LEST 2020
▼
tirsdag 18. august 2015
BIOGRAFISIRKELEN 14 - FORFATTERE (3)
Arctic Summer (2014)
- Damon Galgut
Lydbok lest av: Finlay Robertson
Kilde: Storytel.no
Mitt bidrag i Biografisirkelen 14.
Kategori: Forfattere
--------------------------------------------------------------
fra lørdag:
1.DAG IGJEN!!
Her kommer påminnelsesinnlegget:
Det ble plutselig sol og sommer i kongeriket
, so, siden get-off-your-ass-innlegget kommer dagen før
, innfører jeg, nok engang, biografiuke.
-----------------------------------------------------------------
Idag: tirsdag.
Jeg har valgt E.M.Forster
, eller, skal man være kranglete, Damon Galgut
, forfatter fra Sør Afrika som har lest Forsters dagbøker, journaler, brev og notater
, og derfor vet alt om hva som foregår i hodet på Forster i de 9 årene, han med skrivesperre, jobbet og reiste rundt i India og Egypt, hvis opplevelser etterhvert dannet grunnlag for klassikeren A passage to India (1924), som jeg dessverre ikke har lest, og som sjokkerende nok, ikke er å finne på storytel. (innpust)
Jeg ber på forhånd om unnskyldning både for antall wikireferanser
og antall ganger jeg nevner A Passage to India. Both er uungåelig!
E.M.Forster er en engelsk forfatter (1879-1970)
,som ble nominert til nobelprisen 13 ganger
og skrev ironiske romaner om hykleri, klasseskillet og engelskmenn. (wiki)
Damon Galgut ble kortlistet til Bookerprisen både i 2003 og 2010.
Forster, eller Morgan som Galgut konsekvent kaller han, og jeg, er i gode hender.
Som om ikke det er nok er boka godkjent og biografitestet av Clementine, som skriver så gode og innsiktsfulle omtaler at alt annet blir overflødig.
Hopping etter Wirkola
, rushing inn der angels fear to tread -
, som forøvrig er den eneste Forsterboka jeg hittil har lest. .
Historien.
Når Morgan i bokas åpning, 1912, står på dekk og for første gang skuer India, er han allerede en anerkjent romanforfatter. En forfatter som har sluttet å skrive, som vil vekk fra England og et klassesamfunn han opplever som overfladisk og hyklersk. Han reiser i første omgang for å besøke en ungdomsvenn. En inder han var hjelpelærer for i latin, og som han er håpefullt forelsket i.
Desverre ugjengjeldt.
Her er vi allerede ved bokas kjerne.
Forster var homofil.
Dette var ikke viden kjent mens han levde og ble først et diskusjonstema da romanen Maurice ble utgitt i 1971, posthumt. En homofil kjærlighetshistorie i småbyengland, som iflg wiki fremdeles holder litterater opptatt med spørsmål om hvor sterk betydning denne hemmeligholdte legningen påvirket hans tidligere arbeider.
Galgut er også homofil.
På hans wikiside står en eneste setning under avsnittet Personal Life:
- Damon Galgut is openly homosexual and has stated that this leads him to focus on more male-oriented relationships in his writing -
voila
Morgan og hans 3 mannehistorier
Latineleven, trikkekonduktøren og barbereren.
Den første et vennskap fra ung til gammel.
Der den ene vil mer og den andre lover falskt i store ord.
Den andre. Der den ene vil mer og den andre vet å bruke det til sin fordel.
Til sist. Der den ene vil mer og har makt og midler til å ta det.
En seksuell oppvåkning. Dannelsesreise. Selverkjennelse. Vennskap.
Innimellom disse grovt oppsummerende linjene beskrives sårhet, usikkerhet, frustrasjon og begjær på en overbevisende og tidvis mesterlig måte. Jeg vet ikke hvem som er Morgan, og hvem som er Galgut, og hvor mye forfatteren gir av seg selv i teksten.
Jeg vet ikke om jeg liker han - de.
Jeg skulle ønske jeg hadde lest mer av dem begge. Noe.
Jeg skulle gjerne visst om Galgut forandrer sin egen stil eller smelter sammen med Morgan. Om han skriver som Forster. Uten at det ville ha noen betydning. Tror jeg. Har hengt meg mer opp i crossoverelementet enn jeg bruker å gjøre. Og jeg mistenker det er på en snever og fordomsfull måte. Han er forfatter - han andre er forfatter, begge er homofile, som sannsynligvis bringer med samme samme sett utfordringer, om enn i forskjellige tidsepoker
- begrenset tankegang - jeg lar det gå....
Wikibildet fra the Bloomsburygroup. En inflytelsesrik gruppe av forfattere, kunstnere og intellektuell og hvor både Forster og Woolf var medlemmer. Helt irrelevant i forhold til Arctic Summer, men jeg gjetter, en viktig del av Morgans forfatterliv, og nok også en inspirasjon for mange av hans tidligere karakterer.
Digresjon over - back to Galgut.
Videre:
Vi lærer svært lite om Morgan utover disse 9 årene i landflyktighet.
Vi er innom mora, som han fortsetter å bo sammen med, etter han kommer hjem fra India til hun dør i 1945. En død som gir større lettelse enn sorg. Friheten, når det er ingen igjen å skuffe og/eller forestille seg for. Vi hører om skriveprosesser, forfatterlivets ytre og indre utfordringer. Dobbelivet. Seksualiteten.
Denne sene erfaringen med kjærligheten, som jeg personlig sliter med å se som kjærlighet, men det er Galgut sin skyld, og jeg unner Morgan den lykken han i det minste tror han opplever, gjør også at han ser på sine tidligere bøker med nye øyne. Han visste for lite da han skrev, om life & love - og føler seg egentlig ikke som forfatter. Er ikke forfatter.
Det er noen svært interessante avsnitt da han betror denne tvilen til Virginia (Woolf) og hun sier seg enig med han - til hennes ektemanns forargelse. Regner med denne passiaren må befinnes seg i brev/journal/skrift - og finner den dynamikken som ligger under og fikk Woolf til å svare som hun gjorde, underlig.
Til og med Morgut ble overrasket.
Hva får en forfatter til å si til en annen - nei du har rett, du er ingen (ekte) forfatter??
Han bestemmer seg for å ikke gi ut flere bøker etter Passage to India.
Fullfører aldri Arctic Summer som han strevde med alle disse årene og etterlater seg ei novellesamling og romanen Maurice, begge med vovet homofilt innhold - til posthum publisering.
Sist men ikke minst
viser boka hvordan Forster lærte å kjenne India. Han tar avstand fra andre engelskmenn og ser landet innenifra, noe som ikke alltid er like populært blant landsmennene. Det engelske klassesamfunnet. Koloniherrene. Indere. Egyptere. Han ferdes i kretser få engelskmenn har innpass, eller ønsker å ha innpass, og legger grunnlaget for det som skulle bli hans mesterverk
- i kor - ja - it is - a passage to india -
Forutsigbar?
Til tross for forskjellige kategorier og sjanger, har denne boka mye til felles med min forrige biografi. H is for Hawk. Begge er tidsavgrenset etter emne. Begge tar for segs org, seksuell fortrengning og selverkjennelse. Fascinerende, siden jeg visste svært lite om begge bøkene på forhånd.
Utfylling:
Til de som vil vite mer, enn hvem Morgan, aka E.M Forster, la an på i India, finnes det selvfølgelig en wikilink Det er også skrevet flere tradisjonelle biografier blant annet
E.M.Forster A Life - P.N Furbank, iflg, Goodreads
blir denne betraktet som den definitive Forsterbiografien.
Oppsummert!
Jeg skal lese meg opp på både Forster og Galgut
, og likte boka godt!
(Forsterbilde fra wiki)
Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar
---------------------------
Neste kategori i Biografisirkelen er:
EVENTYRERE
Bloggdato er 15.oktober 2015.
De øvrige kategoriene for 2015 finner du her:
Er det sånn å forstå at en da kan publisere et innlegg på søndag også? At det er greit liksom, selv om dagen er den 15.??
SvarSlettJeg har igjen 30-40 sider, og jeg skal skrive innlegget, jeg blir ikke ferdig før i morgen i hvertfall. Med et så bra vær så er det fint å sitte ute også :)
Lykke til med Jackson, glad jeg leste den først i åpen klasse..., siden det var den jeg likte minst.
Sånn er det å forstå - helt til neste lørdag.
SlettDe som da fremdeles ikke har publisert er det lov å peke på - med harmdirrende spott.
Jackson går forbausende greit.
Mye bedre enn Stranger!
Så bra, da har jeg god tid :) Men det kommer et innlegg i løpet av helgen, siden jeg straks er ferdig.
SlettMen syns du Jackson går bedre å lese en Stranger, men meg var det motsatt, Stranger boken leste jeg ut nesten samme dag som jeg kjøpte den. Den er ikke så tjukk, men jeg leser heller ikke så fort, allikevel den var bra :)
Stranger gikk fortere enn Jackson, men jeg syntes den var alt for enkel. Vet det er ungdomsbok, og at jeg (ofte) ikke alltid tar det i betraktning, men jeg tror selv mitt purunge jeg hadde steilet.
Slett(skal stemme hvert øyeblikk!)
Her er linken min: http://groskrosverden.blogspot.no/2015/08/biografi-lesesirkel-xiv.html
SlettDenne boken er god, men vanskelig å skrive godt om, håper flere kommer til å lese om den, det fortjener denne boken :)
Gro om Askildsen:
Sletthttp://groskrosverden.blogspot.no/2015/08/biografi-lesesirkel-xiv.html
Først - som seg hør og bør et æresmedlem!
(jeg? - prøver igjen i morgen, har en date med netflix)
Selv om jeg har en uke på meg, så føler jeg at det er å sluntre unna den 15. Så nå skal jeg plukke ut eventyrer som jeg skal lese om. Og ja, jeg tar dette alvorlig når jeg er æresmedlem vet du :)
SlettJeg blir skuffet hvis ingen skriver om Cecilie Skog!
SlettJeg skriver ikke om Cecilie Skog, men jeg synes hun er litt kul da :)
SlettMen endelig var omtalen din på plass, nå har jeg ventet. på. Men E M Forster, da tenker jeg på "Et rom med utsikt", har den i hylla, men den er ikke lest.
God omtale av en bok jeg ikke kommer til å lese, siden jeg ikke leser på engelsk, men blir den oversatt til norsk og jeg er gått tom for forfattere om fem år, så skal du ikke se bort i fra at denne blir valgt :)
Planen min var vel (egentlig) å lese ferdig Dickensbio'en til nå, sånn i og med at jeg aldri rakk å bli ferdig forrige gang ((eller noen gang)). Men, booker har tatt over hele showet for øyeblikket.. Synes dog det er oppmuntrende å se at du leser crossover.
SvarSlettBookerferber'n kom hit også, og selv om den er dalende er jeg fremdeles igang. 2 ferdig, 1 påbegynt og 1 ventende på bib. Etter alle lunkne midtpåtreet anmeldelsene dog har jeg kjølnet litt - det pluss at det er få av synopsisene som frister meg. Trodde på Clegg - helt til jeg leste at alle døde i starten. Muligens Lila - men det smerter meg å hoppe rett på - uten de 2 foregående - og førsteboka tror jeg blir alt for dekklamerende og stillestående. Muligens bryter jeg alle regler, den hellige kronologi, og hopper rett på. Slik det ser ut nå vinner Little Life eller Lila hele greia......
SlettSkulle du bli bookerlei har du nå akkurat ei uke på å bli ferdig med Dickens..
WHAT! Hoppe rett på - uten de 2 foregående? Inga er i ferd med å bli kronologikurert!! Hvem skulle trodd.....
SlettNår det er sagt så blir E.A.Poe-slasken med meg på ferjetur idag, så da klarer jeg å fullføre boka til fristen. Så får jeg se om jeg klarer å skrive om den idag, eller drøyer omtalen til søndagskaffien..
Neinei, eg trenger fleire kronologifrelste! Eg høyrte alle 3 på rappen, men er høgst usikker på om det var bra eller dårleg. Med din fart på lydbøker klarer du det, alle ligger hjå audible *hinthint* :-)
SlettNei du (Marianne), kronologipsyka lar seg ikke kurere, ingen grunn til bekymring, (Elida), annet enn at hvis jeg skal lese de 2 første, venter jeg og ser om Lila kommer på kortlista, som den sikkert gjør. Skal jeg bruke 3 audiblekreditter på Robinson bør det være dobbeltkryss - minst.
SlettGleder meg til EPO omtale, Marianne!
(så alle stjernene, shhh)
Jeg er ikke tvangskronologikker og Lila er best - og leser du Lila kommer du til å få LYST til lese de to andre - kan ikke love det samme hvis du starter med Gilead.
Slett(Og kommer ikke Lila på shortlist, skal jeg offisielt slutte å bry meg om bookerbøker).
(jeg blir så forvirret over dette navneskiftet, tror jeg har fått meg ny internettvenn....)
SlettSliter litt med Ali Smith del 2 - og fryder meg at boka er lagt opp slik at ingen vet hvilken del det gjelder, blir jeg noengang ferdig - har jeg halveis bestemt meg for følgende - Home + LIla - Lat som enern ikke eksisterer.
Jeg leste på amazon ev. goodreads at dette var bøker fordi som liker å refektere/filosofere/intellektualisere over guds eksistens - på en innadvendt måte, min tilføying - og er relativt sikker på at jeg ikke befinner meg der, selv om jeg tydligvis bare velger biografier det det reflekteres innadvent over seksualtitet... .. noen vil kanskje si det er samme greia??
Det er veldig mye Gud i Gilead, for meg var det et pluss - men det plager meg at det faktum at jeg er pro-gud kanskje er den eneste grunnen til at jeg elsker disse bøkene, når andre ikke gjør det.
SlettNavnebyttet er fordi du, og alle andre blogspoter, plutselig ikke lar meg kommentere som Haruhi. Og selv når jeg har byttet til wordpress i stedet for navn/netteadresse, må jeg bekrefte/avkrefte om en hel haug med matretter er burgere eller ikke, hver gang jeg kommenterer.
Vet du hvor de har A Passage to India foressten? Audible! Ha! Har den faktisk liggende på telefonen (følte at jeg måtte laste ned tre lydbøker før jeg dro på firedagers hyttetur....).
Tipper at din del av Ali, er renesansen.
Jeg har nå lest amazonsampelen av Gilead, som førte til at jeg impuslkjøpte Lila på flyplassen og bestilte Home på bib. Det er første skritt på leseveien. Jeg vet også at de har Passage på audible men er svært gjerrig på kredittene mine, fordi alle bøker jeg kjøper har det med umiddelbart å dukke opp på storytel. Jeg prøver å være både synsk og frugal på samme tid. Hele fjorårslista, kortlisa, ligger på storytel, så jeg regner med det blir det samme i år også. Setter derfor grensa på 6, mulig 7 leste av langlista. Det får være grenser. Føler meg derimot sikker på at 5 av dem blir kryss.
SlettOm Ali - fikk du etterhvert rett - selv om jeg ikke skjønte noe av renessansen i begynnelsen - og det med Haruhi skjønner jeg heller ikke.
Ah, herlig--- så gjør jeg ingen helligbrøde ved å ikke bli ferdig i tide. Jeg skal ta med meg Dag Solstad i solen i dag. Haha!! Endelig sommer i Trøndelag også denne helg, og jeg befinner meg på besøk på Frøya, så det blri jo ikke så mye lesing, bare farting for tia.
SvarSlettNuvel, tenker å dra hjem i kveld og lese mye i morra..:)
Pst… Godt du liker Jackson . Heia Heia!
Jeg liker Jackson godt! Ennå noen sider igjen av boka, men jeg finner den merkelig engasjerende, spesielt i de delene der hun sammenlikner med eget liv/ungdomstid. Den er farlig denne higen i å gå opp i noe - være en del av noe viktig. Litt sjokkert over hennes syn på 9/11 - men jeg er lettskremt.
SlettStemminga er unnagjort. Mer spennende enn jeg hadde trodd! Og Solstad trenger jeg å vite mer om, har en del fordommer som det nå er opp til deg å knekke!
Husker ikke det hun skrev om 9/11 , så det må jeg sjekke.. Ellers forstår jeg behovet for å bidra med noe/være en del av noe større- men det kan som du sier, også bli farlig (jfr fanatisme- som nazismen, IS, ekstreme religiøse grupperinger, i det hele tatt der man lett blir utsatt for hjernevaskelse…) Det går litt tregt med Solstad, men skal ut å lese mer nå.. det virke rå bli mer interessant nå da barndom og ungdomstd er over.. Han var en slags opprører da han var ung, men ikke av det voldsomme slaget.
SlettDet med 9/11 var at hun lukket seg inn i konspirasjonsteorier som påstod angrepet ikke skjedde - og oppførte seg ganske så uspiselig i sammenhenger det ble tatt opp skole/familie osv. Skremmende når hun går igjennom hvordan dette kunne skje - på samme måte som hvordan nazismen/morfaren kunne skje.....
SlettHeng i nå - fristen nærmer seg.
Jeg setter meg ned NÅ - skal IKKE la meg friste av nye Masters of Sex episoder... IKKE.
OK, husker d ikke , men lenge siden lest og boka ligger til mor mi på Verdaln.. Reagerte kanskje ikke så sterkt på ut fra ko teksten - mye konspirasjonsteoritenkni g hos en del i ungdomsårene . Nuvel - jeg er ferdig med bioen til Solstad. Tvangsleste til siste slutt til ett i natt med d resultatet at jeg er alt for trøtt på jobb i dag ... Puh, la dagen ende s ser , bare et personalmøte , noen telefoner etc igjen ...skal prøve å skrive i kveld.
SlettHei hei! Her er`n: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/08/biografilesesirkel-dag-solstad-uskrevne.html#more
SlettOg- Passage to India ble jeg nysgjerrig på. Har ikke lest noe av Forster, knapt hørt om ham… Interessant innlegg!
SlettAnita om Solstad:
Sletthttp://artemisiasverden.blogspot.no/2015/08/biografilesesirkel-dag-solstad-uskrevne.html#more
Beklager forsinkelsen måtte bare reise en tur til midten. Skal få lest innlegget i løpet av dagen. Har mye å lære om mannen og håper innlegget ditt kan frelse meg fra solstadfrykt/antipatien. Dette hviler nå på dine skuldre.
Midt-Norge ? Mnja - jeg får litt prestasjonsangst av dette , så d spørs om jeg må supplere i kommentarfeltet mitt for å overbevise deg , hvis mulig . Kan hende har du jo rett i dine fordommer også , hva vet jeg ??
SlettÅ herrligga London! Jeg er jo egentlig ikke for sen engang!!!
SvarSletther er mitt bidrag, så håper jeg det er mye å lese når jeg kommer innom igjen i morgen.
http://piaskulturkrok.com/2015/08/16/bokomtale-min-venn-stieg-larsson/
Pia om Stieg Larsson:
Sletthttp://piaskulturkrok.com/2015/08/16/bokomtale-min-venn-stieg-larsson/
Godt innafor fristen -)
, og veldig aktuelt mtp Salander 4.
Haha, ja, jeg liker å være dagsaktuell til enhver tid :P Men jeg gleder meg til mer Salander, så det var i det minste et helt bevisst valg!
SlettUlempen med å skrive innlegg i god tid og forhåndspublisere, er at jeg helt glemte å komme hit for å lage link. Litt for opptatt med å rydde før de kommer og tar prospekt-bilder av leiligheten denne uka.
SvarSlettHer er i hvert fall linken. Jeg har lest første bind av Doris Lessings selvbiografi:
http://elbakken.blogspot.no/2015/08/doris-lessing-under-my-skin.html
Elisabeth om Doris Lessing:
Sletthttp://elbakken.blogspot.no/2015/08/doris-lessing-under-my-skin.html
Forhåndspublisering er sånn flinkisopplegg jeg alltid har drømt om å få til - uten suksess. Denne runden hadde vært perfekt i så måte. Sliter virkelig med å få tid til å skrive.
Bio'en til E.A.Poe må sies å være den mest interessante jeg har lest på lenge. Best etter Freddy Mercury for sure! Jeg takker meg lykkelig for at jeg har sluppet å leve av å være forfatter på 1800-tallet! Alle stjernene er ikke for språket, men for å gjøre det som fort kunne ha blitt en tørr affære - interessant! Jeg skal lese mer Poe. Og Annabel Lee, igjen :-)
SvarSletthttp://ebokhyllami.blogspot.no/2015/08/biografisirkelen-edgar-allan-bipoelar.html
Marianne om Poe:
Sletthttp://ebokhyllami.blogspot.no/2015/08/biografisirkelen-edgar-allan-bipoelar.html
Kjært barn har mange navn ser jeg - e-poe, bipoelar, ehm, ihvertfall 2...., visste du at jeg har oppkalt barn etter Poe. Jeg kan selvfølgelig ikke si hva, da bryter jeg alle internettregler og blir sannsynligvis umyndigjort før 50 - men.... vagt ... det kunne blitt Annabel Lee - hadde han vært jente...
(Setter meg nå ned. med all sol gjemt bak tykke gardiner for å skrive om Forster, eller Galgut..)
Og jeg som tenkte at A Room with a View var Forster's beste roman? Så feil kan man ta... og filmen var bra. Fremdeles A Room with a View.. Både legning og India var nytt for meg. Kanskje jeg rett og slett må notere meg A Passage to India, 1001 som den er. Og Howards End og Angels, siste to på Storytel. (..no need to tell).
SlettJeg har også sett Room og Howards End på film, men skal man tro Galgut, er det ingenting før disse 9 betydningsfulle årene som teller. Jomfrucherry popped at 37 - og plutselig framstod alt i nytt lys. Poetisk får han det også til å høres ut -)
SlettDet er mange kryss å hente på begge disse karene. 2 booker på Galgut og 3-4 1001 på Forster, og det er forbaska at den en av de få som mangler på storytel er Passage.
Det var det første jeg sjekket. India og Storytel. Vel - man kan vel ikke win them all... Jeg har tross alt to KRONOLIGIER jeg lytter til der inne allerede. Pauselydbøker når hjernen skal slappe av... Howards End ringer en bjelle. Kanskje jeg rett og slett har sett den filmen også? Det må sjekkes. Akkurat nå puster jeg lettet ut. Bedriftsfusjonen er omsider i boks og jeg kan snart hvile på laurbær (optimistisk, yess I know - men det er jo lov å håpe)... Når det gjelder Booker, så har jeg ikke kastet meg over det løpet. Ennå. Jeg har så mye jeg vil - jeg trenger ikke ville flere bøker. Da går hjernen i overdrive bare med tanken...
SlettBeundringsverdig og standhaftig av deg denne tilbakelente holdningen til booker. Og litt trist siden dobblekryssmuligheten blir så mye mindre.......
Slett(tenker det satte fyr i seila mahauaha)
Juhu, ser du leser A Little Life. Hvordan går det, noen tårer enda?
SvarSlettHehe - jeg har nå hørt så mye om disse tårene, og tilbrakt så mange dager med stålsetting at jeg er redd for at alle gråt har forlatt meg - forever. Blir målbundet hvis de begynner å dryppe.
SlettMen er bare 5% inn (et par sider over amazonssample), så man vet jo aldri...
(Jeg er litt irritert på årets langliste.)
Jeg gråt ikke, bare så det er nevnt. Jeg er en av de kalde fiskene. Hvorfor irritert på årets langliste?
SlettIrritasjonen bunner mest i at det virker som om det ikke er noen bunnsolide sikkerstikk som favner alle og ville gjort det mye letter å velge bok - for oss (meg) som ikke har tid (eller lyst) til å lese hele langlista før 15. Ikke før hører man jubel - så kommer det noen med kaldtvannslangen -)
Slett(gudsjelov kaldtvannslanger, da unngår man ihvertfall å ønske å lese dem - har vi ikke nok hauger å ta av...?) ...lesesukk fra nesten-utbrent-lesehest... nå blir det lystlesing hele høsten, booker,1001,sirkler eller ei! (relax - neste biosirkel er allerede lystlesing, og bok er valgt ut - ligger og venter på Kindle (eller kanskje man kjører før-premiere, skriver innlegg-på-vent og er førstemann ut ved neste bio-korsvei.))
SlettJeg sier kjør før-premiere!
SlettKanskje har du til og med glemt det i oktober og leser en til. Regner med jeg må snoke og detektivere - eller poe-e, i margene dine for å finne eventyreren??
Trenger ikke poe'ke i margen, selv om han allerede ligger der. Min eventyrer blir David Thompson, kartografen over alle kartografer som kartla 3.9 millioner kvadratkilometer av det kanadiske interiøret. En utforsker og skinnhandler av rang som padlet seg gjennom ukjent territorium og hadde litt av noen opplevelser. Ikke mindre enn "the greatest geographer that ever lived". Og en del av pensum :-)
SlettHusker du skrev canadisk oppdager eller noe sånt. Høres akkurat så eventyrmagisk og spennende ut som en eventyrbok skal være, ehm selv om kartografi selvfølgelig er vitenskap.....
SlettDu fikser dobbelkryssene helt uten bookerhjelp!
Thompson var smart. Han ordnet seg jobb i Hudson Bay Company for å finansiere det han likte best, nemlig å utforske kanada der ingen hvit mann hadde satt sin fot. Kartleggingen var et biprosjekt som betalte for hovedprosjektet hans - å leve som en ekte eventyrer og utforsker. Økonomisk smart 17-åring viser det seg etterhvert (ja jeg har smuglest i boka allerede, hehe)
SlettGlimrande sjølvbiografi frå Leif GW Persson
SvarSletthttp://bokbloggberit.blogspot.no/2015/08/biolesesirkel-gutten-til-gustav-av-leif.html
Berit om Persson:
Sletthttp://bokbloggberit.blogspot.no/2015/08/biolesesirkel-gutten-til-gustav-av-leif.html
Liker at du skriver glimrende. Gjør at jeg gleder meg så mye mer til å lese -)
Beklager sein deltakelse herfra, det blei et langt innlegg om middelalderens skrivende kvinner (de var mange og ordrike, de også): http://boktanker.blogspot.no/2015/08/biografi-skrivende-kvinner.html
SvarSlettFlott bok som anbefales!
Og spennende å lese om Forster. Kjenner litt til han fra før, og planlegger å lese mer. Kanskje også biografien du skriver om. Ha en fortsatt fin kveld!
Hedda om middelalderkvinner:
Sletthttp://boktanker.blogspot.no/2015/08/biografi-skrivende-kvinner.html
Beklager forsinkelsen. Var på midtenferie og glemte meg bort. Sånn går det når man er sist ut -)
Utrolig annoying at jeg ikke så denne flotte omtalen før .. jeg hadde tidenes mest travle august med besøk av foreldre, reiser, utflytting av hytte osv. Trodde jeg alltid fikk med meg alle innleggene dine men dette supre innlegget snek seg under radaren.
SvarSlettUansett! Strålende omtale. Strålende bok. Strålende alt. Som deg var jeg usikker på hvor Galgut slutter og Forster begynner. Hvem er hvem? Men jeg tror min konklusjon er at jeg egentlig elsker å lese biografier av forfattere skrevet av forfattere. Det er noe annet enn en ren biografi, det blir mye mer levende. Sikkert ikke like korrekt, men jeg foretrekker det nesten - - iallefall hvis det er fellestrekk mellom det to, slik du påpeker at det er mellom Galgut og Forster. Jeg har lest Galgut før, og han skriver veldig sensitivt, mer fininnstilt enn Forster.
Forresten, så det er sagt, mange strålende bøker på Bookerprisens Longlist også! Registrerer at flere bloggere er ganske negative til en del av bøkene, det er interessant og spennende med ulike synspunkt, men jeg kan nesten ikke skjønne det, for selv syns jeg at de bøkene jeg har lest og holder på med fra listen nå, alle er velskrevne og fascinerende. Must be getting old, soft and mushy.
(Takk takk, og det var sannelig en travel august)
SlettOld, soft og mushy er bedre enn alternativet - gammel, sur og selvmedlidende - og full av narsissitiske tårer. Putter meg selv i den gruppa siden jeg heller ikke har latt meg overvelde av bookerbøkene, dvs av de snart 3 jeg har lest. Så langt går det mot seier til Little Life, men det sier jeg uten å ha lest Lila - som jeg forresten har alle planer om å gjøre denne måneden. Hvis jeg noengang blir ferdig med Little Life.
Galgut/Forster: Jeg fortrekker også forfatterskrevne (crossover) biografier. Manglene blir ofte store når det er journalister eller objektet selv som har skrevet. Magien forsvinner. Det var forresten elle melle mellom Galgut og Toibin/James i denne runden. Så du anbefalte begge.
He he - gammel, sur og selvmedlidende høres ikke ut som deg! Dessuten er narsissistiske tårer de beste ;-)
SvarSlett