I nøden leter fattige biografilesere etter nye abonnementtjenester.
15.august 2014.
Politikere
Det er 15 dager igjen til neste bio-runde.
Normalt et hav av tid, men siden det er en viss sjanse for at også andres tropelate indre streiker, være det seg lykkelig solrus eller rasende varmebesvergelser i vaskekjellern, sender jeg ut et varsko.
Sett i gang nå. Politikerlesing tar sine timer.
Jeg sitter i skittentøyshaugen og hører Goldfinch.
Den eneste av julibøkene mine der varmen ikke har vært et problem
, bortsett fra Vegaskapitlene.
Irvin Welsh satire i Miami. Alberte, svimete i innestengt pariserluft.
Mortals helten Ray brennende i Botswana.
(Sukk, til alle de fuktige, forfriskende rå timene med Bleak House.)
Dere har garantert tilbrakt sommeren på strender med krøllete harlequinromaner.
De må legges vekk nå. Det er politikertime. De som ruler verden.
, og har en finger med i alt som går galt
, gaza, ukraina, syria, og resten av verden.
Idealistisk hadde jeg tenkt å lese ei bok hvor jeg kunne lære noe, om slekters gang
, og det jeg burde lært mens jeg sov meg gjennom de akk så kjedelige historietimene, men biblioteket har sommerstengt, hylla er tom og gulvet strødd med romaner.
Ingen av forslagene jeg har fått frister
Alt jeg kommer på selv er på grensa til regelbrudd. Eg:
Moses om mat og 1814 menn - en crossover?
Bill og Hilary og hvordan de igjenerobret Amerika og tjente m-billioner. Sakprosa?
Det sitter langt inne og bruke pengepung og/eller verdifulle audiblecredits på bøker jeg ikke har spesielt lyst til å lese, så jeg har funnet en nødløsning.
Storytel.no.
Gamle ordflyt.no i ferskt konsept og ny svensk drakt. En abonnementtjeneste for lydbøker, eller Netflix/Spotify for bøker om du vil. Et panisk nordisk grep for å komme Amazon i forkjøpet?, og som etter alle sansynlighet dumpes som en hot potatoe, den dagen jeg kan lese/høre hele amazonsbiblioteket for en hundrings i måneden.
Enn så lenge.
Selv om du må ha nok en app, som i tillegg har fått mye pes.
Selv om de har en petty knuslete 14 dagers prøvetid og mange rare regler.
Enn så lenge
, har de mye av det du finner på biblioteket, i tillegg til mange svenske og engelske bøker du IKKE finner der. For dere som ikke kan finne på å høre lydbøker uten smartelefon og aldri bib.låner må det være en gullgruve. 170kr pr.måned.
All you can read.
, og de har biografier.
Norske, svenske og engelske.
Til og med en om Hilary, og den om Eli Hagen, og Valla, og Carl og flere om Hakon Lie, svensker jeg aldri har hørt om, Thatcher, Churchill og Roosevelt. Så får det bare være at jeg ikke lærer noe om Gaza og Cuba. Det er vel uansett en helt annen kategori. Krig?, kanskje Geografi?
Altså, mm minst tre av dere sier det er lov å lese halvfiktivt om mat og menn på Eidsvoll, blir det etter all sannsynlighet, et eller annet på storytel, eller Clintons fra audible, Thatcher kanskje, jeg så aldri filmen.
Det var meg - vinglende.
You?. Bortsett fra at både Quisling og Mao dukker opp, er jeg blank.
Er valget tatt? Boka ferdiglest? Fjernkontrollen lagt bort?
, husk at det teller som formidlende omstendighet at jeg vil sitte på Eidsvoll og lese om Eidsvollsmenn, jeg kan til og med lese den på Eidsvollbygningen, med bildebevis.
15.august. 15 dager igjen
Ingalill, jeg er med men jeg har en back-up plan. Tror ikke jeg rekker å bli ferdig med Quisling selv om historien er spennende. Den er så tjukk og det er så fint vær og jeg blir så sliten i varmen, så den blir nok en annen politiker. Men jeg er med i alle fall :)
SvarSlettGodt å høre.
Slett(hadde du skulket hadde jeg lagt ned)
Synd med Quisling, men jeg så den boka på bib, og den var diger, nesten like svær som Clinton. Blir provosert hver gang jeg tenker på Bills 1000 sider.
Ånei jeg skulker ikke! Det liker jeg ikke :) Den 15 kommer det et innlegg :)
SlettMen hva leser du? Er det hemmelig?
Slett"Den største lykke er å beseire sine fiender, å jage dem foran seg, å røve deres rikdom fra dem, å se deres kjære badet i tårer, å omfavne deres koner og døtre." Med en litt bred forståelse av månedens tema skal jeg forsøke meg på Djengis Khan. Det var vel neppe politisk retorikk som var styrken til den godeste mongol, men desto mer spennende var han :o)
SvarSlettMarianne, når du da har skrevet omtalen din, så kan du supplere med video av den tyske Grand Prisx sangen fra 1979 - den kan en bli målløs av :)
SlettMen ja, jeg tror det er en spennende bok!
haha... den sangen husker jeg veldig godt ennå og kan nynne refrenget til !!! Det skal jeg jammen gjøre :)
SlettHerregud, Marianne, spenstige linjer dette. Gjenstår å se om mannen er en pusekatt hjemme hos mor, det er det minste man bør forvente av slike blodige hærførere.
SlettJeg tolker stillheten rundt Eidsvollmennproblematikken til å bety at dere begge synes det er a-ok at jeg leser halv-fiktivt? Den som tier, er enig i alt osv.
(og jeg kommer aldri til å innrømme at jeg vurderer å tube grandprix 1979.)
Det er fullstendig akseptert at du lese halv-fiktivt sålenge du har bekreftet(?) at mongolen min passerer nåløyet. Han virket bare så mye mer spenstig enn Jan P. Syse, Willoch og Co... Lette etter en bio av Hanna Kvanmo. Det var litt av ei dame! Sålenge det ikke ble Hanna, så måtte det bare bli Djengis!
Slett(og jeg er helt sikker på at du allerede har tubet the crazy bunch fra '79 - haha -)
De har dessverre ikke Hanna på Storytel.
Slett(hvorfor i svarte er det bare en l, i Storytel, og er det ikke teit at de prøver å fikse på det med å sette på utropstegn. Storytel! Må være en svensk ting.)
(som sagt, utube, jeg innrømmer det aldri)
Kanskje fordi disse har eierskapet til to l'er: http://www.storynet.org/storytell.html
SlettGudene vet.. Jeg har ikke sett hvor de putter på utropstegn, men det blir jo enda verre.. Har ikke testet mine 14 gratis dager hos dem ennå, men må nok få det gjort. Ble kontaktet av Dagens Næringsliv her igår(!) og spurt om jeg ville skrive en kronikk om hvordan en abonnementstjeneste for bøker fra en lesers side burde være tilpasset. Ikke vanskelig å be meg der...
Dagens Næringsliv spurte rett person. Så er det bare å håpe at de rette også leser. For min del står og faller e-bokdelen på kindle. Jeg vil ikke lese på tlf, brett og pad, jeg vil lese ALLE mine e-bøker på kindle. Ferdig med det.
SlettNår det gjelder lydbøkene har jeg andre krav og sålangt er jeg svært fornøyd og overrasket over storytel. Snart ferdig med første bok. Har lastet ned til 3 enheter, telefon, brett og pc - og alt flyter og syncher sømløst. Det eneste problemet så langt er at du må ha nett fra pc - og jeg har en svært ustabil internettleverandør.
Nå har jeg enda ikke prøvd ut på tur, så irritasjonen over manglende kontroll fra headset har ennå ikke satt seg. Jeg gambler på at dette blir, og kanskje allerede er, fikset asap. Man kan ikke begynne å fiske fram telefonen i regnvær, for å skru av boka med svette joggefingre bare for å svare på telefon.
Når det gjelder utvalget er jeg imponert!
Mao, min Mao. Fortsatt ikke begynt. Kan du ikke finne deg en diktator? Jeg vurderte Lenin, men kofferten var for full så han ble igjen i det høye nord.
SvarSlettIkke begynt? Ikke rart du trengte et refsende innlegg. Jeg lærte av Haruhi at Mao er en særing med rare toalettvaner og av Chang-googling at hun er en svært negativ biografist. Altså, Cixi, yes, Mao, no. Det gjør jo lesinga mer interessant!
SlettJeg mistenker at diktatorbiografier er lengre enn skarve kommunepolitikerlefser, så siden jeg fremdeles er provosert over Clintons 1000s.
Hva kan han possibly ha å si som trenger 1000. Flere kapitler om saksofoner og non-inhaling?
, sier jeg nei til diktatorene.
Åpner biblioteket i tide blir det Eidsvollmenn, if not noe tilfeldig fra Storytel
- de har jo både Carl og Eli -)
Mao fenget ikke så jeg gir opp denne runden. Kommer kanskje sterkere tilbake.
SlettArghh,,
SlettJeg er med! Og jeg skal gå så langt tilbake som jeg kan, til da politikerne også var konger og krigere som spytta inne og snøyt seg i duken og drepte brødrene sine og lå langflate bortetter på Stiklestad og slikt. Vel, det blir kanskje ikke akkurat om han grom-Olav, men en saga skal jeg leite fram og komme meg igjennom. Med Snorre Sturlason bak rattet blir det så nært en biografi en kan komme om disse kara.
SvarSlettDessuten synes jeg Eidsvollmenn høres helt ypperlig ut, både med og uten bildebevis, men helst helt uten låter fra 1979.
Takk Hedda, for din crossoverstøtte
Slett(det var vel fordi du slapp unna med Enquist?)
Støtte aside, Bib er stengt til 7.aug, så jeg trenger også en planB, men når dere flesker til med Snorre og Khan gjør det ikke så mye at jeg kommer trekkende med noe traust og norsk. Willoch er jo en fascinerende fyr, og Håkon Lie kan by på hyllemeter. Bare det bør jo bety at han er verd å lese om. Dere får ta det actionfylte, så tar jeg byråkratiet.
Jeg holder meg til mitt eget fylke og gjør tvangslesingen ganske enkel. Jeg har både Putin og Hugo Chavez ulest i min hylle, og Martin Tranmæl, og en gammel Jo Benkowbok, men jeg suser gjennom Per Sanbergs omtalte selfie fra i fjor istedet--
SvarSlettHeldige du som har bestemt deg
Slett, og har hylla full av valg.
Ikke for det her sitter jeg med fullebibliotek, hele (forhåpentligvis) cappelens backlist på lyd og greier likevel ikke å mønstre entusiasme. Det er bare å tilstå: Jeg eier ikke interesse for politikere. Innbiller meg at de har dårlige biografer og lite selvinnsikt.
Så får vi se da om denne runden rydder opp i fordommene mine. I den ånd burde jeg absolutt tatt for meg denne selvbiografien til Thatcher, der hun leser selv, men det er bare 12 dager igjen og den boka ser ut til å trenge år.
Har du lest Ola Borten Moe sin da? Den er sikkert enkel og litt grei å lese, selv om jeg ikke har planer om å lese den selv med det første. Valg- er ikke alltid lett. Jeg tror feks de andre bøkene jeg har er mer krevende enn Sandberg sin, så derfor tar jeg letteste utvei, siden jeg også har så mange andre bøker å lese i august.. Og så er det litt kult å lese fra oppvekst i mitt eget fylke (selv om jeg har gjort sør-trønder av meg, ble jeg født i Namsos, hadde hele ungdomstiden på Verdal, og mine foreldre bor fortsatt der.. Jeg leser også CF Tiller for tiden-- litt i lyd i bilen, og litt i papirboka. Men nå skal Sandberg til pers, for hodet er litt tregt i dag..)
SlettCarl I Hagen er jo også en fargerik person å lese om, samt Gerd Liv Valla .. Thatcher er da en interessant person, tenker hun er viser seg seg som den jernharde kvinnen hun var- kan være interessant å vite hvorfor hun ble slik, hva formet henne..
Joda, jeg er litt nysgjerrig på hvorfor Margaret ble som hun ble, er bare ikke sikker på at hun selv er en pålitelig kilde. Kanskje det hadde vært lurere men en ordinær biografi. Valla og Carl har jeg også vurdert, men som nevnt over - sitter det hele langt inne. Som det er nå kommer mitt endelige valg til å bli en overraskelse.
SlettJeg har flere alternativer i egne bokhyller. Det kunne blitt Stalin, det kunne blitt Salisbury (tidligere britisk statsminister), men begge er bøker med nok tyngde til å fungere som mordvåpen. Jeg har akkurat begynt på Wolf Hall, og tenker at om jeg smiler pent og godtar halv-fiktivt fra deg, kunne det kanskje vært innafor.
SvarSlettMen. Jeg fikk Churchill biografi i gave til bursdagen som jeg har spart til denne anledningen, så regner med det blir den. Særlig siden den er på, hold deg fast, 25 sider! Veldig spent på hva du får sagt om en mann på så liten plass... Og det er en biografi. Om en politiker. Jeg har aldri lest noen krav om en spesiell lengde på bøkene vi skal lese? ;)
Her er det bare et svar å gi.
SlettSelvfølgelig kan du få lese Wolf Hall. Et og annet tvilsomt valg har vi alle tatt i denne sirkelen.
(Gro med Werner, Hedda med Enquist -), men det forutsetter selvfølgelig at du umiddelbart avslører tittelen på denne Churchillboka, slik at andre kan lese, helst med hemmelig brevdue, til bare meg.
Jeg mistenker at 25s sikkert er nok for de fleste politikere, mm det er halv-fiktivt, og det krever sikkert mye mer å skrive en slik enn Cintons 1000siders.
Winston Churchill boka har den imponerende kreative tittelen "Winston Churchill". Så da er det bare å google i vei ;) Den er for øvrig utgitt i 1945 og oversatt fra svensk. Jeg skal lese den før lesesirkeldato uansett. Så får innholdet avgjøre om det blir den eller Wolf Hall, som jeg har pløyd gjennom 127 sider av i dag og forbanner meg selv for ikke å ha lest tidligere. Bra saker.
SlettWolf Hall er et imponerende stykke arbeid, og jeg er svak nok i sjelen til at jeg oppmuntrer sirkeljuks bare fordi jeg heller vil lese Cromwellomtale enn Churchill. Mantel er inspired!
Slett(åpner biblioteket i tide, dvs, jeg tror de har ferie til 7.aug, er det godt mulig det blir Churchill i kortversjon på meg.)
Det blir Mantel og Wolf Hall. Omtale er skrevet og lagt til forhåndspublisering. Så får Chruchill vente til en annen gang.
SlettDet er på grensa og jeg burde være streng, men jeg er for egoistisk. Mantel gleder meg (dessverre for kategorien) mer enn Churchill.
SlettJeg hørte nesten lydboka - regner med det var den samme for den skulle ta en liten time.
Jeg skriver om Cixi (som jeg endelig leste ferdig i slutten av juni), og synes at alle kategoriene framover kan sorteres slik at det er mulig å velge seg en bok, og snike den inn seks måneder senere.
SvarSlett(Kunne jo sneket inn Mantel jeg også, men makter ikke å si noe om Wolf Hall).
Gode nyheter ganger 2.
SlettEndelig Cixi-omtale fra deg og gjett hva de har på Storytell (jeg nekter å skrive med en l.)? Jo, akkurat den Franzen boka du bare må høre. Freedom.
Hilsen frøken - snakke som en reklamekanal.
Går du med jukseplaner er dette måneden, fra og med neste runde føres det inn lenker, kadaverdisiplin og kyskhetsbelter. Kadaverdisiplinen må til når juksende biografilesere tvinges ti å sette kenker og kyskhetsbelte på seg selv. Velger du ikke Mantel nå, får du ikke sjansen før neste crossoverrunde.
(overser alt om kyskhetsbelter).
SlettJeg rakk og bli skikkelig lykkelig over at Freedom var tilgjengelig. Helt til det gikk opp for meg at den sikkert er type 26 timer lang, - og helt umulig å komme igjennom i løpet av 14 dager. Dilemma.
Næsj, bare 24t.
SlettDet klarer du lett på 14 dager.
Jeg klarer bare såvidt å holde hode over vannet med de bøkene jeg holder på med nå.. Men gleder ,meg til å delta på biografisirkel utover høsten. Hvordan gikk det med gullfinken? Tommelen opp? Tommelen ned?
SvarSlettTravle tider, disse bookerdagene.
SlettJeg starter med Flanagan, straks jeg er ferdig med Hilary, eller så snart jeg får somlet meg på laaang joggetur. Så langt har jeg gode bookerintensjoner og satser på å treffe riktig i forhold til kortlista. Så langt altså Flanagan og Hustvedt - og den jeg nettopp leste at labben likte. Og Ferris -)
Gullfinken (som burde vært den norske tittelen på boka.) Likte jeg kjempegodt, selv om jeg som deg syntes den var lang, ihvertfall litt for omstendelig, og ujevn. Jeg er enig i at første del var best, men det begynte å skurre allerede i Vegas.
NÅR DET ER SAGT:
Jeg var oppslukt og begeistret i store deler, og det at jeg hørte den nydelig innlest på engelsk gjorde at sneglefart og detaljer ikke irriterte like mye. Det er en av de store fordelene med lydbøker. Du lar den bare putre av sted, som en evigvarende såpeopera, mens du nyter veien og landskapet.
Svakhetene oppdages først når du stopper for å tenke, skal skrive, fortelle og dele. Den biten begynte allerede i Vegas. Du vet, det punktet der du slutter å gå utifra at alt som skjer er meningsbærende - og du lett fortvilet skjønner at det ikke her finnes helhet, streng komposisjon og den setningen du leser akkurat nå har ingenting med slutten å gjøre.
NÅR DET ER SAGT:
Jeg elsker forfattere som kan fortelle, som bare lar alt flyte, alt telle, og ikke skyr en eneste detalj. Alt for en god historie.
Eg er med, men er usikker på om eg rekk fristen. Biografien eg nettopp har starta opp med virkar nemleg til å vera såpass bra at eg ikkje berre kan skumma gjennom..!
SvarSlettEg les Frank Rossavik sin biografi om Einar Førde, Stikk i strid. Og det må eg berre sei: Eg er svak for slike mannfolk som Rossavik er og Førde var; frekke, kloke, rappkjefta og vittige. Tilsynelatande sure, men fulle av sjarme og varme - og som nyttar nynorsk! :)
Beklager sen respons.
Slett(skylder på intens Hilary-lesing)
Frekke, kloke, rappkjefta og vittige mannfolk får man aldri nok av, så lenge de er klokere enn de er frekke og vittigere enn rappkjefta. Motsatt kan det bli riktig så slitsomt.
Opp med farta.
(Jeg er allerede ferdig, det gjenstår bare å se om jeg har internett i lange nok intervaller til å få skrevet noe. Not a given.)
Ja, kom ikkje her og sei at vestlendingar/sogningar er trege. Boka er snart utlest og eg har starta på blogginnlegget. Den 15. klikkar eg på publiser-knappen!
SlettBtw så har eg kikka litt i Dickens-bio'en som eg vann i forrige runde. Kindle-appen funkar fint på android-telefonen min. Om boka vert utlest nokon gong er ein annan sak. Eg er dårleg i utanlandsk - men eg kan jo øva meg litt på det Dickenske universet :)
Dickens er ikke så komplisert som han virker, og det sier jeg selv om jeg måtte høre alt 2 ganger forrige gang jeg hørte ei lydbok. Det var ikke språket så mye som alle karakterene og historien. Som å sette seg inn i en hel såpeopera iløpet av en episode. En konsentrasjon jeg ikke alltid besitter - men du så verd det det er når man trenger gjennom. Går uten vider utifra at du er ferdig til neste forfatter runde - desember, det burde vel gå?
SlettHer er innlegget mitt om Per Sandbergs Mot min vilje: http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/08/moshonistas-biografilesesirkel-per.html#more
SvarSlettNei, nei, Anita
Slett, feil innlegg, legger du inn på nytt, under hillaryinnlegget, kan det hende jeg forteller deg at du vant uttrekksboka for forrige runde.
En frivillig Tomalinbiografi.
Jeg fant ikke noe annet enn dette da jeg la ut sent i går kveld, men jeg var vel for tidlig ute da sjø-- men nå er det postet på Hillaryinnlegget ditt :) Vunnet? Juppi….!
Slett