torsdag 7. april 2011

ADVOKATRAKEL & POLITIPETTER.


Julehustru (2002)
- Pirjo Hassinen

Originaltittel: Jouluvaimo
Oversatt fra finsk av:
Nøste Kendzior
(2005)
Lydbok lest av:
Marian Saastad Ottesen
Nok en tilfeldig plukket forfatter og ei bok jeg aldri hadde hørt om. Trodde Pirjo var en mann, fant ut halvveis at 'han' var prisbelønt og kvinne - ,forandret det mitt syn på boka?

Nja, fordomsfullt og kanskje. Det burde ikke være sånn, men jeg tror jeg er en av disse omvendt sjåvinstene. Jeg tenkte underveis at dette var fabelaktig bra skrevet av en mann, fant ut at det var en kvinne og klask på pannen: selvfølgelig er det ei dame, det burde jeg skjønt, og om ikke annet så fra: den kompliserte spenningsbalansen og de nesten synlige
, men jernfortrengte følelsene.
Hårfine miniatyrdetaljer - og en mann kunne ikke gjort det, - eller?
Alle forfattere burde ha kjønnsnøytrale navn og holde seg unna media.

Heng meg nå opp etter tærne, men:
Helt til jeg begynte å lese bokblogger trodde jeg også Cormac McCarthy var en kvinne - uten å ha lest ei eneste bok eller sett film. Da jeg fant ut at det var en mann, mistet jeg helt lysten til å lese bøkene. Nå er litt på gli - mest pga mbfjord og hennes cormacpasjon - og litt pga de fine boktitlene.
Uansett, jeg fortjener spanskrør og refs - men det bør telle som formidlende omstendigheter at som regel er jeg kjønnsnøytral og leser stort sett 50/50.
Æresord.


Story:
Rakel blir som barn, husker ikke alderen, funnet forvirret vandrende på en flyplass, moren er sporløst forsvunnet. 20år etter blir hun oppringt av politiet som tror de har funnet liket og morderen. Kan Rakel komme og identifisere?

Boka er bygd opp som en krim. Det er politi, et mulig mord/forsvinning og man må tilbake til barndommen for å finne svar. Rakels barndom, full av religiøs fanatisme, finsk folkesjel og hemmelige reiser. Forholdet til moren som hun ennå elsker med blind lojalitet og faren som er syk og stakkarslig - og bestemora.
- og sex, begjær, bedrag og løgn.

Det leses og fortelles uten store følelser. Rakel som ser tilbake. Rakel og politimannen. Distanse på grensen til likegyldighet. I begynnelsen likte jeg det ikke, men etterhvert som historien rulles ut og små detaljer trenger igjennom går lyset opp og man skjønner at her er det så MYE under overflaten at distansen er livsnødvendig.
- eg, er livet nå delt opp i før og etter NT, som jeg ikke aner hva står for, nytid kanskje. 5 år før NT = 5år før morens forsvant. Orden i sysakene og ekte fortrengningskunst.

Min frustrasjon speiles av politimannen - eller politpetter - som han arrogant kalles av Rakel. Han kommer med egne issues, en biperson - en mann - og Rakel har sitt eget nedarvede syn på menn. De er snille, slemme, pene eller brukbare - objekter og sett av kvaliteter. Politipetter har alle de følelsene hun mangler -en standardeksemplar fanget av sine drifter. Drifter hun kontrollerer, nyter og forakter.

Kanskje har jeg sagt for mye allerede, kanskje ikke nok. Lag på lag, til debatt, tolkning og refleksjon - men mest av alt en følelse.
En ubehagelig følelse - over, under
og i oppleser Marianns tonløse stemme.
ANBEFALES!

Julehustru hos tanum.no
Ser ut som de bare har lydboka.
Jeg lånte min på biblioteket.


Know your writer:
Pirjo har skrevet 7 romaner, men såvidt jeg kan se av wiki er bare 3 oversatt til norsk. Julehustru, Kongeparken og Jordbær i November som hun i 2000 ble nominert til Nordisksråds Litt.pris for.
- hun regnes visstnok som en av de mest vågale forfatterene i Finland, sannsynligvis fordi hun skriver mye om kvinner og sex.
Shocking

2 kommentarer:

  1. Har også alltid trodd at "han" var en mann! Omvendt (ikke i betydningen nyfrelst) sjåvinist jeg også.

    SvarSlett
  2. Fint det ikke bare er meg!
    Nyfrelst sjåvinist høres derimot ikke like bra ut -)

    SvarSlett