tirsdag 23. november 2010

IF I WERE A CARPENTER


Gutten i Graven
ved Siden Av
(1998)
- Katarina Mazetti

Oversatt fra svensk av: Kjersti Scheen
Originaltittel:
Grabben i Graven Bredvid.
Å for en lykke, helt tilfeldig plukket på loppis, 10kr, ukjent forfatter og en tittel jeg normalt ville skydd. Noen påstår å ha anbefalt den for 10år siden, men jeg hører til den arten som liker å finne på ting selv, råd og tips synker dypt i underbevisstheten for å dukke fresht og originalt opp år etter - kreativt fra eget ingabryst.
- det var nå likevel en god ting at jeg ikke leste den i 2000, da var jeg uansett mer opptatt av å fylle litterært rundt på bingo i nikotinrus. Det var studiedager det, da jeg satt klar med termos på sjuskebingoen og leste Kristin Lavransdatter.
Idag er jeg moden og kan lett kontrollere både klint og hvete.
Stemning - I gave you my onliness, give me your tomorrow -
Hør bare på begynnelsen:
- Se opp for meg!' En forgremmet, enslig kvinne med åpenbart avvikende følelsesliv. Hvem vet hva jeg kan finne på ved neste fullmåne? -Story:
Biblotekaren og Bonden møtes på kirkegården. Ved hver sin grav. Hun har mistet mannen sin. Han sørger over moren. Hun sørger minst: -
Den pinlige sannheten er at halvparten av tiden er jeg bare forbannet på ham. Jævla sviker, hvorfor kunne du ikke se deg for? Og det jeg føler resten av tiden likner nok mest på det et barn føler når den tolv år gamle undulaten har dødd - De smiler, forelsker seg og finkultur kolliderer med bondske traktorblonder.

(Svenske biblotekarermyter er på langt nær så trauste som norske).


Det er morsomt, trist og bakvendt dagligdags. Menneskers ensomhet, lengsel etter tilhørighet og kjærlighet. Tårene trillet gjennom hele boka - ikke alltid fordi det var trist, for jeg humret like mye som jeg gråt. Mest trillet de over tanken om felles ensomhet, at vi alle er alene i mengden og bommer på blinken. Ensomme ulver med hemmelige arkivskap.
- og fordi slutten er åpen og det kanskje går bra til slutt.

Den beste boka jeg har lest på lenge.


Etter litt Mazetti googling innser jeg at hun, tross ny for meg, har skrevet ei lang liste bøker, inkludert en oppfølger til denne som heter Familiegraven (2005). Den bib.bestilles så snart jeg er ferdig med dette innlegget.Kilde: Lokalt loppis
Forfatterens hjemmeside.


Fordi jeg synes at boka fortjener å bli lest av alle, har jeg også registrert mitt eksemplar på bookcrossing.com. Den befinner seg allerede i Trondheim - og måtte fremtidige lesere stå i kø. Bokas Historie.

9 kommentarer:

 1. Har du altså ikke sett filmen med Michael Nyqvist som bonden? Da kan du jo glede deg til den også, for den er skikkelig fin.
  Har ikke lest boka......men Nyqvist er så flinkt å spille!

  SvarSlett
 2. Jeg ble like overrasket over å finne både film og oppfølger :-)
  Mazetti er en ny oppdagelse for meg. Jeg har hørt flere snakke om denne pingvinboka, men uten å vite at det var henne.

  - men denne bør du snike fram i køa, helst med engang!

  SvarSlett
 3. Med en gang....ok, siden det er du, må bare komme meg tilbake til Finnmark igjen!

  SvarSlett
 4. jeg liker den godt, det er så befriende å åpne en bok og blir fanget med en gang. Fortsatt god kveld

  SvarSlett
 5. Jeg har skrevet om "pingvinboka" her: http://ellikkensbokhylle.blogspot.com/2010/10/lest-i-2010-36-37-en-postkasse-full-av.html

  :-)

  Filmen Gubben i graven bredvid er brillefin, og nå fikk jeg definitivt lyst til å lese boka også!

  SvarSlett
 6. - og jeg skjønner at filmen må sees umiddelbart og muligens også pingvinboka, må bare ta en titt på omtalen din først :-)

  SvarSlett
 7. Pingvinboka anbefales (jeg tror jeg har prakket på 7 stykker den boka de siste årene). Den er ikke utgitt på norsk.

  En annen bok som er utgitt på norsk er Tarzans tårer, om en enslig mor som møter en IT-fyr. Jepp, du aner tegninga, og selv om den ikke lever opp til hverken pingvinboka eller denne bondeboka som du nettopp har lest så er det hverdagsrealisme med humor og kjærlighet:-)

  SvarSlett
 8. Tror det kommer til å bli mye Mazetti lesing framover på meg.

  Har kun lest ei bok på svensk tidligere og det gikk jo bra, likevel, montro om jeg ikke skal prøve på lydbøkene først. Svensk klinger så fint.

  SvarSlett
 9. Update:
  Nå har jeg sett filmen og den var like brillefin som dere påstod -)
  - og Nyqvist like betagende.

  Men: Boka var 10 ganger bedre (som alltid). Filmen ble litt tynn, men den største forskjellen er at boka er mye morsommere.

  - men som sagt Brillefin.
  Oppfølgeren leses så fort jeg får hentet den på biblioteket.

  SvarSlett