tirsdag 16. august 2011

HELSEVESEN


Våtmarksområder
- Charlotte Roche (2009)

Oversatt av Astrid Nordang
Originaltittel: Feuchtgebiete


Not for the faint of heart
 

På forrige bookcrossingmøte var det ei dame fra Tyskland på besøk. Vi snakket om bøker (duh) og jeg spurte selvfølgelig om hun hadde tyske anbefalinger, what's hot in Germany? De to tipsene var Uwe Bellman og hans enorme østtyske murstein. De hadde den kun på tysk på biblioteket og pga størrelsen er den likevel kun aktuell som lydbok. - og Charlotte Roche, som hun sa var disgusting men hadde skapt stor debatt i Tyskland
Valget var lett.


Story:
Helen, ligger på sykehus. Hun har gjennomgått en større rumpeoperasjon pga komplikasjoner etter barberingssår og hemorrider. Fra sykesengen deler hun korte glimt fra sitt 18årige liv. Kort oppsummert: Sex og hvordan vi tar vare på kroppen vår, or not.

En av de få bøker jeg har lest som har utfordret mine tabuer og prippenhet. Det kostet å lese den. Kvalme, vemmelse. Måtte legge den bort flere ganger, blir faktisk uvel her jeg sitter og skriver også.

Men det er også veldig, veldig trist.
Tydelig omsorgsvikt. En skilsmisse, der ingen av foreldrene har maktet jobben.
Mora er twisted, faren er svak og Helen skadeskutt.
Umoden og bråmoden. Kynisk og uskyldsren.
Viktigst: Skammen hun i all sin utagerende frimodighet likevel opplever, bare på litt andre områder enn oss lanobrukere (ehh, parabenfri olivensåpe uten parfyme brukere), som vasker oss før vi gror igjen, som ikke liker å bytte brukte tamponger med venninner, eller gni underlivet over offentlige doringer.

De fleste av disse hygieniske 'glippene' har med kvinneliv, underliv og sexliv og gjøre. Sannsynligvis fordi det er der tabuene er sterkest. Forfatter Roche hadde nok en plan. Et søkelys på eksrem hygiene, antibac, intimvask, hårløse kvinnekropper og redselen for kroppsvesker. Eller kanskje det er dobbeltmoralen i forhold til kroppsvesker. I forhold til kvinnekroppen.

For: Vi takler jo våre egne.
Vi har et forhold til våre egne, daglig. Snørr, menstruasjon, avføring, blod, verk, svette, lukt. Hver eneste dag. I de rette omstendigheter er til og med andres ok, barn, sykdomspleie, sex.
En daglig kamp og vedlikehold. Skrubb, skyll og spray.
Det er når reglene brytes, når veskene debatteres, slenges rundt, deles og dyrkes, at kvalmen setter inn.

Derfor er den stakkars heltinnen plassert på sykehus, liggende med rompa til åpent skue der alle kan se, bortsett fra henne selv
, in your face, som boka.
Men ingen vil snakke om det, ingen vil svare på spørsmål.

Det er som man leser om anorexia
, det eneste jeg kunne kontrollere var vekta.
Helen kontrollere kroppen. Hun er systematisk, full av teorier og refleksjon på området. 10 steps for bedre analsex. Hvorfor man ikke burde vaske seg, som også har med sex og gjøre. Sex er flukten, fantasien og den trygge havna.
I uro, frykt og tvil - have an orgasm.
Likevel er drømmen barnslig enkel:

Jeg er en stor tilhenger av eldreomsorgen innen familien. I likhet med nesten alle skilsmissebarn ønsker jeg at foreldrene mine skal bli sammen igjen. Når de blir pleietrengende er det bare å sende de nye partnerene deres på gamlehjem, så pleier jeg mine skilte fordlre hjemme, der jeg lar dem bli liggende i samme ekteseng til de dør. Det er min største forestilling om lykke. Før eller siden vil alt ligge i mine hender, jeg må bare være tålmodig og vente.

Boka er lånt på biblioteket.
Andre bloggere: Solgunn, Bokmerker og Aftenbladet.
Som alle selvfølgelig leste den i 2009!

Know your writer:
Programleder, rockestjerne og til slutt forfattere. Hun må ha visst at boka ville lage bølger. Bevisst og utspekulert - og veldig smart. Alt du trenger å vite.
Siden jeg selvfølgelig er like edgy og kynisk som Charlotte. lurer jeg på? Hadde boka blitt en bestselger hvis hun hadde vært en smellfeit, illeluktende pølsetysker på 50? Kroppsvesker bli jo verre med alderen, har jeg hørt?

12 kommentarer:

 1. Å, det er hun som spiller i Eden, den likte jeg godt.
  Skjønner godt at du syntes boka var ekkel. Litt ambivalent til om jeg vil lese den selv.

  SvarSlett
 2. Eden, hva er det, en tysk tv-serie?
  Den var virkelig ekkel, men litt fin også, man tvinges til selvinnsikt når man reagerer på programmessige tabuer -)

  SvarSlett
 3. Våtmarksområder er boka vi aldri for nok av på videregående. Jeg bruker den nådeløst, og har hatt mange diskusjoner med elever som har lest den. En gutt skjønte ikke min påstand om at hun driver med selvskading, han mente hun var helt normal, det er slik "alle" gjør.

  SvarSlett
 4. Foruroligende.
  Selv om jeg er helt med på at vi alle har et forhold til egen kropp vi ikke snakker om, vil jeg helst ikke vite det hvis mange av disse praksisene er normalen, (shh)

  Kanskje jeg burde ha sendt den over til eget videregående avkom istedet for å mumle, ingenting, når jeg ble spurt hva jeg leste? -)

  SvarSlett
 5. Min datter leste den da hun var 20 - hun syns den var helt avskyelig - og det er jo en trøst. Men det er ikke mange ungdommer som klarer å stå imot når man frister med 18 års grense og mye snakk om underliv. Merkelig nok :-)

  SvarSlett
 6. Jeg hadde bestemt meg for aldri å lese denne boken etter å ha hørt at den er så forferdelig dårlig. Men nå ble jeg usikker. I nysgjerrighet fant jeg fram boken (samboeren fikk den på jobben) og begynte å lese. Jeg er litt overrasket over den humoristiske stilen, den kler in your face-beskrivelsene godt. Om jeg leser hele, vet jeg ikke, men foreløpig er jeg immun mot ekkelheten og synes bare det er moro. Antiestetikk er finfint, det har man godt av. Veldig bra innlegg!

  SvarSlett
 7. Jeg plukket nesten opp denne under forrige Mammut-salg (husker ikke hvorfor den ikke fikk være med, men det var sikkert fordi handlekurven allerede var ganske full). Lurer på om jeg kanskje skal kikke etter den på nytt...

  SvarSlett
 8. Julie & Line:
  Jeg synes dere burde lese den, vemmelse til tross, var den lettlest og som Line sier, tidvis humoristisk, eller kanskje vi kan kalle det tragikomisk.

  En vekker iforhold til egen grenser, og Solgunn, hadde 16åring lest den hadde hun besvimt av sjokk
  (håper jeg, liker å tro hun er uskyldig og lettsjokkert -)

  Gleder meg allerede til å lese omtalene deres!

  SvarSlett
 9. Eden er en tysk film fra 2007 om forholdet mellom en tykk, lunefull kokk og en gift dame (mannen hennes var enda mer lunefull).

  SvarSlett
 10. Det blir ikke lenge til omtale, for jeg har allerede lest 50 sider sånn innimellom alt annet jeg styrer med. Har ikke opplevd noe vemmelse ennå, så jeg er enten a) usedvanlig hardbarket, eller b) har levd et utsvevende liv uten å huske det.

  Jeg synes boken er overraskende interessant, kanskje særlig det du sier om grenser. Ikke mine egne, men hennes (manglende). Plutselig våknet alle mine feministiske teorier til liv igjen. Jeg tror det blir veldig gøy å skrive det innlegget, faktisk. Igjen: Takk for godt tips via knall innlegg!

  Ps! Når er neste bookcrossing-møte?

  SvarSlett
 11. Nysgjerrigheten om dette hardbarkete, utsvevende, fortrengte livet er nå så påtrengende at jeg krever omtaleskriving før helga!!

  Bc-møtene er den første onsdag/mnd, som jeg tror vil bli 7.sept.

  SvarSlett