Korte Meisterverk (2017)
- Gaute M.Sortland
Kilde: Lesereks. Samlaget
Sjanger: Kortprosa
Nominering BBP? Uten tvil.
Andre bloggere? Beathe
Overflata:
Matt, rød, lekker og kun 127s. Kortprosa. Noveller. Essay. Dikt.
Husker ikke hvor lang Fotturane var med den var blank, lagde gjenskinn i briller og kamera og kanskje er det derfor jeg liker denne bedre? Kan det være så enkelt, så overfladisk? Ihvertfall tenkte jeg halvveis at - ahh, denne er enda bedre enn fotturane. Kanskje er det fordi jeg leste den grønne først. Den om forandring. Som ikke var like god. For mye samliv. Blank og grønn med rotete skrift. Den gule hadde fluer. Denne har ei kokosnøtt, med sugerør. Underlig hvor viktig coverfølelsen er i disse digitale tider. Hadde jeg lest e-boka, hadde jeg ikke ofret det en tanke.
- Kokosnøttene begynner å dukke opp i butikkane rundt juletider. Kven som kjøper dei, veit eg ikkje. Eg har faktisk aldri sett noen legge ei kokosnøtt i handlekorga si. Kanskje er dei mest til pynt? - s37
Jeg går nå uten videre utifra at den syttiår gamle mannen som ender opp med å kjøpe denne kokosnøtta (halvpriset press) og tar den med hjem for å lage kokosdrink med sprit og sugerør, seriøst lurer på kokosnøttkjøping.
At Gaute Sortland selv lengter etter svaret.
Her kommer det.
Det er morra mi som kjøper kokosnøttene. Hun danderer i et gammelt trau med nisser, nøtter og sjokolade, (twist) og hun kaster den etter jul. Som barn drakk vi kokosmelk og spiste kokoskjøtt, men det er lenge siden og muligens et engangstilfelle, selv om jeg framover kommer til å insistere (hvis noen andre enn Gaute spør) på glad juletradisjon.
Diagonalen:
Tok en pause i meisterverksskrivinga for å lese ferdig de siste 100 sidene av Tante Ulrikkes Vei. Tenker bare på Jamal og Mo men er for tvangsdisiplinert til å påbegynne et nytt innlegg om Stovner, eller switche tilbake til den samleposten dette, først, var ment å være. Øst versus Vest. Renberg, Sortland, Nor-Hansen og Nødtvedt versus Shakar, Durnak, Kjærstad, Elstad og Tiller. Heftig inspirert av Erlend Nødtvedts Vestlandet, der Øst er fienden og lusker på feil side av elva.
Problemet er at jeg ikke har lest Berge, Tiller er trønder, Elstad just påbegynt og tanken på et slikt innlegg overvelder meg så mye at jeg tror jeg må ha en lesepause til.
50s Jeg Nekter å Tenke.
2t hundetur med Hillevåggjengen. Ville ville vestland.
Før jeg vier meg til Meisterverkene.
- Eg ønsket å skrive ein tekst om døden, men heile tida kom det noko i vegen - s124
To the left, to the left:
Leser meisterverkene høyt inni meg med Tore Renbergs stemme.
- Den gongen skjønte eg ikkje korleis det me hadde vore med
på, kunne vere ei førebuing til døden
meir enn noko anna
me gjer i
livet, er ei førebing til døden. - s32
When it's right:
Jeg intervjuet Sortland da han i 2015 var stjerneskudd på Bokbloggerprisens kortliste. Et av spørsmålene var: Er du mer enn normalt opptatt av tida som går? Etter du har lest tekstutdraget under kan du lese hva han svarte i intervjuet.
- Sjølv tenkte han på kor kort tid det var, og ikkje var, sidan sonen ble fødd. Og om han var meir enn normalt opptatt av tida som gjekk. Det var ein journalist som hadde spurt han om det under eit intervju i samband med den første plata han ga ut, om det var slik at han var meir enn normalt opptatt av tida som gjekk. Han var kanskje det? Han visste ikkje kva som var normalt for andre. Årstidene gjekk. Blad og blomar vaks, fall av og blei til jord. Menneske dyr, fugl og fisk. Noko blei skapt. Skjørt og uskuldig. Så blei det gammalt, stivt og hardt, porøst eller skrukkete og mjukt, og forsvann. ........ Det var vakkert og forferdelig på samme tid. Det var naturen. Slik hadde det alltid vore. Det var livet. Tida som gjekk, og livet. Det hang saman. Kanskje hadde han peika på det i en del av songane sine, men ikkje uten humor og varme trudde han. Det var ein melankoli i han som han ikkje klarte å fjerne seg frå. Ein del av personlegdommen, antakeleg. Alle veit de skal døy, men ikkje alle tar det med seg inn i livet dei lever.- s15, Svømmekurset
Myrstråpåvirket. Bokbloggpåvirket. Det gjør meg varm om hjertet at det svaret han ga et bokbloggspørsmål snek seg inn teksten hans. Sikkert ubevisst, kanskje et spørsmål han har fått av alle landets utspørrere, men jeg velger å lese det som et high five til Bokbloggerprisen, til bokblogging, til meg (jeg svømte tross alt daglig som barn)
Innsida:
Nok utenomsnakk. På tida at boka blir åpnet.
Cirka 30 korte tekststykker som handler om - livet og døden - iflg. forlaget.
Eller livet som forbredelse til døden, som det står i sitatet over. Døden som evig tilstedeværelse i livet. Folk som dør rett og slett. En faller ned fra en stige mens han maler. En venter på bussen med hjerteattak. En katt som blir påkjørt. Begravelser. Minneord. Minner. Tid som suser av sted. Et glimt av barndom. Sommer. Historier fra ungdommen. Alderdommen. Barnetro.
Mennesker.
Humor og melankoli. (jmf Sortland og nevnte intervju)
De bitene jeg likte aller best i Fotturar i Norge rendyrket.
Det er godt mulig den er morsom. Jeg er en upålitelig leser når det kommer til humor. Alle andre syntes Fotturane var artig. Alle andre finner svart humor i Tillers Forandringer. Jeg må holde meg fast i rekkverket. Blir svimmel når ting går for fort. Får myrstråpsyken når livet er glimt og den eneste fellesnevner er en tilsynelatende hverdagsdød som ruver og skygger og farger livets gang ubetydelig. Jeg innser at det intense med våren er at sommeren tar over, at det vakre med øyeblikk er at de ikke kan gripes. Jeg ser at boka kan leses som en feiring av liv over død, før død, men dette overlater jeg til de med sunn mental helse og halvfulle glass.
- Ein dag får ein ikkje vere med lenger. Ein dag snart er alt forandra -
, om fedre og sønner og hvordan de vokser opp og flytter og studerer og krangler og kanskje dør i krig, og ikke snakker - og jeg er så preget av at jeg straks er fraflyttet og barnløs at jeg må tvinge meg til neste setning - Eller det vil gå heilt annleis og mykje betre. Han kjem mot meg, og det ligg der. Alt dette og alt anna. Som tusenvis av moglegheiter. -
- Vil me hugse dette nået, må me skunde oss å ta eit bilete eller skrive det ned - s86
Jeg kunne sitert meg gjennom hele samlinga. En avsnitt fra hver tekst, men det ville blitt mørkt og dystert og ikke rettferdiggjort det som er lyst, vart og gryende. Ekstra. Verdifullt.
Skinnende, gjennomsiktig og frodig. Føler på meg at det for
For meg: Definitivt kortlistebok.
- Det vil komme ei tid der du tolkar verdas nyheiter å ein slik måte at du seriøst vurderer å bygge ein underjordisk bunker i hagen (du skal jo uansett ha gravemaskin for å bygge garasje på andre sida av huset) - s122
Ellers
Bokbloggerprisen:
Det blir krig i Åpen Klasse. Sortland mot Julius mot Grensen (basert på de få sidene jeg har lest), mot dikta (jeg kanskje aldri kommer til å lese), mot Ei Sånn Jente (god), kanskje Sigrid, kanskje Berlin, kanskje røffe lykkeland eller bibel (leser snart). For ikke å snakke om kaoset blant romanene. Satser på den ultimate kortlista.
Biosirkel:
Årets siste biorunde er få uker unna. Hårete.
Kategorier for 2018 er under vurdering. Tipsboksen er åpnet.
The End!
Hmm, denne virker interessant. Kanskje jeg faktisk må lese norsk samtidslitteratur neste år? Kokosnøttanekdoten var i alle fall ganske overbevisende. Tante Ulrikkes vei virker heller ikke dum.
SvarSlettForslag til bio-kategori: dynamiske duoer. Bør kunne by på noe for de fleste.
Skal du lese bare ei i hver kategori (slik at du kan nominere), er Meisterverk + Ulrikke gode valg. Skal du bare lese ei, er denne kortest! Synes det er på tide du gir deg norsk samtid i vold. Det er faktisk en nødvendighet. Har klokketru på at du finner de bøkene ingen andre har tenkt på å lese.
SlettBiosirkel: Dynamisk duo, mener du sånn Bonnie and Clyde, Sølvpilen og Falk?
Har egentlig ingen umiddelbare planer om å nominer. Tenker bare at norsk samtid sikkert er bra for allmenndannelsen. Kan for så vidt en del om lyrikk og tegneserier, men resten er terra incognita.
SlettJa, f.eks. Eller Butch Cassidy & Sundance Kid, Tiny Fey & Amy Poehler, Edmund Hillary & Tenzing Norgay, Che Guevara & Fidel Castro, Fred Astaire & Ginger Rogers, Simon & Garfunkel, Gro & Kåre... Tror det er mulig å fortsette i det uendelige.
Bokbloggerprisen trenger definitivt flere lyrikklesere. Føler du ikke kallet. Noterer meg duoene, absolutt interessant siden det kan utvises stor kreativitet i par-ingen. Skepsisen ligger i hvor mange slike duoer har biografier. Eller må man rett og slett lese to? Kommer bare på Masters and Master.. hvorfor kommer det aldri ny sesong???kj
SlettNja. Holder på å lage nye lesemål nå, så kan kanskje snike inn noe som får meg til å lese nominerbare bøker. Me får sjå.
SlettLitt kjapp søking viser at det finnes litt diverse duo-bøker. Fant f.eks. både polfarere, musikere, flyvere og vitenskapsmenn. Men det går sikkert også an å lese en bok om én person hvor den andre har en viktig birolle. Vil anta at Castro dukker opp i en Che-bio f.eks. Ellers er jo doble omtaler alltid gøy! Men... det skal ikke være noe problem å finne én bok. Man trenger faktisk ikke gå lenger enn til Morten Strøksnes, han har jo skrevet om Moland og French. Patti Smith skriver om seg selv og Robert Mapplethorpe. In Cold Blood handler om Hickock og Smith. Ivo de Figueiredo skriver om seg selv og faren. Etc. Det er bare dårlig fantasi som setter grenser.
Kom plutselig også på at det finnes ca. en million «portrett av et ekteskap»-bøker. Fant f.eks. tre ulike biografier om Ted Hughes og Sylvia Plath.
SlettOverbevist. Ekteskapsgreia inkludert. Tenk du, hadde du lest finskebok (ennå ikke for sent), kunne du uten diskusjon fått inn hva du ville, j.s.. Dette med mødre og fedre har vært oppe tidligere, og markedet flommer over av slikt.
SlettBmk - virkelighetsromaner er også biografier...
Angående nominering går ikke årets frist ut før 7.jan, så hvis du har noen nye dikstsamlinger du har lyst til å lese har du all verdens tid. Trenger kun 1 nominert bok for å være med å stemme i august.
Tar det til etterretning, som man sier. Har ærlig talt ikke noe forhold til Bokbloggerprisen i det hele tatt, men hvis ånden kommer over meg og jeg har litt ekstra tid i romjula, kan jeg sikkert gi disse greiene et forsøk. Biosirkeldeltakelse er jo også et resultat av tvang og gruppepress.
SlettFor et herlig innlegg!Jeg er helt enig, den er definitivt på listen over bøker jeg kunne tenke meg å nominere til BBP, det blir ingen enkel oppgave- jeg har lest 36 bøker i den klassen og jeg har fremdeles ikke lest "En sånn jente" - jeg måtte vente etter å ha lest "pornomania",den var bra mørk ass men jeg er snart klar.
SvarSlettJeg må lese litt flere norske romaner anno 2017 fremover, selv om flere av dem er nominèrbar. Jeg ser i grunnen litt frem til å lese flere oversatte bøker snart- skulle vært litt flinkere å lest litt mer variert gjennom hele året.
36 bare i Åpen er galskap. Det er 15 mer enn jeg har tilsammen (tror det er 21), og da har jeg nesten bare lest norsk i nov/okt. Kjører jernvilje her nå. Leselyst (spesielt lyd) er sjaber og skal jeg få lest minimum av hva jeg har lyst til, må jeg legge bort alt utenlandsk. Det er ihvertfall planen. Foreløpig går det bra. Kommer jeg til 30 sammenlagt (målet var 20) skal jeg hvile på laubær helt fram til nominasjonsfristen.
SlettJeg må bare vite: Av de 36, hvilken er best? Og hva bør man gå lange buer utenom? Og du vet du kan slenge deg på biosirkel i desember med Julius?
37,leste ferdig en langrennsbok til i dag. Jeg liker " Så faller jeg" av Rebecca Wexelsen aller best men et par diktsamlinger ligger ganske langt oppe, og Marta Breen og Jenny Jordals "Jeg trodde klitoris var en selskapsdans".
SlettÈn du trygt kan styre unna er "Chicks o`hoi"- om unge jenters utsvevende sexliv,verste møkket jeg noen gang har lest.
Jeg får se ang Julius,har fått med meg at de om har lest også har likt- selv har jeg ikke noe spesielt forhold til apekatten.
Synes absolutt du bør lese Julius. Wexelsen har jeg liggende, men Breen/Jordal styrer jeg unna, likte de 60 damene, men den mistet litt glansen da jeg så at ideen allerede var utgitt på engelsk (goodreads, husker ikke hva den heter i farta). De stod sikkert på bakside/blurb/forlag eller noe, men siden jeg oppdaget det tilfeldig ble jeg skuffet. Chicksa styrer jeg glatt unna.
SlettAj, tenkte egentlig ikke å lese denne, men ble sjarmert av kokosnøtta.
SvarSlettEn kokosnøtt rommer så mye, jeg har brukt kokosolje til eksem og kløende hodebunn i det siste og det funker bedre enn annet, gitt.
Jeg drakk Pina Colada av en kokosnøttskall på Cuba.
Jeg er for å innføre kokosnøtter til den norske jula!
Ellers.. ja, vi får se.
Jeg har vel ikke akkurat lest de bøkene du ramser opp til BBP, selv om jeg har lest temmelig mange norske så langt..
Ulrikkes vei, så vidt begynt, Begynnelser/Tiller såklart, skal lese En sånn jente når jeg orker det temaet. Og Julius har jeg jo lest. Røff bibelguide har jeg her på vent.
Olaug Nilssen må du få med deg altså.
Og hva med han Vitanza?
Ser du leser Vestlandet, den har jeg egentlig blinket meg ut som interessant, men er den det?
Hvilken bok er Grensen? Ligger den ved Svinesund eller Storlien?
Nå skal jeg se en episode Outlander, spise kvelds, lese i Tante Ulrikke. I løpet av morgendagen på lang hurtigbåtreise ifb jobb finner jeg nok ut om jeg skal lese den ferdig eller bruke lesetiden på en ny bok..
Hårete: Robert Plant, i tilfelle du har glemt det.
(Du og disse Robert-ene..)
SlettKokosnøtta er vel forankret i trøndersk juletradisjon, som i sør for Trondheim, ursprung øst. Dere i nord pynter vel med kongler? Synes absolutt du må lese disse mesterverkene. Du likte da den gule. Husker bestemt at du likte den så godt at du skrev innlegg på nynorsk. (Innrømmelse - ikke hukommelse, men fordi jeg leste innlegget i går).
Grensen er den russiske. Erika Fatland sin. Etter å ha hørt henne snakke om den på Kagge, og hørt podcast (i samtale med Carsten Jensen, anbefales), har den seilt opp som sterk utfordrer til Åpentronen. Tjukk. Må begynne med engang. Ikke akkurat ei veske bok.
(skjønte vel du ikke kom til å gi opp Outlander. Jeg har btw norskepause, med bare 60t igjen må det spares).
Jeg skal starte med kokosnøtter denne jula.
SlettMorosomt: Da jeg så Outlander mandag var det jaggu meg masse kokosnøtter der og. Da Claire havnet på den øya Saint Dominique i Karibien, inne i jungelen de hang så høyt på palmene, men jaggu meg traff hun han sprø pastoren som alltid konsulterte sin Coco, kokosnøtt- spåorakel. Husker du? Helt koko i nøtta, men artig, spør du meg..
Jo jo, gul bok likt, fort glemt. Sånn e det ofte med noveller og kortprosa..
Grensen har jeg , enig den er veldig tyykkk. Har tenkt å lese den i jula.
ca 187 sider inn i Tante Ulrikke.. liker sånn ujevnt. Må vel holde ut nå.
Innser at jeg har glemt å svare det angående Nødtvedt og Vestlandet. Absolutt verd å lese. Crazy roadmovie av ei bok. Fjell, tunneller og vestalndshistorie.
SlettDu får ta bilde av kokospynten din. Og kokosdrinken. Men først må du lese kokosnovella. Tico-Tico..
Høres bra ut. (selv om det ikke alltid er slik at vi liker de samme bøkene akkurat)
SlettKokosnøtter fra i fjor, inntil videre:
Bilde 16 og 17:
https://artemisiasverden.blogspot.no/2016/05/cuba-3-pinar-del-rio-vandretur-i-vinales.html#more
Må vel på bib for å lee Tico-tico, prøver ebokbib.
Og det helt siste bildet..kokosdrink.
SlettÅpen klasse blir som vanlig veldig tøff. Jeg har snart lest 18 norske og kun to er romaner. Og likevel har jeg planer om å fortsette i åpen klasse. Romanene frister ikke like mye. Men har Olaug Nilssen og Flatland liggende, så vi får se hva det blir tid til. Ev får jeg stole på dere andre, og lese når kortlisten kommer. Mangler 3 1001-kryss, og fikk 4 bøker til bursdagen jeg har lyst til å lese, så desember blir travel. Du frister meg med både Sortland og Julius, men først har jeg tenkt å lese Ære være mine døtre.
SvarSlettHaha, vi krysser, la nettopp igjen en kommentar på Berge. Prøver å være disiplinert og skal kunne lese/tenke/puste blogg til klokka blir, ehm 12, eller ihvertfall 11.. Det snør og måkking, i dalen knowns as, møkkings, stjeler internett tid.
SlettSortland er knappe 100s med korte tekster som fint kan leses innimellom alt det andre. Fin måte å lese ting som trenger å synke på. Julius er lengre men har store bokstaver og bilder og er både nydelig og trist.
Olaug Nilsen (glemte å si det til Anita), hopper jeg over. Alle elsker den og spår at jeg uansett må lese den i samlesinga. Tror det er den boka som jeg har sett flest liker. Vi har alle våre hester, og ennå har jeg ikke lest Øen. Vegrer meg for det apokalyptiske. Er alt for påvirkelig. Hadde jeg sluttet å lese ville jeg sklidd rett over i doomsdayprepping. Denne bunkergravinga som Sortland kort spøker hadde vært bygd for årevis siden, hadde vi ikke bodd på fjell...
(er ære være døtrene også overgrepsbok?)
Ja, nå svarer jeg deg både her og der:-) Ære være døtrene er om æresdrap. En far som har drept både mor og datter mener jeg, så nå går jeg opp (eller ned) enda et hakk i koselesingen. Må nok holde meg til planen for å plass til noe av det jeg allerede har planer om og lyst til å lese. Ellers bryter systemet sammen. Det er jo kryss som skal nås og diverse lesesirkler på gang.
SlettAkk til kryssene. Av 12 mål har jeg oppnådd 2 (biografier og norsk2017), så strengt talt burde jeg slutte med norskebøkene nå. Har likevel oppgradert til 30. Vil jo ha nok gode bøker å nominere, ikke bare treere.
SlettEllers er det kun 1 mål igjen jeg kanskje kan nå. Booker/nobel. Mangler 3. Kan også nå et delmål hvis jeg leser ei Iris Murdoch bok til. Dette burde kanskje gå. Hadde det ikke vært for snart 2mnd med podcast isteden for lydbok hadde jeg vært ferdig.
Ja, og håretebio selvfølgelig. Tror det blir trommisen i Guns'n Roses. Den burde skli rett inn i samtidsnorsken..
(Ære være blir for mye for meg).
Hallo! Det jeg leter etter finnes ikke her, av Mari Tveita Stagrim - obligatorisk lesing for alle som kan nominere til Bokbloggerprisen.
SvarSlettOg hva skjedde med Tiller?
Tiller er lest, likt, beblogget og foreløpig godt inne på romannomineringslista.
SlettStagrim er lest, ikke beblogget, og ikke like godt likt. Helt grei. Nothing special. Tviler på at den når top7, akkurat nå vaker den rundt i bunnen, men håper jo på at jeg skal lese bedre utover. Tror den rett og slett var for kort for meg. Føltes som noe jeg hadde lest før, og når man først skal skrive om ting alle har lest om før, bør man lage en lang historie man virkelig kan leve selg inn i. Som en plottelsker kan leve seg inn i. (Bm at jeg har hørt ekstremt lange bøker i år, 60timers) så alt under 200s virker som en pamflett. Godtas kun når det ikke står roman på forsida. Dette er travle strenge dager.
Men - Tveita Stagrim - sendes videre. Silje? Anita? Beathe? Hører dere hva Ellikken sier?
Jeg hører, jeg hører-Stagrim er lest og likt- dog har den ikke fått full pott her hos meg slik et par andre har så jeg vet ennå ikke om den kommer på min topp 7 liste når det gjelder. Tusvik -boken og Fanny samt Leo er i tet-sjiktet enn så lenge
SlettTusvik, ja.. den skal jeg jo også lese..
SlettTusvik har jeg ikke fått med meg? Hva handler den om. (ja, innser at jeg kan google, fristelsen til å få det inn med t-skje er bare for stor).
Slett"I hans armar" handler om en kvinne som er sammen med en eldre kar,hun lever i et forhold som ikke er bra for henne og som bryter henne ned. Den er mye bedre enn andre bøker med dette tema, og er en av de bedre jeg har lest. Ofte blir jeg bare irritert på de kvinnene som velger å bli i slike forhold, men ble ikke det her.
SlettOk, har plukket den ned fra eBokBib, progressivt, deretter får tilfeldighetene råde. Betaler nå for at jeg har undertrykt gammeldamesynet som har sneket seg på det siste året, å kjøpe nye briller er like utsettelsesverdig som tannlegen. Får akutt prestasjonsangst av - ser du bedre nå - eller nå?? -
SlettTusvik er klar..