LEST 2020
▼
mandag 15. desember 2014
BIOGRAFISIRKELEN 10 - FORFATTERE
A Guest
at the Feast (2012)
- A memoir
- Colm Tóibín
Lydbok lest av: Colm Tóibín
Kilde: Storytel.no
Mitt bidrag i tiende runde av:
Biografisirkelen
Kategori: Forfattere.
, vi har vært der før, men kalte det da
, for variasjonens skyld Skribenter
Juleflaks:
Planen var å endelig lese Enquist, så Lessing, før jeg snublet over denne Tóibínboka på storytel. Passende, fordi alt jeg visste om forfatteren var at han var irsk og svært populær blant bookerjuryer. Fjorårets kortlistebok Testamente of Mary er den eneste jeg sålang har lest - og likt - men årets Nora Webster - som bare kom seg på longlist ligger klar. Naturligvis måtte både Enquist og Lessing dumpes.
Det var ikke før jeg trykket play på vei ut døra at jeg så at den var 2timer.
Uimotståelig. Man må elske en mann som ikke trenger mer enn 2t og 10min til å lese inn egne memoarer. Clintons er på sammenlikning på 1000s og tar sikkert 1mnd.
Forbehold:
, om at dette er en serie av 100 små Colmmemorarer.
Man må velge med care og omhu hvis man bare har knappe 100s til å skrive om livets meningsbærende øyeblikk. Et valg som vil avsløre like mye om forfatteren som det han skriver. Man kan ikke kaste bort verdifulle minutter på trivialiteter
- eh, jeg likte ikke fisk som liten -
, alt må være av betydning, si noe viktig om utvikling, samtid og den indre drivkraft. Ideally.
Eventuelt kan man avgrense - og bare skrive om det året man var 25
, om morra si - eller møte med sin kjære.
Toibin løser det med å fortelle historier.
Anekdoter. Øyeblikk. Kort og ukronologisk, adskilt med klassisk musikk.
Vil du vite detaljer om barndom, studier, utmerkelser, karriere, bibliografi og kjærlighetsliv må du ty til annen sekundærlitteratur. Faktamessig vet jeg like lite om mannen etter disse 2t som før.
Men jeg vet noe om mora, og hennes kjærlighet til litteraturen, spesielt poesi, at hun leste uten utdannelse og viten om at det eksisterte objektive kriterier, helt etter egen smak og lidenskap. I CTs øyne den leseren alle forfattere ønsker seg. Jeg vet hvilke bøker som lå spredd rundt senga hennes dagen etter hun døde. Hardy og Lessing. Jeg vet at hun syntes Dickens var kjedelig og Proust actionpacked.
Jeg vet også at Colm var en distre drømmer på skolen, og ble stemplet som udugelig, til tross for sin akademiske far, helt til presteynglingen ble sjarmert (forelsket) i mor.
Jeg kjenner legningen, fordi han forteller om et rom med fire andre homoseksuelle og påpeker at 3 av disse senere skulle bli tiltalt for seksuelle overgrep. En kapittel jeg fant både interessant og merkelig rørende, på grunn av den sympatien og forståelsen han viser både overgriper og offer. En vinkel man ikke ofte møter når man ser slike catholicschoolmiljøer utenfra. Fra Colm, fra innsiden, framstår det nærmeste uungåelig, i all sin ødeleggende uheldighet.
Jeg lærte at tantene hadde vidt forskjellige hus og liv, på hver sin høyde. Med CT i midten. Lettlivet og høylytt på den ene kanten, mørkere og mer alvorlig på den andre.
Han deler et tilfeldig møte med en aldrende komponist på bar. En nesten døv mann som skrev sitt mesterverk som 25 for deretter og bli glemt. De bytter bøker og plater. Surret i myrstrå.
Han drikker vodka, leser på biblioteker. Leser og leser.
Forteller om den natta - the summer of love - kom til Wexford og faren som døde dagen etter.
Om banned books. Prester. Gater. Dublin. Hus som er borte.
Og at de faktisk trodde på ordet og litteraturens makt, og det er det som gjorde mora til den perfekte leser
, og han til forfattere.
Ordet hadde mening, og kunne forandre liv.
Jeg tenker da at jeg håper, håper at det fremdeles er slik.
At under alt det vi leser om pallesalg, innkjøpsavtaler, makt og biz.
Under tom underholdningslitteratur for pengenes skyld
, finner folk, vi, fremdeles fram til bøkene som betyr noe
, som forandrer oss,
, forandrer verden.
Det var idealismen.
Store ord å velte seg i sånn rett før jul.
2t var perfekt lengde.
Akkurat langt nok til at det ble for kort.
Kort nok til at jeg ble nysgjerrig og ville lenger, rett til wiki, der jeg kunne lese om både IRA, Barcelona, presteforelskelser, utdannelse, karriere og favorittthemes. Det fascinerer meg at det påstås at han ikke ser seg selv som - storyteller - noe som jeg ofte etterlyser i bøkene jeg leser. Jeg higer etter - story - og det gjenstår derfor å se om de påfølgende bøkene jeg kaster meg over vil falle i smak.
Den aller siste, Nora Webster, vil bli den første.
Know your catholicboy:
For syns skyld:
, han er født i Enniscorthy, Irland, 1955
, er glad i Spania og har jobbet både som bartender og journalist.
Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg
Legg igjen link i kommentarfeltet.
Har du ikke blogg holder det med en kommentar
---------------------------
Neste kategori i Biografisirkelen er:
HERRER MED BART
, trønderbart, snurrebart, hitlerbart
, Tom Selleck og Frida Kahlo.
Bloggdato er 15.februar 2015.
De øvrige kategoriene for 2015 er fremdeles under diskusjon
, blant annet i dette kommentarfeltet. Det er fremdeles mulig å protestere.
Eg kunne/skulle/burde deltatt, men har ikkje følgd med og - ja, du veit - julekvelden og kjerringa?
SvarSlettEg som vann, om du hugsar, ein Dickens-biografi og greier?
Men det går så seint når eg skal lesa utanlandsk.. Har lest 8%, dvs. prologen. Så neste gong, om forfattarar vert tema neste år, bør eg ha kommen meg gjennom denne bio'en.
Ikke fulgt med, kva høyrer øyron0?
Slett(ikke nynorskvits, men min beste Tønesstavangersk, eller songdalsk, eller er det samme greia?)
Ja, jeg husker du vant Dickens, ryktene (eh Nick Hornby) skal ha det til at Tomalins D-biografi er den beste av alle, så her får du bare komme deg gjennom. Hadde du gjort ordentlig research btw, hadde du funnet en 2t, just like me. 2t lydbok kan da ikke være mer enn 100s?.
SlettDu har så rett, eg legg meg paddeflat.
Men altså - no er eg "forut min tid" (finst ikkje nynorskord for det begrepet) og har funne meg ein tøff mann med bart for neste runde: Hjalmar Johansen. (Dvs. Ragnar Kvam sin biografi om denne mannen som var i skuggen av Nansen og Amundsen)
Det var en interessant og god omtale om en forfatter jeg aldri har hørt om. (pst..leser om premier over her… vant ikke jeg en premie tilbake som jeg aldri fikk? hm..kokt bort i fårikålen kanskje.. nu vel, det er alltids tid for julekål/surkål.;) ) Leste ferdig min bio i går kveld, men kom hjem sent i kveld og har ikke skrevet noe enda, men det skal jeg snart.:)
SvarSlettJeg anbefaler Colm, en fin begynnelse er den bittelille Testamente of Mary, om Jesus og påska sett fra Marias ståsted, som mor, til en litt småarrogant sønn. Den var på Bookers shortlist ifjor, og sålangt den eneste jeg har lest - hence anbefalingen -)
SlettJa, du har en uavhentet premie, den er ført opp på samlesiden, og det jeg krever av deg, som nevnt tidligere, er at du sender over en mailadresse du vil ha ønsket bok levert (kindle/tlf/brett) levert til - amazing amazon. Du kan velge blant ulike Tomalinbiografier - Dickens, Austen, Hardy eller Wollstonecraft (tror det var de aktuelle).
Jeg venter på Askildsen......
Hei igjen. Her er det: Kjell Askildsen. Et liv. av Alf van der Hagen: http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/12/moshonistas-biografilesesirkel-alf-van.html Buona notte!
SlettAnita om Askildsen:
Sletthttp://artemisiasverden.blogspot.no/2014/12/moshonistas-biografilesesirkel-alf-van.html
Jeg slettet den kommentaren med mailadressen. Min tro på den mennesket og dets spammaskiner er svekket og svak. Jeg kopierte selvf. adressen, men glemte i farta og notere ned hva du ville ha. Var det Dickens? Eller må jeg minne deg på at du og Austen ikke er bestiser og det er snart på tide å gjøre noe med dette.
Ok, din tro er nok lur i dette tilfellet. Takk skal du ha. Mailadressen ligger jo ute på bloggprofilen min også, så jeg tenkte det ikke gjorde noen forskjell å ha den her, dog.. Dickens. Eller Austen. Den korteste. Austens bøker skal gis et nytt forsøk en gang. Jeg har Emma i hylla, kjøpt for egne penger, og en engelsk samleutgave med forskjellige. Men meg og engelsk, sælrig Austen-engelsk, Line sa den var vanskelig også..
SlettNå har jeg ikke lest noen av Tomalins biografier (til tross for alle jeg har kjøpt), så jeg vet ikke hvor vanskelig engelsken er. Jeg er derimot ganske sikker på at hun ikke skriver som Austen, men mer rett fram og tydelig. Ingen grunn til ironi og dobbelbunn i biografi - gjetter jeg på.
SlettJeg vet heller ikke hvem av dem som er kortest, tenkter det er hipp som happ. Inni meg roper det Austen Austen, så hvis du fremdeles er i tvil, tar jeg en generalbeslutning.
(Hvis engelsk og telefon/brettlesing skremmer vannet av deg kan du selvfølgelig få Enkekeiserinnen i hardback på norsk istedet, man da må du vente til vi sees igjen, for jeg nekter å forholde meg til norsk porto.)
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
SlettAnita - nå skal jeg ikke påstå at jeg har stålkontroll på det engelske språket, men jeg mener bestemt at Austen skriver et veldig forståelig engelsk. Jeg finner Dickens mye tyngre enn Austen på engelsk, både innholdsmessig og språkmessig. Men det er nå meg da. Just sayin' -)
SlettJuhu! Jeg har både lest bok og skrevet innlegg innen fristen og er en smule stolt av meg selv nå :)
SvarSlettColm Toibin har jeg blitt anbefalt, men ikke fått lest enda. Ser at det fort kan bli neste års påskelektyre :)
CS Lewis skal jeg definitivt lese mer av :)
http://piaskulturkrok.com/2014/12/15/bokomtale-c-s-lewis-mannen-som-skapte-narnia/
Pia om CS Lewis:
Sletthttp://piaskulturkrok.com/2014/12/15/bokomtale-c-s-lewis-mannen-som-skapte-narnia/
Tror jeg må være den eneste i verden som ikke har lest Narniabøkene - og heller ikke er fristet, (mulig jeg har sett noe på tv). Kanskje jeg er en sånn Tolkienslubbert -)
Som jeg sa til Anita, jeg vet ikke om korte bøker er Toibins varemerke men den jeg leste ifjor - Testamente of Mary (heter sikkert det samme på norsk) var meget interessant - og også kort. Altså ingen grunn å vente helt til påsk.
Hei Ingalill,
SvarSletther er linken min:
http://groskrosverden.blogspot.no/2014/12/biografi-lesesirkel-x.html?showComment=1418710439975#c2176381946966575550
Jeg gleder meg til premien når jeg har vært med 100 av 100, selv om det er lenge til :)
Jeg har to leseforsett i 2015, lese Harry Potter og ikke skulke unna din lesesirkel, det er helt uaktuelt... :)
Men du, den forfatteren du skriver om er helt ukjent for meg, og 2 timer for å lese en bok, det var veldig kort...! Herre med bart kategorien er litt vanskelig å å finne noe spennende å lese i sånn umiddelbart, men jeg skal bruke romjula på å pønske ut noe. Kanskje mamma og pappa har en biografi jeg kan låne? :)
Gro om Elstad:
Sletthttp://groskrosverden.blogspot.no/2014/12/biografi-lesesirkel-x.html?showComment=1418710439975#c2176381946966575550
Du mener Biografisirkel, HarryP og usømmelige mengder 2015 bøker, antar jeg. Det blir storfest i runde 100 - hele måneden lang. Det har altså aldri vært farligere å skulke. Bartekategorien er så enkel så, det finnes hele generasjoner med bart - selv om de eneste jeg makter tenke på er Hitler, Chaplin og Tom Selleck. Men så hadde Selleck skikkelig bart da - hunkebart.
(nb - hvis du ikke vil at forfattere skal på programmet også neste år må du protestere høylytt i det forrige innlegget - det som står igjen nå er om det er crossovers eller forfatters som blir neste års gjenganger - og fordi du sov på post er sportsutøvers sjaltet ut.)
Runde 100 blir bare så bra!! Håper du inviterer til kake og champagne da, så kan jeg spise kake og du drikke champagne :)
SlettOj, det var mange kandidater til mann med bart, jeg gleder meg allerede. Og siden jeg sov på post, så kan det hende jeg finner en sportsutøver med bart og derfor lese en sportsbio, har du tenkt på det? :)
Men ta crossovers istedetfor forfattere, det er så mange flere spennende bøker å velge i der, selv om Anita har kommet med mange forfatterbios som jeg kan lese :)
Jepp, biosirkel, Harry Potter og norsk 2015 er målet neste år, pluss noen 1001-bøker og kanskje bokhylle-lesing :) Det er mange prosjekter å ta av, men biosirkel er 1.pri!
:)
Så lenge du kan dokumentere med bildebevis klager jeg ikke på sportsutøvere med bart, it's a dying breed, men i gamle dager brydde de seg ikke om snørr i mustasjen, eg. Thomas Wassberg, han har jeg alltid likt.
Sletthttp://hardulest.com/2014/07/07/glimrende-om-em-forster-arctic-summer-av-damon-galgut/
SvarSlettDenne biografien av E. M. Forster av Sør-aftrikanske Damon Galgut som jeg leste for noen måneder siden er helt herlig. Det er noe eget når en god romanforfatter skriver om en annen. Ville forresten tipse om nettopp Colm Tóibín som har skrevet en nydelig biografi om Henry James, "The Master". Helt vidunderlig og anbefales varmt! Jeg har ikke lest A Guest at the Feast, så veldig fint å lese om den. :-) God tittel.
Clementine om Galgut:
Sletthttp://hardulest.com/2014/07/07/glimrende-om-em-forster-arctic-summer-av-damon-galgut/
Jeg husker den omtalen, har faktisk tenkt på den hver gang jeg ser Galgut nevnt, som ikke er ofte, men merkelig nok 2 ganger bare de siste ukene, av, Haruhi og Labben. Interessant er det at Toibin eneste mention av James i denne boka er at moren ikke kunne like og forstå seg på han, Henry James altså. Måtte på wiki for å se at han var særs interessert i mannen.
Jeg noterer meg The Master, men starter med Nora Webster, både den og debutboka ligger på Storytel så da er det vedtatt.
Velkommen tilbake i sirkelen,
Da var jeg i mål - kun en dag for seint - og det med en nordmann! Jeg er helfrest Espedal. Sånn erre barre! -)
SvarSletthttp://ebokhyllami.blogspot.no/2014/12/biografisirkelen-imot-naturen-av-tomas.html
Tóibín er for meg et helt ubeskrevet blad. Kort og ukronologisk kan man like, og jeg må lese innlegget ditt en gang til. Jeg tror jeg har funnet ut at jeg liker selvbiografi bedre enn biografi.. Det blir sjakktrekket med bart! (om jeg finner en). Olav Stedje er ikke aktuell...
Marianne om Espedal:
Sletthttp://ebokhyllami.blogspot.no/2014/12/biografisirkelen-imot-naturen-av-tomas.html
Jadajada:
Jeg kjemper imot men kjenner meg mer og mer dratt mot disse kort korte midddelaldermannsbøkene. Leste omtalen din på senga igår, og ble irritert over å bare ha lest Bergeners, som visstnok ikke teller, men skal ta en runde nærlesing nå senere, og håper at mine gamle motforestillinger skal blomstre opp igjen. Inntil videre blåholder jeg på at jeg var trøtt og svak i lesningsøyeblikket.
It isn't what you know that kills you - it's what you don't know. Bergeners er en litt sliten kopi av tidligere verkers storhet. Svulstig nok? Gi ham en sjanse Inga. Disse middelaldermannsbøkene er faktisk ikke så verst. Og for å kjøre to fluer i en smekk så kan du jo snike ham inn i biosirkelen? Sjekk rufsebildet mitt av Espedal i blogginnlegget mitt. Det der må jo kvalifisere til herre med bart? Kind of?
SlettMens man snakker om herrer og bart... Jeg har hatt lyst å lese Hemingway's bio en stund, men har ikke villet kuppe forfatter-bioene som jeg liker best. Bilde opp og bilde ned av Hemingway på GooglePic viser en herre med fullskjegg og bart. Det må da kvalifisere til neste runde?
Ok, omtalen er nærlest, og jeg har kapitulert. Det er vel bare å ta fram vandrerstaven og begi seg til biblioteket - etter jul - etter nomineringa - lover jeg å lese Espedal - og ikke sammenlikne med knaus.
SlettEkte bart er svart.
, men siden det ikke ble spesifisert godtas også grått og rufsete m/skjegg.
Sjekk linken - as black as they get! (Ihvertfall more or less) Og sjekker du ut bilder av Charlie på sine gamle da'r så er han både sølvgrå og uten bart, så ikke prøv deg -) Hemingway er fullstendig innafor, selv om det ikke akkurat er barten han er kjent for...
Sletthttp://www.google.no/imgres?imgurl=http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1954/hemingway.jpg&imgrefurl=http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1954/hemingway-bio.html&h=181&w=129&tbnid=3RODRLNh9h0aKM:&zoom=1&tbnh=180&tbnw=128&usg=__rYYQVwa5G0mm9lxX6FzLw4TYMGQ=&docid=fgXfoRJmaGnaqM&itg=1&ved=0CJwBEMo3&ei=bYyRVOq1DOWBywPgsoFo
Det var da en forbaska lang link for such et lite bildet, men ok, svart bart, helt klart. Jeg liker at man kjemper for sine favoritter, spesielt overbevisende er det når man har link på 8 linjer -))
SlettJeg har omsider lært meg at det lønner seg å dokumentere sine funn... Alt kan og vil bli brukt mot meg, og jeg får ikke hjelp fra oven - så da må man gjøre som man alltid har gjort, klare seg selv! (eller... kara søl... som jeg sa 1,5 år gammel - det er vissts medfødt.. -)
SlettJeg er jo ikke med - men jeg har jo lest Brooklyn av Colm Tóibín, og den leste jeg jo når jeg var i Brooklyn :-) Hurra for det. Ellers var det veldig interessant å lese om Colm, jeg syns han er ganske kjekk.........Og hurra for Storytel. Hørte Darlah i dag - den var knallgod!
SvarSlettEnig når det gjelder Storytel - lydbokdelen er virkelig bra! Ebok-satsningen kan jeg styre meg for. Leseløsninger som satser kun på telefoner og enkelte, utvalgte (eplenettbrett) leverandører får bare holde på med sitt. Jeg lytter til Stalker av Kepler akkkurat nå. Nergaard er en herlig innleser. En av de få jeg takler på laaange lydbøker..
SlettDere har så rett, hva gjorde vi før storytel, jo snuste rundt på bib og leste akkurat de samme lydbøkene, alle lest av Ribu - (dvs når vi ikke boltret oss i midnattsbarn - solgunn??, du har vel ikke gitt opp?)
SlettJeg er storforbruker, og nå som den nye androidappen har kommet og blitt oppdatert (nå også for e-bøker) i det uendelige er jeg mer fornøyd enn noensinne. Dvs, det eneste de må jobbe er å finne noen som skjønner seg på hva som er gode bøker og kan sette sammen tipskategoriene. Umulig å finne bra ting ved å se på nyheter, nylig lagt til osv. Mitt beste bakvendte tips sålangt er å se hva audible/amazone anbefaler deg basert på annet du har lest og så søke etter det på storytel. Merkelig nok har de gjemt alle krembøkene.
Nesten alle årets bookerbøker har de og svært mange av årets engelskspråkelige nyheter.
Lydbok heaven. Enda litt mer tweaking, og aktualitet og jeg avbestiller audible.
(meeen, jeg går fremdeles svært upolitisk korrekt rundt og venter på kindle unlimited, for akkurat som Marianne har jeg forløpig null interesse i e-bok delen. Jeg nekter å lese i app.)
Solgunn: Kjekk? Jeg trodde du foretrakk unge danske poeter med turbulent fortid?
Når det gjelder Midnattsbarn - nei, har ikke gitt opp, men har 10 timer igjen, og det er lenge siden jeg har hørt på den. Men jeg skal - takk for påminninga. Og om jeg ikke husker helt feil så var det du som likte den danske poeten med turbulent fortid. Jeg var helt rolig og kuuuuul i hans nærhet.
SlettGodt - 10 timer Midnattsbarn er ingenting, tar bare noen skarve måneder (mhauah). Søt var han riktignok ynglingen, men i disse dager er nok alle disse avdøde bartemenn mer min tekopp.
Slett(kjøpte forresten med meg ingefærte hjem fra Te-huset - og bøtter i skrivende stund inn kopp7)
Jeg vil ogå ha ingefærte. Fra Te-huset. Må kjøpe inn når jeg kommer sørover i januar/februar en gang :-)
SlettAltså, jeg hadde store planer om å være med og hadde til og med funnet frem til en ulest forfatterbio i bokhylla (Inger Hagerup) som ville gitt dobbeltkryss. Men forrige uke var norrøn grammatikk alt som stod i hodet på meg, og helgen gikk med til julerydding (også kjent som å ta igjen all rydding jeg har ignorert de siste tre månedene) og vips var fristen ute.
SvarSlettBiografi-sirkel skal inn i lesemålene for 2015, så da blir det ingen kjære mor mer. Nå skal jeg bare komme opp med et godt alternativ til mann med bart. Jeg har en ulest Stalin-biografi i bokhylla, men mistenker at den er best egnet til selvforsvarsvåpen om det skulle komme en innbruddstyv. Kanskje på tide med en tur på biblioteket og snuse i biografi hyllene. Det var lenge siden sist. Lydbokkjøret har jeg enda ikke havnet utpå.
(Du vet at fristen bare er veiledende
Slett= som i - lov til å poste hele uka?)
Eksamenslesing er jo en unnskyldning som ofte går igjen, og jeg tvilende har avfunnet meg med, men rydding? julerydding? nei, du og du...
Jeg fortrenger dog resten av tiraden på grunn av lovnaden om full deltakelse 2015, selv om det hviskes i mitt indre om Stalin som passende straff.
Ang. Inger Hagerup - kvalifiserer hun som kvinne med hatt? Godt at du nå er ferdig med dette eksamensstyret og kan vie deg til bokblogging på heltid.
Skjønner at jeg ikke bare har lest feil biografi, men feil type biografi. Selvbiografier for alle penga neste år. Innlegg om Tove Janson kommer (forhåpentligvis) i løpet av kvelden (kremt, morgendagen). Kan uansett oppsummere at den var a) stueren b) pen og se på.
SvarSlettColm Tóibín (elsker alle disse tøddlene), skal jeg lese mer av, når jeg en gang kommer meg ut av lesemålkjøret.
Modifikasjon til nyttårsforsettet ditt:
SlettSelvbiografi av forfattere for alle penga. Hjelper ikke med fiffige konstruksjoner hvis de ikke kan skrive eller ikke har valg ordkyndig biograf. Jeg har lest flere selfies i sirkelen. Tommy Lee og Toralv Maurstad bla, og selv om de hadde hjelp (ihv. Tommy), løftet det ikke verket opp til mesternivå.
(Toibintødlene har jeg gitt opp, tar så lang tid.)
Vet du, den derre Toveboka mi var rett og slett så kjedelig at jeg ikke har noe å si om den, og jeg orker ikke å bruke krefter på å prøve. Skylder verken på jul eller andre ytre omstendigheter, men bare på meg selv. Bad, bad blogger. Lover bot og bedring.
SlettMåtte the bad bad blogger få like svarte skjeggstubber som bad bad santa, og bare sokker under treet. Gikk det bra med Dickens forresten, mottok ikke noe - boka er nå utlest - rapport fra amazon, så, just checkin'.
Slett, og God Jul selvfølgelig.
Det er tross alt julaften.
Med en julefrokost bestående av lakris og julebakst blir alle trusler tomme - se bort ifra det jeg sa om sokker.......