LEST 2020

lørdag 15. februar 2014

BIOGRAFISIRKELEN 5 - KONGELIGE


Enkekeiserinnen  (2013)
Cixi - Konkubinene som 
Brakte Kina inn i den Moderne Tid.
 - Jung Chang

Oversatt fra engelsk av: Gunnar Nyquist
Originaltittel: Empress Dowager Cixi
 - The Concubine Who Launched Modern China




Mitt Bidrag i femte runde av:
Biografisirkelen
Kategori: Kongelige
, som vil si, konger, dronninger, prinsesser, keisere, sultaner, hertuger, baroner, prinser, fyrstinner, de som elsket dem, de de halshugde - - og Mette-Marit.

Jeg er sent ute. Det er OL, snø på parabolen og internettforbindelsen flikker inn og ut. 2 ganger har jeg mistet ulagrede avsnitt.Vil du ha navn på Keisere, evnukker, konkubiner, attentatmenn, japanske djevler og britiske sendemenn, samt detaljer rundt kupp og maktspill får du lese boka selv. Dette er fløten - skummet.

Mitt valg: 
Cixi, hun som moderniserte Kina
, hvis du gikk glipp av overskrifta.
Cixi, født 1835, ble valgt til keiserlig konkubine som 16 åring, fødte keiserens første sønn på 21 og tok ved kupp over som Enkekeiserinne på 25. Deretter regjerte hun, kun med korte avbrudd til hun døde i 1908. 

The book says:
Hun startet reformer, fridde pressen, fikk slutt på fotbinderi, jobbet for fred og åpnet opp for vesten. Hadde ikke det vært for de korte periodene hun måtte la de 'virkelige' keiserne, først sønnen, then adoptivsønnen regjere kunne vi i dag hatt et ganske anderledes Kina.  Disse gutteslask keiserne, lot seg bruke, utnytte og forlede av dårlige rådgivere og hormoner og skakkkjørte til stadighet imperiet, havnet i krig, mistet territoriet og forarget vesten. Cixi måtte rydde opp. Selvfølgelig i deres navn og ble selv ofte stående som syndebukk.

Forfatter Chang hevder, mer eller mindre at alt godt kom fra Cixi, alt bad fra guttekeisere og Storrådet og forædrere med fremmedfrykt og vestlig hat. Men siden C, som kvinne, ofte måtte virke i det skjulte, gjemt bak keiserlige dekreter og andres navn - har all ære gått til menn rundt henne og hun selv blitt husket for negative handlinger, maktsyke og brutale henrettelser
, og hennes politiske genialitet blitt feid under teppet.

Det må virkelig ha vært forjammerlig frustrerende å være Enkekeiserinne med ambisjoner og evner. Først måtte hun sørge for å ha en barnekeiser så hun kunne regjere i hans navn. Så måtte hun operere innenfor eldgamle skikker og ritualer, bak et forheng, nedlesset i brokade og pynt. Så måtte hun sitte der og se på når keiseren ble gammel nok å ville bestemme selv. Maktesløs pensjonert blant blomster og innsjøer.

 Despot?
Hun forholdt seg til regler, rammer og den tiden hun levde i og det var først når keiseren, (adoptivsønnen), ertet på seg hele ville vesten og misstyrte seg til krig med Japan at hun våknet opp og tok tilbake tømmene, fordi hun måtte. På sine eldre dager var hun strengere, og bare få timer før hun selv døde, sørget hun for å få adoptivsønnen drept slik at en mer egnet tronarving og regent (Den Siste Keiser) kunne føre arven hennes videre. Keiserinne til siste åndedrag.

Hennes innstendige tilretteleggelser, ønsker, testamente og befalinger til tross. Etter få år ble det igjen krig, landet ble igjen utarmet og all lå til rette for revolusjon og kommunismens inntog. 
2000 år med enevelde = over!

 Hun var også forfengelig og svært lykkelig over å bli retusjert. 
(pic. The Smithsonian Museum og Asian art)


Strevsomt og stressende. 
Boka er ca 400s med politiske strategier og historiske hendelser.
+ 50s litteraturliste og 4 bolker med bilder.

All lidenskap og personlige forhold var nøye regulert og sannsynligvis ikke dokumentert, hvis ikke hadde vel Chang ikke kunne motstått fristelsen? 

Det vil lærer om Cixi på det personlige plan er at hun hadde intelligente øyne, vakre hender og en feminin stemme. Hun var en lidenskaplig musikkelsker og kunne lytte til opera uavbrutt. Hun elsker blomster, hunder og vakre gjenstander.Hun var raus med kostbare gaver og høytflyvende ærestitler. Hun var glad i sønnen sin tross udugelige lederegenskaper og lite glad i adoptivsønnen. Hun var rettferdig, diplomatisk og mild, og foretrakk å styre ved flertall og enighet istedet for makt og vold. Hun får æren for å ha brakt elektrisitet, industri, telegraf, presse, og generell vestlige komfort til landet. Og hun kjempet med nebb og klør for at Kina ikke skulle bli oppstykket.
 - og hun drakk brystmelk hele livet.

Det eneste kjærlighetsforholdet vi hører om er at hun nærte varme følelser for en av sine evnukker da hun var ca 30. Hun favoriserte han og det fikk han til gjengjeld halshugget.

Bilde jeg sitter igjen med:
Vesten hyler og skriker og vil inn i Kina. Cixi åpner døra på gløtt. Vesten stormer inn og tar for seg. Cixi får dårlig råd. Tenåringsrebellkeiserne ødelegger alt. Kina blir fattige av all krig og krigserstatninger. Vesten tar for seg. Og utenfor sirkler den blodtørstige haien Japan, som står klar til å lyve, slakte og herske på et øyeblikks varsel. Kinesiske embetsmenn var sleipe og svake
, og hadde det ikke vært for engelskemannen Robert Harr, som styrte tollvesenet,,,,,

Til å hovedsaklig handle om politikk og strategier, var den forbausende lettlest, og litt trist. Det er alltid trist med tapt potensiale og kvinner i motbakke
, selv om hun er Enkekeiserinne og jevnlig deler ut dødsdommer ved 1000 stikk.

Jeg lærte at skal det skje noe må du skrive med rødt blekk.
Og at det blir lite tudorskandaler når Keiseren 
har fullt og lovlig harem og alle andre hoffmen er kastrerte. 

Cixi hos tanum.no
Jeg fikk min i julegave
Ingen andre blogger å finne.
, avisene får du google selv.


 Gid hun hadde diktet på Mantelvis.

Sirkeldeltakelse:
Les ei bok i riktig kategori
Skriv et blogginnlegg.
Legg igjen en link i kommentarfeltet. 

Har du ikke blogg, holder det med en kommentar. NB, for å få klikkbare linker i bloggerkommentarfeltet  må du trikse litt.





Jung Chang ble født i Kina i 1952, men bor nå i England og betegnes som en britisk-kinesisk forfatter. Hun er best kjent for Wild Swans, 1001-bok, verdenssuksess og familibiografi over 3 generasjoner. Hun har også skrevet en Mao-bio. Mao, The Untold Story (2005)
, som er like negativ som Cixi-boka er positiv.
Dette har hun blitt kritisert for og det kan du lese om på wiki.
Jeg er sikker på at hun har rett. 
Mao-nay. Cixi-yay.

---------------------------------------------
Neste kategori i biografisirkelen er:
Sportsutøvere:  
Du vet sånne som går på ski, spiller fotball og løper med nummer på brystet.
Bloggdato er 15.april.

53 kommentarer:

  1. Tøff dame altså! Min utvalgte ble Prinsesse Diana: http://deterbokami.wordpress.com/2014/02/15/lest-diana-her-true-story-in-her-own-words-av-andrew-morton/ :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bokami om Diana:
      http://deterbokami.wordpress.com/2014/02/15/lest-diana-her-true-story-in-her-own-words-av-andrew-morton/

      Jeg sliter ekstremt med internettet og beklager hvis det betyr dårlig oppfølging har tatt meg flere timer bare å få publisert innlegget. Redigering er det bare å glemme. Krysser fingrene for at det ordner seg og jeg får lest og linket iløpet av kvelden.

      Slett
    2. Uff, så kjipt :(

      Nå er det bare å finne neste bok, tenkte jeg skulle velge en av de som er på Mammutsalget: http://www.mammutsalg.com/mb/d/kategori.php?kategori=Biografier+og+memoarer Dvs at jeg kan velge mellom Zlatan, Kjetil Rekdal og Berit Riise (hvis man velger den litt utvida tolkninga "idrettsmamma"). Tror kanskje jeg heller mot Zlatan :) Håper du får fiksa internettproblemene, skikkelig kjipt når sånt ikke funker. God lørdag!

      Slett
    3. Gode nyheter om mammutinnkjøp.
      Jeg går utifra at Zlatan er det beste kortet blant disse 3, objektet unndratt har den fått skryt for å være både tidriktig fenomen og godt skrevet. Jeg har tenkt på den selv. Og tror også Anita skal lese. Kjetil og Berit gjetter er jeg ganske standard og intetsigende, men man vet jo aldri. Så jeg heier på Berit!

      Slett
  2. Det har tydligvis vært fostret mange tøffe damer! Tror nesten jeg må skaffe meg den boken også etter din glimrende omtale!
    Selv valgte jeg en som var enda lengre bak, 1500-tallet og England. Elizabeth den første. Forsøk på omtale: http://www.evelynsommer.no/biografisirkelen-5-kongelige/
    (se jeg klarte fristen!!)
    Er redd jeg må skulke de sportslige, det er midt i høysesong for en dreng.

    SvarSlett
    Svar
    1. Drengen om Elizabeth1:
      http://www.evelynsommer.no/biografisirkelen-5-kongelige/

      Ja, sålangt er det bare fornemme jernkvinner. Gleder meg til å lese, og regner med det ihvertfall var mer sexsnusk på Buckingham enn i Bejinng. Det sier seg selv at omgitt av kastrater og klesdrakter/påkledning som sysselsatte en hel by, var det vanskelig med forbudt hanky panky.

      (imponert over fristen, mindre imponert over drengearbeid under sportssirkelen.)

      Slett
    2. Ikkeno sexxnusk på Buckingham, Elizabeth døde som jomfru (etter eget utsagn!) Men flørting var det!

      Slett
    3. Hmm, jo kom jo fra en lang rekke påstått dydige men frivole kvinner, så det var i såfall godt gjort -)

      Slett
    4. Tja, jeg har lest at Elizabeth hadde en elsker-- en hun hadde kjær. Men hvor godt dokumentert, si det..

      Slett
  3. I dag har jeg lest aviser , gått til frisør og lest biografiblogganmeldelser, istedet for å lese selv. Men nå skal jeg lese et par timer.. jeg er jo helt på etterskudd med alle mine lesesirkelbøker , noe som sier meg at det ble for mange denne måned. I går kveld satt jeg og leste litt i både Kleopatra og Håkon Jarl, og endte nok opp med Kleo, fordi hun er mest interessant og den jeg fikk mest lyst å lese om. Det slår meg at for et par tusen år siden var det temmelig brutalt sett med nåtidens øyne. Din enkekeiserinne drepte for fote, det gjorde også Kleo og hennes likemenn/kvinner.. I Egypt kunne hun regjere som kvinne og kvinner var ganske likestilt menn , så det var jo et pluss der. Men det var mye incest og rare greier, og de drepte sine sønner og barn (ikke i Egypt), men i Makedonia.. I EGypt kunne godt søsken fare.. og Kleo tok livet av sine brødre , hvorav den ene også var hennes mann.. Ikke så lett å holde styr på de greiene der, mao.. Men jeg får lese videre, og håpe du får blogginnlegget ganske snart.. God kveld på bjerget.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hmpf, Cixi drepte ikke for fote, bare når det var påkrevd, nødvendig og etikettebrudd.
      Jeg heier fremdeles på Håkon Jarl!
      Det passer best med en mann nå som du er nyfrisert. Det var forresten mye incest, søskenbarn-cest, og onkel-cest i Kina også, viktig å holde linjene rene. Greit med utallige konkubiner da, så slapp det å bli så mye innavl.

      Slett
    2. Må nok skuffe deg ang Håkon Jarl, den boka ser veldig tørr ut btw- er veldig godt i gang med Kleopatra nå, og synes det er en spennende bok, Mye om Roma, Cæsar, Alexandria og stomaktspolitikken i denne tiden. Hun var mektig og dyktig og en av de rikeste i sin tid. Kleo drepete også kun når det var påkrevd, det gjorde vel de fleste mektige.. ikke blott til lyst.

      Slett
    3. Du vet vel at det bare er menn som henretter blott til lyst. Kvinner tenker seg nøye om og vudererer the kingdom, empire og handelsflåte før man lar hodene rulle.

      Jeg liker Kleopatra, så det er greit.
      Men hva skjedde, jeg trodde at din tilbakekomst fra det store utland og eksil, betydde prompte og sirkelinnlegg on time og først ut? Det hjelper ikke å være fin på håret når man ikke leser ut bøkene sine.

      Slett
    4. Nei, si det… trøttheten har tatt meg .. og jeg begynte for sent å lese. Jeg har holdt på emd Prost Gotvin i støvsirkelen ganske lenge og den går nesten ikke fremover- så jeg måtte bare la Kleo komme i mellom og foran. Nå er jeg ferdig. Har vært på kino og spist middag med søstra mi imellom i dag. Jeg likte Kleoboka jeg, veldig godt. Det er en god biografi, så etterrettelig som det er mulig å bli kildene tatt i betraktning. Har god erfaring i å lese biografier så det tror jeg at jeg kan si.. Jeg synes ikke den var veldig lettlest som Haruri, eller tung og vanskelig som Tine- men noe i mellom. Mye å holde styr på der--- av alle folkene i romerriket, naboland, hærførere som hoppet hit og dit og hvem som hadde unger med hvem og koner og sånn.. Boka er full av bokmerker og understrekinger, men skal jeg greie å skirve et blogginnlegg som ikke blir som en lang avhandling, må jeg nok se bort fra det..Vet ikke om jeg blir ferdig i kveld. Det er jo sent allerede. (jeg tror det hjalp å gå til frisøren, hodet kjennes litt lettere så neste gang blir jeg nok kjappere skal du se.; ) Kanskje…bare det ikke er midt i påska da.. Skal lese Zlatan og den må jeg nok starte på i god tid, selv om den nok er lettlest)

      Slett
    5. Her er innlegget,skrevet i full fart: http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/02/biografilesesirkel-kleopatra-av-stacy.html#more

      Slett
    6. Anita om Kleopatra:
      http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/02/biografilesesirkel-kleopatra-av-stacy.html#more

      Jeg blir alltid like skuffet hvergang noen påpeker at hun slettes ikke var like vakker som Liz Taylor. Krigsdetaljer og familiebånd er umulig å holde rede på i slike bøker
      (Dedikasjon = å sitte til langt på natt -)

      Slett
    7. Jeg føler vel at Liz Taylor og Burton har ødelgat litt av bildet av Kleopatra.. de kommer jo opp med en gang man tenker på damen. Kleopatra var nok ikke stygg, men heller ikke som Liz, hvis man ser på de få bildene av henne som finnes, da først og fremst på mynter fra hennes tid, samt noen steler og byster. Jepp, dedikert..;)

      Slett
    8. Taylor/Burton har ihvertfall gjort sitt for at alle er en mening eller forestilling om dama. Flere av disse dronningene skulle hatt en slik film.
      Eg. Liz Taylor - in The Intellectual Horsequeen of Sweden.

      Slett
  4. Jeg kommer tilbake med kommentar, men her er mitt blåe bidrag:
    http://piaskulturkrok.blogspot.no/2014/02/bokomtale-slvkronen.html

    SvarSlett
    Svar
    1. PiaH om Dronning Kristina av Sverige:
      http://piaskulturkrok.blogspot.no/2014/02/bokomtale-slvkronen.html

      Jeg har utviklet meg til litt av en Kristinafan. Det er spennende å se at hun flere hundre år før Cixi hersket i Kina hadde både større frihet og handlekraft, samtidig som de begge var bundet opp av de samme restriksjonene rundt kjønn. Kristina slapp heldigvis og bli slept rundt i bærestol hvorenn hun skulle -)

      Slett
    2. Spennende dame, jeg vurderte selv å lese om Cixi, men fant den ikke på biblioteket. Kina er et fascinerende land på mange måter, og det hadde vært interessant å lese om henne som har bidratt i landets modernisering. God kveld til deg, og lykke til med internettet!

      Slett
    3. Ja, jeg tenkte på det samme ang kjønn da jeg leste ditt innlegg. Er visst jeg som har problemer med internett i kveld, for plutselig så jeg at du hadde svart, og flere kommentatorer kommet til - plutselig helt ut av det blå! :) God kveld, jallefullefall!

      Slett
    4. God morgen!
      Vår litterære utvikling er prisgitt elektronikken. Her i huset fungerer det slik. Hæh, er strømmen godt, endelig, da får jeg lest ut boka mi -). Men varer nettsvikt og strømmangel lenge blir det krise og unntakstilstander. Det hjelper ikke å ha nok bøker til å overleve livet i øde hule, hvis du ikke kan skrive og fortelle om det.

      Håper du leser Cixi boka.
      Det er spennende å sammenligne disse regentene. Cixi, Elizabeth, Kristina. Forskjellige tider og delte utfordringer.

      Slett
  5. Denne Cixi hadde eg aldri høyrt om før. Trøystar meg med at eg neppe er åleine som har store hol i Kina-kunnskapen min.

    Mitt kongelege bidrag er klart. Vellukka gjenlesing/gjenlytting av Richard Herrmann og Elizabeth I: http://bokbloggberit.blogspot.no/2014/02/biografilesesirkel-livet-med-elizabeth.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Beroene om Eiizabeth 1:
      http://bokbloggberit.blogspot.no/2014/02/biografilesesirkel-livet-med-elizabeth.html

      Vi skal sannelig bli godt kjent med den første Elizabeth denne gangen. Jeg hadde heller aldri hørt om Cixi før jeg fikk boka i hånden. Nå bør jeg vel også lese Mao-bioen slik at jeg har utviklingen under kontroll.

      Slett
  6. Scroller med lukkede øyne for å ikke lese noen spoilere. Jeg er over halvveis, men kan ikke garantere noen estimert ferdiglesetid i disse olympiske tider. Og sportsbiografier hopper jeg lett over.

    SvarSlett
    Svar
    1. ((gasp)) - er du ikke ferdig?
      , og du som begynte før meg, med diger skrift
      , og alt.....?

      Slett
    2. Jeg vet ikke hvorfor det går så tregt, kan være at jeg ikke klarer å leve meg inn i historien.

      Slett
    3. Psstt, det var bra du skummet forresten. Innlegget inneholder grusomme og avslørende detlajer. Boka kunne godt hatt mer kjærlighet og mindre diplomati, da hadde det gått fortere.

      Slett
    4. Jepsipepsi, følte at jeg aldri ble kjent med Cixi, noe som er hele meningen med en biografi. Var ferdig lest på mandag, men tok nesten en uke å skrive takket være vinterferie med ipad og ol. http://booksandmonika.blogspot.com/2014/02/seven.html

      Er forresten en liten sjanse for at jeg blir med på sport, kom over en tittel som handla om Liverpoolspillere. Men sport er fortsatt noe jeg ser på og ikke leser om.

      Oooog - vi må snart ha med en kategori hvor jeg får lest Mao av Jung Chang. Den tror jeg er fascinerende.

      Slett
    5. Monika om Enkekeiserinne Cixi:
      http://booksandmonika.blogspot.com/2014/02/seven.html

      Gode nyheter om Liverpool. Når det gjelder Mao, er jo kategorien i juni Politikere - han sklir jo rett inn der. Jeg har også lyst, men tviler på at jeg makte ei hel bok med mannen. Selv om Chang frister.

      Slett
  7. Nå som jeg VET at hun fikk adoptivsønnen drept in the end (godt valg), trenger jeg strengt talt ikke å stresse med å lese ut de siste 100 sidene.

    Excellent innlegg, og, som forutsett - gjør det alle andre Cixi-omtaler overflødige.

    SvarSlett
    Svar
    1. ÅÅÅ håper jeg ikke ødela for deg nå. Glemte at man aldri, aldri avslører mord, selv i biografier. Men, for å plastre litt, skjedde det på en svært kløktig måte, i siste sekund, så overhopping er uaktuelt. Det summerer opp hennes innerste vesen. (puh, der reddet jeg den inn)

      , og takk for skryt, men jeg er uenig i konklusjonen, vi trenger flere Cixi, innlegg, mange flere og minimum to. Ditt. Som jeg er sikker på vil inneholde alt det jeg ikke fikk med meg, på en skarp og mesterlig måte - og vise hvordan man VIRKELIG skriver om sakprosa.
      (puh - save 2 -)

      Slett
    2. Bioomtaler er de eneste man kan spoile akkurat så mye som man vil i. Jeg kunne jo ha skumlest, - og spart meg selv for detaljene. Kommer jo så klart til å lese ut uansett - og gleder meg til å finne ut hvordan godeste Cixi fikser dødsfallet!

      Slett
    3. Du har rett selvfølgelig.
      Hvis vi nekter oss selv den gleden det er å avslører usedelige forbinelser og hvem som dør i biografier, er det ikke mye igjen. I de nyere utgivelsene er det også lite mord og halshugging, så da gjenstår jo bare:
      Hvem lå hun med - og ble det en sønn?

      Gleder meg til omtale og hva du synes om biografist Changs Cixi kjærlighet. Var det forresten hennes Maobok du leste?

      Slett
    4. Kjenner at jeg faktisk gleder meg litt til å lese ferdig nå. Kanskje i løpet av uka.

      Og det er Changs Maobio jeg har lest. En gang i tiden. Fatter virkelig ikke at det - på noen som helst måte - kan være mulig å være FOR negativ til Mao. Men akkurat det, og et par detaljer om Maos avføringsmønster og (mangel på) personlig hygiene er dessverre alt jeg husker. Allikevel mener jeg bestemt at Maoboka er bedre enn Cixiboka, men det er kanskje bare fordi det alltid er mest gøy å lese om skurkene.

      Slett
    5. Hadde aldri tenkt jeg skulle skrive dette, avføringsvaner og alt, men jeg har faktisk lyst til å lese den Maoboka.Det er sikkert særs uvitenskaplig av meg men jeg liker at Chang ikke er redd for å la sine følelser og subjektive tolkniger skinne gjennom. Nesten like bra som tulle-bios - men med dokumentasjon.

      Slett
  8. Hah, når man er smart og velger bok på 160 sider, funker det å begynne lørdag kveld. Her er mitt innlegg. Så håper jeg grundig og gjennomgripende omtale ikke er et absolutt krav, for nå er det bare fem minutter til fellesstart i skiskyting begynner ;)

    http://elbakken.blogspot.no/2014/02/josephine-wilkinson-anne-boleyn.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Elisabeth om Anne Boleyn
      http://elbakken.blogspot.no/2014/02/josephine-wilkinson-anne-boleyn.html

      Det er bra du kom med mora nå som flere har skrevet om dattera. Også regner jeg selvfølgelig med at du utvidet innlegget med 5000 ord nå som fellesstarten ble utsatt...

      Slett
  9. Jeg blogget i går og kommenterer nå, det er OL vet du :)

    Min omtale: http://groskrosverden.blogspot.no/2014/02/biografi-lesesirkel-v.html

    Men Ingalill, jeg lar meg forvirre av omtale din, er hun født 1935 og døde 1908? Der ble jeg satt ut! Men ellers var omtalen din ellevill og morsom som alltid. Og i morgen er det mamutt salg med mange sportsbøker til nedsatt pris, da er det ingen unnskyldninger for noen altså :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Gro om Dronning Margrethe
      http://groskrosverden.blogspot.no/2014/02/biografi-lesesirkel-v.html

      Shhh, Cixi var en meget spesiell kvinne, above årstall - men jeg forandret likevel. Det undrer meg om du er den eneste som virkelig leste innlegget -). Og jeg fikk selvfølgelig med meg at du publiserte igår ....

      Slett
    2. Selvsagt leser jeg hele blogginnlegget, det gjør jeg hver gang :) Men jeg måtte konsentrere meg ekstra når jeg ble så forvirret av årstallene. Jeg se nå at de er rettet på - puh :)

      Slett
  10. Så at årstallene var feil jeg og, men jeg skulle ikke være klagemarthe. Regn her i dag, astmaen blomstrer og hybelboeren er på besøk til ei venninne.

    SvarSlett
    Svar
    1. I dette kommentarfeltet er alle klager velkomne, bortsett fra de om Vigdis Hjorth. På tide at det regnet i midten, men synd med astmaen da, og hils hybelboeren.

      Slett
  11. Bedre seint enn aldri! Innlegg om første saga kom på plass i går kveld: http://boktanker.blogspot.no/2014/02/biografi-ynglinge-saga.html

    Ha en fin dag, alle sammen!

    SvarSlett
    Svar

    1. Hedda om Snorre:
      http://boktanker.blogspot.no/2014/02/biografi-ynglinge-saga.html

      Jammen bra det kom noen menn inn i den blå dammen, det ser ut som hele sirkelen foretrekker kvinnelige regenter -)

      Slett
  12. Fin omtale - jeg sitter med samme inntrykket av boken, ikke kommet så langt enda - men den fenger så absolutt min interesse. Alt om Kina er høyaktuelt lesestoff.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi!
      Så spennende at du også leser den nå, du får komme tilbake hit og legge igjen linken du er ferdig, med litt effektivitet rekker du det før de 2 andre som også leser den akkurat nå.
      (( hører dere haruhi og monika?))

      Kina er fremdeles et mysterium.

      Slett
  13. (Jeg skjønner fremdeles ikke hvor kommentaren min på dette innlegget ble av, der jeg komplimenterte meg selv for velvalgt julegave, og deg med å lese den så raskt og få så mye ut av enkekeiserinnens liv.)

    Det viktigste først: Hun drakk brystmelk hele livet. HVEM SIN melk?

    Og så blir jeg litt skeptisk når biografer legger all skyld på andre og sier at "dette skjedde på ordentlig, men det skjedde i smug, fordi hun var slem utad og snill inni seg". Hmmm. Javel?

    Jeg liker forresten å gi deg biografier som du kan lese og jeg slippe. Du skriver mye morsommere enn alle biografer, og er sannsynligvis mer ærlig også. Nå har jeg forresten funnet Sonja Henie-boka i våropprydningen min. Tar den med neste gang. Den er liten og nett og ser lettlest ut, og er sikkert direkte uspennende. Men det finner du tidsnok ut av!

    SvarSlett
    Svar
    1. (Ja, det er et fortjent kompliment. Svært sjeldent innkomne gavebøker blir lest, og skrevet om, i så radig tempo. Leselystens flamme brenner hetest for bøker man ikke eier.)

      Hvem som forsynte Cixi med brystmelk ble ikke utbrodert, men jeg regner med at hun hadde utvalgte barsledeprimerte ungmøer til slikt. Jeg går også utfra at hun drakk fra kopp.....

      Chang sier at Cixi var snill og Mao slem, så da tror vi på det. Alle vet jo at gutteslasker ikke kan styre imperier.

      Jeg har et bedre forslag.
      Du har nå 2 uker på deg til å pløye gjennom Sonia og kaste deg med på aprils biosirkel. Den handler som ALLE vet om sport, og deltakere antallet blir glissent. We need you.

      Slett
    2. Sorry! Det eneste som interesserer meg mindre enn biografier er sport. Dessuten har jeg store planer om å sjarmere min egen lesesirkel i senk ved å (her er slagplanen):

      -lese tre lesesirkelbøker i april
      -blogge om alle sammen
      -lese alles innlegg om alle lesesirkelbøkene og skrive dype og skarpsindige kommentarer på alt

      Mellom alt dette skal jeg prøve å rekke jobb også. Du vet lønnsarbeid, sånn som skatteetaten bryr seg bittelitt mer om enn bokblogging.

      Ja, la oss håpe hun drakk av kopp.

      Slett
    3. Den sjarmoffensiven der kommer til å ta hver våkne time og legge svære kjepper i hjulene for lønnsarbeid. Jeg følger svært interessert med (som oversettes til: klar til å hoppe inne med (skadefroe) oppmuntringer ved hver passende anledning.

      (Jeg skal egenhendig klippe og fargelegge medaljen hvis du får det til!)

      Slett