LEST 2020

mandag 15. februar 2016

BIOGRAFISIRKELEN 17 - SPORTSUTØVERE


The Rider  (1978)
 - Tim Krabbé

Oversatt til engelsk av: Sam Garrett
Originaltittel: De Renner.
Lydbok lest av: Mark Meadows
Kilde: Audible





Mitt bidrag i Biografisirkelen 17.
Kategori: Sport og utøverne
Kategorivelger:  Gro 


Alternativene er uendelige.
Sport er min nye favorittkategori!

Jeg har nå vært igjennom fotball (zlatan), tennis (agassi) og skiskyting (ferry), og på fredag fikk jeg også ei splitter ny løpebok i hendene (torgeby).  Jeg har med skråsikker virring hevdet å ha bestemt meg flere ganger, før jeg til slutt landet på sykkelbok.

Sykkelbøker er min svakhet.
De sportsbøkene jeg liker best, kun med unntak av ultraløpbøker, men sistnevnte er en mager sekk å plukke fra sammenlignet med syklistene.

Ultraløpere er spirituelle, ærlige, seige, bohemaktige og hjelpsomme. De spretter ikke champagne i mål, men drikker økologiske øl og urtete rundt leirbål, i fjellene, mens de venter, i døgn, på sistemann i mål. Jeg mistenker også at de har vill, psykedelisk sex, i hampsoveposer, overdosert på chiafrø og kaktusjuice
, mens urmannstønn og indregudinnesang stiger mot tindene
, mens den gyldne afterglow leder etternølerne trygt i mål.
Enn så lenge.


Sykling er et annet kapittel.
Flipside. Dark side. I våre dager.
På syttitallet derimot, var hemmelighetene under teppet og dopingmidlene enklere. Alkohol, speed og kokain, og eter, enda lenger tilbake. Keine trille. Alle vet ståa i sykkelsporten anno 2016. Vi vet hva Armstrong og company drev med, selv om bare vi sykkelbiografihorer kjenner detaljer og omfang.

 melkesyre og aprikoser.
Derfor har jeg valgt bok fra gamle dager. Den første, ultimate, og iflg de som har peiling, som i dette tilfelle betyr alle som har gitt stjerner på goodreads
, den beste sykkelboka ever.

Uten sykkelhjelm, uten EPO og uten GPS. 

Ever.
Det skader heller ikke at den er under 5t lang.
Gir dobbelkryss (biografi + pre 2000)
og beveger seg utenfor komfortbelte skandinavia/england/usa.
Helt til Nederland. En sykkelrittsrapport fra en kjent sjakkspiller turned supermosjonist etter fylte 30. Og den følger akkurat samme oppskrift som i disse dager har gjort Havboka til verdensbestselger.

- et prosjekt - en ramme - og anekdoter/assosiasjoner -
  =  hør nå, hva jeg tenker på, mens jeg sykler, fisker, løper
Murakami har garantert lest (og lånt fra) De Renner


Jeg har valgt Tim Krabbés - The Rider.
Bare i denne åpningssetningen ligger en utfordring. Bok over mann. Det er slikt som sirkelgeneraler bruker å henge seg opp i, mm man gjør det selv, men siden det er Gro som har siste ord i februar overlater jeg disking og spanskrør til henne, og fortsetter uskyldig ufortrødent. After all, alle skriver biografier basert på øyeblikk/avgrensede tidsrom/skjellsettende hendelser. Det er innafor. Helt normalt.
 Have at it!

Jeg sier det med engang. Innertier.
Vi følger amatørsyklist Tim gjennom et 137km gateløp. Kilometer for kilometer. Og tar del i alle frie assosiasjoner, tanker, smerter, betraktninger som oppstår. For alle som noengang har vært på jogge/sykkeltur, over en viss tid, er det kjent, sant og svært igjenkjennbart. Beveg beina og hjernen lever sitt eget liv. Legg til spenning, vinnerinstinkt, konkurrenter, stupbratte fjell, indre demoner og en t-skje sykkelhistorie - samt en oase av sportsmertesitater og mosjonistsannheter
, og boka er uimotståelig!

 - Never will I be able to make clear to her that I don't race because I wanted to lose weight, because turning thirty horrified me, because I was dissatisfied with café life, because of anything else at all, but purely and simply because it's road racing.- 

  - It’s too early. Always attack as late as you can, but before the others do.- 


Biografielementet kommer i digresjoner, assosiasjoner og tilbakeblikk.
Akkurat nok til å passere som biografi.
Ikke nok til at jeg føler for å utbrodere.

Fascinerende:
At han ikke begynte å sykle før han var over 30.
Først i mørket. Usett. Den samme runden om og om igjen til det gikk så fort at han våget melde seg på løp. Vi hører om de første løpene. Om de andre syklistene. Konkurrentene. Om hvor god de sier han kunne blitt hadde han startet som tenåring. Om smerten. Viljen. Og hvor dillete det er med baneløp og olympisk tull. Det er fjellene som gjelder. Gateløpene. Sliterne. Her befinner vi oss ikke blant stjerner og epo-gutter, men de andre.

Supermosjonistene. Amatørene.

Indre monologer.
Skrevet i en springende bevissthetsstrøm - som kunne blitt plassert i hodet til en hver gateløper - på sykkel, ski eller i joggesko.

Den er også litterær nok til å leses for språk og spenning skyld.
Du kan lese den for plottet, for å finne ut hvem som vinner løpet. På samme måte som du kan spøle gjennom Havboka for å finne ut om de får håkjerring på kroken. Krabbé er tross alt forfatter. Han debuterte i 1967, og har skrevet jevnt fram til 2007, iflg, wiki, krim og sjakkbøker. Jeg nevnte vel at han var en av Nederlands beste sjakkspillere?

Strategi is the name of the game.
Jeg ønsker meg
Magnus Carlsen
med nummer på brystet.

- People are made up of two parts: a mind and a body. 
Of the two, the mind, of course, is the rider. -

The Rider er tilfeldigvis den eneste av bøkene hans som er oversatt til norsk.
Den kom i 2001 og de kalte den Sykkelrytteren (Arneberg Forlag)
Den ligger også på storytel, som e-bok, på svensk.


Dette er forøvrig den 3.biografien på rad 
hvor jeg må bruke wiki for å finne bagatelldetaljene.
Alt det betyr er at min biografismak er eklektisk.
 - som - født i 1943, i Amsterdam
 .- med kunstmaler far og skuespiller mor
 - psykologistudier, skuespillerjobb
 - sjakkrangeringer
 - og er det ikke fascinerende med - dutch climbers?
  - like fascinerende som med danske.
 - flere av bøkene hans er filmatiserte.

Merk at ingenting av dette
er like interessant som det han tenker på mens han sykler.



 Bildet fra wiki
Sirkeldeltakelse: 
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar
 ---------------------------
Neste kategori i Biografisirkelen er:
ROCKENS LEGENDER
Bloggdato er 15.april 2016.
De øvrige kategoriene for 2016 finner du her:



74 kommentarer:

  1. Jeg har lest og blogget og Lance Armstrong boken, er så glad jeg er ferdig med den, siden jeg ble både sint og sliten av den. Legger til lenke senere, siden jeg kun er på iPad nå, og da klarer jeg ikke å linke...

    Er det noe doping å spore hos syklisten du leser om da?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingen doping i mi bok. Alt var så uskyldig på 70tallet, ihvertfall i denne boka, blant amatørene. Jeg anbefaler den som motvekt til Armstrong.

      Slett
    2. Så boken er på norsk? Da kan jeg lese den en neste gang det er sport som kategori.

      Dette virket som rene søndagsturen i forhold til det jeg leste, men en mye riktigere historie. Og jeg er ikke streng, det viktigste er å delta, så derfor ingen fisking og spanskrør. Men at han skulle være god i sjakk, i tillegg til å sykle, det var en artig kombinasjon :)

      Slett
    3. Joda, den er oversatt til mange språk, inkludert norsk og svensk. Storytel har den svenske og den norske tror jeg du kan kjøpe overalt + at de har den på bibliotek. Arneberg forlag har jeg dog aldri hørt om?? Ser at det stod at den kom på norsk i 2009 i nettbutikken - mens det stod 2001 på wiki - aner ikke hva som stemmer. Spiller heller ingen rolle.

      Den er ganske crossoversk (kan si det nå som jeg ikke er disket), helt på romangrensa, så det er ingen grunn til å vente til neste sportsrunde. Armstrong bør glemmes umiddelbart.

      Slett
    4. http://groskrosverden.blogspot.no/2016/02/biografi-lesesirkel-xvii.html her er linken min i hvertfall.

      Rod Stewart er neste ut - og den boka har jeg fått av deg :)

      Slett
    5. Gro om Armstrong:
      http://groskrosverden.blogspot.no/2016/02/biografi-lesesirkel-xvii.html

      Alt sinnet, slitet og skuffelsen over Armstrong til tross. Det er godt å ha lest den og fått innsikt i omfanget. Det er så mye verre enn selv den svarteste fantasi trodde på forhånd. Og jeg har egentlig aldri vært noe superfan.

      Slett
    6. Jeg ar superfan, og det er derfor jeg er så sint og lei meg. Jeg leste en biografi på tysk og en på engelsk, men de har han skrevet selv, og jeg lot meg imponere. Jeg er altfor naiv! :)

      Slett
  2. Her er min planlagte bio, om Claus Lundekvam , ferdiglest for et par uker siden: http://artemisiasverden.blogspot.no/2016/02/moshonistas-biografilesesirkel-claus.html#more
    Jeg var ikke så veldig fornøyd med den, så jeg leste en annen også, som er helt ny på norsk: Markus Torgebys selvbiografiske beretning; Løperens hjerte. Han er ultraløper, foredragsholder, og har bodd i skogen i lavvo i fire år og et halvt år med eliteløpere i Tanzania. Den var meget bra og interessant, og jeg skal skrive om den så fort jeg får tid. Kanskje kan den legges ved sirkelen her som et oppløftende bonus? Dere bestemmer..

    SvarSlett
    Svar
    1. Anita om Lundekvam:
      http://artemisiasverden.blogspot.no/2016/02/moshonistas-biografilesesirkel-claus.html

      Den løpeboka fikk jeg nettopp av Elin, på tvangslesekafeen. Ante ikke at han var ultraløper, (som du, straks vil se av innlegget, er jeg veldig glad i ultraløpebøker -)
      Det er fritt fram å legge ved linken, oppløftende bonuser får man aldri nok av.

      Lundekvam derimot likte jeg ikke så godt. Normalt bruker jeg å foretrekke sportskapitlene i slike bøker, løprsrapportene - men hos Lundekvam, synes jeg som deg, at det ble litt mye, det var en tidsforskyving der som forstyrret meg litt, og jeg har heller ingen interesse for fotball. Men - hadde boka truffet ville ikke manglene på fotballinteresse hatt betydning. Skal fremdeles lese Zlatan - om du lurer...

      Slett
    2. Tror nok Løperboka er noe for deg, enkel, fin, utinaturen-finnesegsjæl. Han sluttet å konkurrere på et tidspunkt fordi det tok fra ham løpegleden, flytta i skogen og sprang milevis i fjell og skog istedet.
      Godt at du skal lese Zlatan. Og at det ikke bare meg som ikke likte Lundekvams bok så godt.

      Slett
    3. pst..på vei ut nå, så jeg må lese innlegget ditt senere, i ro og mak.

      Slett
    4. Interessant sykkebioinnlegg.:) Gjenkjennbart det du skriver om ultraløpere, jfr det jeg har lest om Torgeby, min eneste erfaring med en løperbio noensinne.
      Men jeg vet ikke om jeg ble så veldig klok på akkurat Krabbè, men det var vel derfor du googlet wikipedia.

      (Noway- ang rockere i april. Ikke Pop først.. men Rock! (rockelegender eller rocka poplegender) Først og fremst rock, men de kan være i grenseland hvis du skjønner, crossover, som feks David Bowie som var rocker fra starten, men også laget popmusikk på 80-tallet. (Let`s dance) Ikke for å pirke altså, men å ha pop først gir feil assosiasjoner.. poprock er også feil, det er annen type musikkgenre enn rock. )

      Slett
    5. (og blir det for komplisert, så holder det å kalle kategorien Rockere ;)) (Rock`roll dudes.;)

      Slett
    6. Viktigst: Jeg skal forandre kategoritittelen, bare pust, det står rockelegender og rocka poplegender, alle andre steder, måtte bare ha alt inn på samme linje i innlegget. Jeg forandrer til Rocke Legender (for du vil vel ha damer også?)

      Ang, denne nyoppstandne interessen i ultraløpebøker - må du lese Scott Jurek sin (jeg leste den forrige sportsrunde). Han er like opptatt av mat som du for tiden er. Veganer, kortreist og kun plantebasert. Oppskrifter og filosofi. Og han venter på de som kommer sist i mål.

      (Boka handlet nok mer om sykkelløp enn Krabbe, men det holder vi tett om.)

      Slett
    7. Det er bra. Opprinnelig tittel er bra nok, siden rock er fokus. Damer ok, ja. Patti Smith feks. Igjen. Damen for alle kategorier unntatt sport.;) ang Scott Jurek så tenker jeg alltid på Walter Jurek når jeg hører det navnet. Han i Keplers Sandmannen, du vet, psykopaten. Men er Scott han i Født til å løpe 🏃 v har fått den anbefalt før, må visst ta en titt igjen :)

      Slett
    8. Altså Rockelegender og rocka poplegender

      Slett
    9. Jeg skrev Rockens legender. Det er vel godkjent? Og ja, Scott Jurek er med i Born to Run - men den jeg leste er hans egen bio - Eat and Run.

      Slett
    10. Absolutt godkjent.:)

      Så forresten at det er kommet en ny flott bio av Seigmen, med masse bilder, sikle sikle, på Platekompaniet, i dag. (og jeg som har lovt meg selv å lese fra hylla, jau jau, skal hardt holdes)

      Ok, ang Jurek- skal lese boka hvis den kommer/finnes på norsk.

      Slett
    11. Ikke funnet den på norsk ennå, men den er oversatt til svensk. Uten at jeg tror det får deg til å løpe til bokbutikken...

      (skal jeg lese fra hylla, blir det vokalisten i RedHotChiliPeppers, tror det er den eneste uleste rockeren jeg har liggende, har ikke så veldig lyst, så vi får se, alle store ligger tross alt på storytel.)

      Slett
    12. Svensk kan til nød gå an, Jeg kjører ikke til Østersund pga det, men skal holde øynene åpne neste gang jeg drar til Sverige.:)

      (Ja, - vokalisten fra RHCP er sikkert spennende, vet lite om han/dem. Fra hylla mi står valget mellom Keith Richard og Mick Jagger. Tror jeg velger Keiths selvbiografi, fordi jeg har hørt den skal være så bra.:) , men så har jeg bestillt Seigmen-bioen fra bib også, men den får jeg lese før påske) )

      Slett
  3. Så kjekt at syklisten fall i smak, eg noterer ned sidan eg har reaktivert Storytel'en min.
    Vedk. dop og sykkel så las eg ein plass at dopingmidlar og stimulerande midlar har vore brukt i Tour de France sidan oppstarten, for hundre år sidan. Men ingen sler Armstrong når det gjeld juks, manipulering og anna fanteri.

    Her er bidraget mitt om Elsafadi, Det Gode Mennesket: http://bokbloggberit.blogspot.no/2016/02/biolesesirkel-marco-ildsjel-og-forbilde.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Berit om Elsafadi:
      http://bokbloggberit.blogspot.no/2016/02/biolesesirkel-marco-ildsjel-og-forbilde.html

      Ukjent sporter for meg dette, så skal bli spennende å lese. Ang. Tour de France så jeg en dokumentar, for en stund siden der de gikk gjennom fortidens dopingmidler. Det var mye vanlig dop (som fyll, kokain, speed ol), men også farlige greier som eter og gud vet hva. Forskjellen i gamle dager var at de trente dette for å fullføre, mens nå er det for fart. Fanteri er rette ordet. Men når jeg går aktivt inn for å glemme det er det moro med sykling læilll.

      Angående Rider, liker du den hvis du likte sykkelkaptitlene hos Aust. Den er på svensk på storytel da, ifall du gikk glipp av det.

      Slett
    2. Javisst er det moro med sykkel! Sykling er også, saman med symjing, mi kjekkaste form for trening/trimming/mosjon. Gåturar og bortoverski kan gå an, medan springing/løping/jogging ikkje er noko for meg. Sjølv om det kan kombinerast med lydbok.
      Svensk lyd og svenske stemmer går fint :)

      Slett
    3. Svensk e-bok.
      Men den virket helt grei. Leste noen sider før jeg skiftet til engelsk lyd, men tror jeg hadde likt den like godt på svensk. Selv om jeg synes det er vanskeligere å lese enn å høre. Svenske lydbøker er fantastiske (har du hørt Vilhelm Mobergs Uvandrerserie?)

      Slett
    4. Å-å, svensk tekst er verre - me får sjå kva det blir til etter kvart..

      Mobergs utvandrer/innvandrer-serie var eit godt forslag. Eg las dei då eg var heilt ung. Slike bøker blir betre til eldre ein blir, trur eg.

      Slett
    5. Den som ligger på storytel i 4 deler er fantastisk lest - og en av de beste lydbokopplevelser jeg hadde ifjor. Jeg var også purung da jeg leste den førstegang, og du har rett, den var mye bedre nå - muligens var det bare at jeg forstod den bedre -)

      Slett
  4. Her er mitt bidrag: http://serieavhengig.blogspot.no/2016/02/biografisirkelbok-steffen-fdt-til.html

    Lest og skrevet for eit par veker sidan. Fascinerande mann, men akk så keisamt å lese om :-/

    SvarSlett
    Svar
    1. Elida om Steffen Iversen:
      http://serieavhengig.blogspot.no/2016/02/biografisirkelbok-steffen-fdt-til.html

      Kjipt at den var så kjedelig. Så i sidesynet at du var tidlig ut, men ble så påminnet min egen somling at jeg måtte lukke øynene. Det kan se ut som om Zlatan er den eneste fotballboka man trenger lese.

      Slett
    2. Denne er det bare å styre unna hvertfall ;-)

      Slett
  5. Jeg leste om Heidi Løke:
    https://neverendingcircles.wordpress.com/2016/02/10/biografi-sirkelen-heidi-loke-gi-aldri-opp/

    Lettlest, men kan ikke si at jeg kom "under huden på henne".

    SvarSlett
    Svar
    1. Neverending om Heidi Løke:
      https://neverendingcircles.wordpress.com/2016/02/10/biografi-sirkelen-heidi-loke-gi-aldri-opp/

      Nok et ukjent navn for meg. Synd biografien beveget seg på overflaten. Først Masterchef Australia - jeg er en religiøs follower - deretter skal resten av kvelden vies til sportsinnlegg. (pst - jeg har sportet selv også - ca 9km med hund i snøen)

      Slett
  6. Altså... Den 15. kom litt for brått på meg denne gangen.

    Boka (Zlatan) er ferdiglest for flere dager siden, men jeg har brukt all tid på å skrive tekster til en helt annen nettside enn min egen, så innlegg er noe forsinket. Dog kan boka anbefales. Jeg er svak for folk som er gode til noe og som er så til de grader klar over det som Zlatan er.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den 15. er som snøen på høsten. Like sjokkerende hver gang. Gode nyheter at også du anbefaler Zlatan. De som leste kjedelige bøker i denne runden kan nå dra seg litt ekstra i håret.
      - ikke meg - jeg likte syklisten min.

      Slett
    2. Under mottoet bedre sent enn aldri, her er mitt Zlatan innlegg:
      http://elbakken.blogspot.no/2016/02/zlatan-ibrahimovicdavid-lagercrantz-jag.html

      Slett
    3. Elisabeth om Zlatan:
      http://elbakken.blogspot.no/2016/02/zlatan-ibrahimovicdavid-lagercrantz-jag.html

      Nå håper jeg denne omtalen er så god, gjør opp for, at vi 2 som hoppet over, valgte syklister over fotball.

      Slett
  7. Det er vel i grunn såpass opplagt at jeg ikke trenger å si noe, men, ja, jeg er forsinka. Akter dog å delta, lesemål, tvang, etc.

    Liker dette du sier om at alle (gode) bioer er øyeblikksbaserte, min utvalgte denne gangen er også særdeles øyeblikksbasert, og særdeles god. Jo mer biogrensene viskes ut, jo bedre trives jeg i bioverden..

    Mitt innlegg kommer, optimistisk sett, på fredag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vist seg at, for meg, er bioen bedre det mindre tradisjonell den har vært. Men nå skal det sies at flere jeg har lest har vært på grensa. Meen jeg la, sjokkert, merke til at du ikke likte Happy Sally? Kan virkelig Stridsberg trå feil?

      Gleder meg til god øyeblikksbio!

      Slett
  8. Aiai, er det denne uka allerede?! Ikke ferdiglest og ikke blogget noe på lenge. Kommer tilbake og setter spor etter meg etterhvert.

    Men Friday Night Lights er like bra som serien. Kanskje jeg til og med forstår spillereglene når jeg er ferdig med boka?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg er fremdeles satt ut over at serien er basert på bok. Har problemer med å forestille meg noe litterært blant de unge pene ansiktene. Du får holde am.fotballkurs for oss når du er ferdig... jeg vet bare at man skal løpe så fort man kan - å kaste ballen over linja (?)

      Slett
    2. Isj. Kasta inn håndkleet siden jeg havna på Harry Holekjøret. Gleder meg til rock, da blir det Patti Smith for alle penga - muligens begge biografiene.

      Slett
    3. Vel, du er ikke den eneste som skulker sirkel pga krim (ja, marianne, I'm looking at you). Selv sitter jeg i samme myra. Er så plottopphengt for tida at jeg ikke engang bryr meg om miseryspråk. Action. Action. Håper det snur før juni - og tvangslesingskjøret settes i gang for fullt!

      (Synd - gledet meg til fotballrapporten!)

      Slett
  9. Link til innlegget om biografien jeg leste: http://tonesbokmerke.blogspot.no/2016/02/biografi-thor-thor-hushovd-i-samarbeid.html
    Facinerende at han du har lest om ikke begynte før han var 30. Det eneste jeg sykler på for tiden er syklene på Spenst. Før jeg flyttet hit vi bor nå syklet jeg en del ute. Men etter at vi flyttet har sykkelen stått parkert i kjelleren. I sommer tok jeg den ut og tenkte at nå må den brukes - jeg bruker den for å sykle rundt og ta bilder. Dagen etter var den borte -stjålet. Surt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tone om Hushovd:
      http://tonesbokmerke.blogspot.no/2016/02/biografi-thor-thor-hushovd-i-samarbeid.html

      Du vet det når man nærmer seg 40, panikken setter inn og supermosjonistene vokser fram. Eller, det er ved 40 supermosjonisten har skilt seg fra mosjonisten - selv om jeg tror dette er mindre med filosofien om vekt og spandex å gjøre enn talent. Alle mosjonister ville vært supermosjonister hadde de hadde evnene. Hvem vil ikke løpe fortere lizm... - tenkte hun høyt og bort fra emnet.

      Irriterende med sykkelen din. Det samme skjedde med mitt søskenbarn (år siden, vi var barn). Han fikk ny sykkel, syklet den fra butikken, sprang inn til farmora, da hun kom ut for å beundre var den borte. Det tok minutter. Kanskje sekunder.

      Slett
  10. Her var det mye spennende, både i innlegget ditt og i kommentarfeltet! Begynner å angre litt på at jeg ikke leste ei ordentlig sportsbok. Det er nemlig litt på sida, det som kommer herfra (som alltid): http://boktanker.blogspot.no/2016/02/biografi-roland-og-karl.html

    Jeg har lest om krig og krigere - den gang det var sporten og sjakken var forlystelsen.

    Neste gang blir vanskelig - hvor går grensa for hvem eller hva som er rocka?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hedda om krig/krigere:
      http://boktanker.blogspot.no/2016/02/biografi-roland-og-karl.html

      Det skal bli spennende å se hva du har lurt inn denne gangen. Kanskje krig og sjakk er akkurat som sykling og sjakk? Når det gjelder rocken og rockagrensa sitter Anita med fasiten. Hun er streng, så denne gangen tror jeg du må lese med oss konvensjonelle.

      Slett
    2. Hedda: Det finnes jo mange varianter av rock. Men det skal være rockere i en eller annen variant (ja, jeg er streng;) ) , ikke en popstjerne som synger en rockelåt dann og vann. Ikke Celine Dion, Michael Jackson, Madonna , Rianna, Ole Ivars-vokalisten e.l. Men rock er like vel så mangt; hardrock, metal (symfonisk, black metal, goth, death mm), Elvisrock, glamrock, puddelrock, countryrock, poprock (her er grensa kan hende vanskelig, jeg vet ikke helt hvor den går selv, eller om det er noe som heter poprock- men altså: det skal ikke være en popstjerne som en sjelden gang prøver seg på en rocka låt), klassisk rock`n roll, rockabilly, jazzrock, kristenrock, trønderrock, psykedelisk rock med mer..
      Men noen ganger er det sikkert noe som befinner seg i grenseland, det får vi bare leve med..

      Og obs! Vi snakker også legender, rockelegender; alt fra Elvis, Bill Haley, Jimmy Page, David Bowie, Mick Jagger, Patti Smith til Ian Hunter, Pete Townshend, Åge Aleksandersen og Hank von Helvete. Selv skal jeg antageligvis lese om Keith Richards. (og norske Seigmen, på forskudd, siden den ligger på bib og venter på meg )

      Det er et hav å ta av når det gjelder biografier innenfor rockesegmentet, har jeg sett på biblioteket.:) Lykke til!

      Slett
    3. Og ikke glem punken, punkrock, som feks Sid Vicios, Jonny Rotten/Sex Pistols, Nina Hagen mfl. (få damer, få frem damene, flere? Janis Joplin.. )

      Slett
    4. Min alltid søkende hjerne måtte google Poprock. Står masse om det. :
      https://no.wikipedia.org/wiki/Poprock
      Beatles, Rod Stewart, Eagles, mfl kommer inn under denne kategorien..:

      https://www.google.no/search?client=safari&rls=en&q=poprock&ie=UTF-8&oe=UTF-8&gfe_rd=cr&ei=Q1zGVt5PgavzB_uRpXg#q=pop+rock+bands

      Og så har vi alternativ rock/indie, hvor vi finner noen damer, som Sinnead o`Connor, Alanisett Morisette, BJørk:

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_alternative_rock_artists

      Så her er mulighetene mye større enn det jeg så for meg i utgangspunktet faktisk-- men husk: Legender på en eller annen måte.


      Slett
    5. Tusen takk, Anita! Her var det mye å kikke litt nøyere på. Enig med deg - overraskende mange muligheter! Enten hiver jeg meg på det første og det beste jeg finner, eller så må jeg hoppe over hele runden. For det fins lite i ulesthyllene mine, og sia du er streng, kan jeg ikke komme trekkende med litterære rockestjerner heller;)

      Slett
    6. Å, Ingalill, leser du Byatt nå? Hun er ett av mine viktigste lesemål i år, og jeg skal også lese "Possession". Kan du ikke gi lyd når du har lest? Jeg er så nysgjerrig på boka!

      Slett
    7. Så bra Hedda. Bare hyggelig å tipse.:) Litterær rockestjerne, tenker du på Knausgård? Han spilte jo trommer i rockeband i gamle dager, men gjorde nok ingen karriere av akkurat det. hehe..

      Slett
    8. Hedda: Possession:
      Jeg er på side ca150, og tør ikke uttale meg før jeg er ferdig. Foreløpig har jeg vært igjennom alt fra ok - til herregud, dette gidder jeg ikke. Sistenevnte pga alt for mange brev, journaler, dikt, utdrag osv, osv. Jeg er i et modus hvor jeg ikke liker noe, og bare vil lese plottdrevet krim så det kan være derfor jeg pruster hver gang boka avviker fra hovedplottet - so - og - derfor - lyden kommer ikke på ordentlig før jeg er ferdig. (Du vil sikkert like det teoretisk, Lacan i brev osv -)

      (ps - de siste 50s har gått mye lettere enn de 100 første)

      Slett
  11. Ajajaj, som jeg sliter og tæres av kvaler ... Jeg har bare hørt en femtedel av boka, jeg har lesesperre, lyttesperre og skrivesperre og angst for manglende sirkeldeltakelse. Livet er hardt. Kanskje til og med hardere enn Mike Tysons liv også, som ikke akkurat var noen dans på roser ... Og enda er jeg bare kommet til barndommen hans ... Tro om jeg får lov til å skrive så-langt-er-jeg-kommet-omtale? Og så lover jeg kort og brutalt å skrive den åpne sannheten om både mitt og Mikes liv. Og mer enn den korte sannheten tåler dere ikke likevel!
    Og haha: Jeg hater sport, men elsker sportsbioer! Life's a bit fun also :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Du får bare krysse fingrene og håpe Gro ikke så statusen om 350+ episoder Friends for n-te gang. Ikke rart man ikke har tid til boksing da. Jeg innbiller meg at Tysons liv er trist, så jeg håper du leser fort og kommer tilbake med happy-dans-roser-slutt.

      (Jeg går utifra at du som ble løpefrelst etter Born to Run også skal lese om han svenske ultraløpmannen?)

      Slett
    2. Herremann, jeg eeelsker ko ultraløpemenn - de er helt råe! Må nok lese mer, ja!

      Slett
  12. Her kommer mitt innlegg, noen dager på overtid. Håper i det lengste på tilgivelse:
    http://sa-rart.blogspot.no/2016/02/biografisirkel-ikke-si-at-du-er-redd-av.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Silje om Samia Omar:
      http://sa-rart.blogspot.no/2016/02/biografisirkel-ikke-si-at-du-er-redd-av.html

      Gruer meg litt til å lese innlegget ditt. Har hørt historien og den er ikke lystig.

      Slett
  13. Hei, Her er bonusen min, Løperens hjerte av Markus Torgeby: http://artemisiasverden.blogspot.no/2016/02/lperens-hjerte-av-markus-torgeby.html#more

    SvarSlett
    Svar
    1. Anita med bonuslink
      (kun fordi det handler om ultraløping)
      http://artemisiasverden.blogspot.no/2016/02/lperens-hjerte-av-markus-torgeby.html#more

      Kommer jeg meg noen gang gjennom de 2 bøkene jeg leser nå. (2 x 1001), blir det rett på denne kjekkasen.

      Slett
    2. Takk.:) Og du, den leser du fort.:)

      Slett
    3. Tar den med til midten på vinterferie. Trenger noe medrivende å lese for å blocke ut flydur.

      Slett
  14. https://bokboble.wordpress.com/?p=4938&preview=true

    Tidligere ute enn jeg pleier? Tror det. Har forøvrig lurt på hvordan eter kan være prestasjonsfremmende? Trodde man bare ble, eh, neddopa.

    SvarSlett
    Svar
    1. Haruhi om Everesttragedie(n):
      https://bokboble.wordpress.com/?p=4938&preview=true

      Akkurat når man hadde begynt å miste håpet.

      Slett
  15. Hmff.. 1001-sirkelen har drept Nureyev. Det er ikke mer å si. Danseren er død. Leve danseren.. Og så kan jeg jo prøve å snike ham inn i en annen bio-sirkel, engang, når sport evt nakne mannskropper er tema for måneden. Doris Lessing... jeg sliter! sorry... Når det er sagt, så skal sykkelen fram så snart jeg kommer hjem. Forstår jeg valgte helt feil sport å lese om. Alkohol, speed og kokain og korte bio-bøker. Det er det som skal styre bokvalgene nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Argh!!
      Jeg hadde gledet meg til danseomtale, så dette var skuffende. Sikkert på at det ikke er overdreven snowboarding som har skylda? Nakne mannekropper høres forøvrig ut som et flott tema, som du kunne ha valgt istedet for forfatterne - you let it slip away!!

      Slett
  16. Yes I did.. og nei, overdreven snowboarding har dessverre ikke noe med bokslitet å gjøre. Mer fritid enn hva jeg har på kveldene nå er det lenge siden jeg har hatt. Jeg fungerer på lydbokfronten og er på sisteboka i Annihilation-trilogien - BRA! Har lagt fra meg Lessing og funnet fram en forfatter som garanterer å få leselysten opp igjen. Atwood! Bluebeard's Egg, novellesamling. Skuffer ikke denne gang heller. Herlig med slike, som aldri kill's a readingbird.. RIP.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skal ta tipset ditt - og legge bort 1001.slitebøkene. Neste gang jeg setter meg ned er det med løpebok. Det får være måte på. Byatt får vente. Hadde det ikke vært for krim på lyd kunne jeg likegjerne lagt opp.

      Slett
    2. Btw: Fiffig den med readingbirdsen -)

      Slett
    3. -) Krim på lyd er redningen på det meste. Jeg har neste Fredric Drum på vent på Samsung'en i tilfelle krise (tenke å ta ham på flyet hjem (alternativt en muskelavslappende "pille" jeg fikk for leggkramper her nede - sov 18 timer i strekk og gav meg en skikkelig skrekk - pilleangst som jeg har i utgangspunktet..)). Atwood virker, og så leser jeg - kryss i taket - littegranne Lessing innimellom. Vil jo ikke virke aldeles smårar. Dama fikk jo Nobelpris for boka!! Djeez.. Til og meg jeg bør finne noe der. Skal gi lyd om så skjer, og så får jeg bare spare Nureyev.. Har jeg lovet nakne menn, så skal du få nakne menn! -)

      Slett
    4. Jeg begynte også på Drum igår. Stappet de 2 halvleste 1001 tilbake i hylla, (eller lar Possession ligge i veska, ifall jeg får ånden over meg og makter et par sider, som deg og Lessing).

      Drum nr.9 - og thriller fra fjellene. Er det noe denne biosirkelen har lært meg, er det, at de beste historiene skjer i kulde. Det mer snø det bedre bok. 20s inn i Everest (norskekrimversjonen) er jeg på nippet til å glemme språket. Det kan bli bra.

      (Piller på fly hadde jeg aldri turt, hva om man må lete etter fallskjermen, eller sette oksygenmaske på nabo'n??)

      Slett
  17. https://thousandthunderingtyphoons.wordpress.com/2016/06/01/mari-leser-biografier-1-blod-svette-og-galskap/

    Verdens seneste bidrag. Sånn går det når man tvangsinnmelder folk.

    SvarSlett
  18. Og jeg som trodde jeg hadde gått glipp av noe vesentlig i biorunden. Panikk. Ingen sportsutøver klar. Og så var det fra Feb!!! Phhuyhh... ennå noen dager til den 15. med andre ord -)

    SvarSlett
    Svar
    1. Og jeg som trodde du hadde blitt inspirert av Mari til å komme med ballettdanseren, som du ser er det aldri - helt for - sent.

      Slett