LEST 2020

søndag 16. mai 2010

«Jeg er en, og du er to, 1 ­ 2.»


Å Telle Duer (2008)
- Marie-Sabine Roger

Originaltittel
La Tête en Friche


Oversatt fra fransk
av Agnete Øye (2010)



Germaine 45, bor i campingvogn i morens hage, drikker med venner, besøker kjæresten og teller duer i parken. Han er kjent som enfoldig og har aldri lest ei bok, kan knapt lese. MEN så møter han dueteller nr.2, Margueritte 86, i parken. Hun introduserer han til litteratur & behold:

Livet forandrer seg.

Først:
Du bør ha en viss tro til at litteratur kan forandre liv hvis du vil ha glede av denne boka - ihvertfall en grunnleggende kjærlighet til det skrevne ord og gode historier - if not er ikke dette boka for deg - men hvis du ikke har problemer med ideen om ei god bok, i dette tilfelle Albert Camus' Pesten, som en portal til et bedre liv - read on.

Marguerite leser for Germain, Pesten, hun gir han boka, han staver seg igjennom, lærer, og leser til slutt for henne når gamle øyne svikter. De adopterer hverandre, leser, snakker om dype ting og G. får som resultat et bedre forhold til både venner og kjæreste - best av alt - INGEN DØR - , dvs ingen av hovedpersonene.

- fordi jeg har hørt denne beskrevet som Gavalda-light og gamle damer har det med å dø i gode bøker - var jeg litt skeptisk i disneysjela - derfor spoiler jeg dette poenget uten skam - ingen dør - nå kan du legge bekymringene på hylla og heller glede deg over språk og historie.

Margueritte gir Germaine ordboka si og gjennom hele boka refererer han 'vanskelige' ord med definisjoner - dette gir en artig twist og uthever hvordan ord utvikler og forandrer seg bort fra sin opprinnelige definisjon - og ikke minst - makten i nøyaktig og korrekt språkføring - exhibitA - hvordan vennene raskt får et annet syn på han når han leser og strør om seg med fremmedord - (snobs?)

Oppsummert:
Livsglad kosebok om vennskap og litteratur - og husk - INGEN DØR.
Fordi de som synes døde gamle damer setter en ekstra spiss på historien anbefaler jeg heller
Saman er vi mindre alene, Astrid eller Emerenc

Mer om telling.

8 kommentarer:

  1. Denne boka har også Vibeke skrevet om, ser ut til at dere har mange like synspunkter :) http://23tingspira.blogspot.com/

    SvarSlett
  2. Artig - skal ta meg en tur å lese :-)

    SvarSlett
  3. Denne boka har eg og lese og tykte den var riktig bra. Men som du seier, eg trur og du må vere glad i litteratur for å like den. Itjnoka mord og lite med æksjen. Eg har tilrådd boka til fleire - (damer mellom 40 0g 85), og alle har likt den.

    SvarSlett
  4. - bank i bordet og kryss meg her og der men jeg er milevis - hørte du? MILEVIS - unna 40-85 gruppa og likte den godt.
    - mener du kanskje at det er ei gammelkjærringbok ? :-))

    SvarSlett
  5. Gammelkjærringbok, du liksom! All-alders-bok, vil eg heller kalle boka. Ellers kjenner eg ingen gamle kjærringar på 40(!!) år- mi gamle venninne på snart 80 år er heller ikkje gamal. Vi har mange interessante bok-samtalar.

    SvarSlett
  6. - hehe - jeg derimot kjenner mange gammelkjærringer rundt 40 :-)

    SvarSlett
  7. Ja, huttemegtu, her skvatt eg jammen til litt, då eg skulle inn og kommentere at "denne har eg alt fått anbefalt, av ei viss Ugle eg kjenner", og så får eg det rett i fleisen at ho har "tilrådd boka til fleire - damer mellom 40 og 85". Akkurat KVAR i den numeriske føljetongen der puttar du meg, Ugla?! Hrmf. Men kanskje er eg mest som ein 40-85-åring fordi eg likar gammelkjærringbøker og gammelkjærringaktivitetar som å sitje i gyngestolen min og strikke, akk ja sann ;-)

    SvarSlett
  8. (hehe) - 40-85 er ei ganske rommelig gruppe da og ekspanderer gammelkjærringa til nye høyder, av med russelua og inn kjærringstasen, (ihvertfall hvis du skryter på deg både gyngestol og strikketøy :-)

    SvarSlett