle mål om 50 bøker, 43 landet jeg på. Ikke har jeg oppsummert året heller, ikke satt så mye som et mål. Men jeg jubler over at jeg leste noen norske utgivelser som var gode nok til å nominere til en pris som bringer heder og ære til mottaker. I tillegg har jeg postet hele en bokomtale i 2015 - attpå til en vidunderlig norsk roman, året har startet godt. Og kanskje, om jeg bare sper på med nok graphic novels, så når jeg målet mitt om 50 i 2015. Men du burde jo satset på 115 eller 150 i 2015, passer jo så fint med årstallet lizzzzzom. Bare å arrangere et par ekstra tvangslesesamlinger, så er det jo i boks.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er håp i sikte.
      Så en reprise av Typisk Deg igår, der en eller annen vitenskapsmann påstod at får man bare kontroll på 7 problemområder på menneskekroppen kan man leve i 1000år. Man rekker kanskje ikke å lese alle verdens bøker - men 1001-lista skal vi nå klare, selv om den nå er på nærmere 1400 og øker jevnlig.

      115 er en utmerket ide, og siden det er et like (lite) sannsynlig tall som 112, kan det godt hende jeg adopterer det ved neste telling. Men jeg undrer, i samme ånd, hvorfor skal ikke du lese 51?
      Og hvor var du da bokbloggerne tvangsleste?

      Slett
    2. Bare 7 ting, det er jo bare litt mer enn to Kinderegg det. Smal sak for ekspertene det, skulle en tro, dette var jammen meg gode nyheter.

      51 bøker tenkte jeg slettes ikke på, men nå er det fikset. Fint tall, så får vi se om jeg klarer å runde det.

      Når dere tvangsleste lekte jeg alenemor/ettbarnsmamma, mens herren i huset trimmet seg på slik eit helsestudio og et barn vare ute på vift. Det skal sies at når kveldsroen senket seg så tvangsleste jeg resten av Marit Kaldhols roman. Burde kanskje startet min egen avdeling, for det er 1t hver vei med buss dersom jeg skal være med dere, tiltak for en utrent småbarnsmamma. Men det ser aldeles fenomenalt ut å tvangslese sammen, får man kjeft om man lar seg distrahere av noe? Holder dere hverandre på rett spor?

      Slett
    3. Tar en time med toget fra der jeg bor også + 1,5t med buss (på gode dager 25min) med buss til togstasjonen. Legg til transportlesetiden, og slike tvangslesekafeer kommer til å bli ekstremt effektive lesedager. (sånn rent bortsett fra at jeg blir bilsyk av å lese på buss, - og ikke har småbarn, selv om jeg rent personlig mener at devildog = 7 små barn)

      Ja, til egen avdeling, det flere det bedre.
      Det er bare å begynne rekrutteringen.
      Kjefting har det ikke vært så mye av, ennå, men det er fordi vi fremdeles er under trening og opplæring. Et par runder til, og du skal se strengheten kommer med erfaringen. Stakkars den som prøver seg på småprat da......

      Slett
  14. Gleder meg til å lese hva du mener om Burial Rites!

    SvarSlett