torsdag 14. oktober 2010

LYNTERAPI


Tordengudens Sønn
(1984)
- Arto Paasilinna

Originaltittel: Ukkosenjumalan poika
Oversatt fra finsk av:
Ellen Holm Stenersen (2010)
Lydbok lest av: Erik Hivju (2010
)Finnene har vendt seg bort fra de finske gudene til fordel for tvilsomme verdensreligioner og ateisme (grøss) og Tordenguden sender sin sønn Rutja til jorden, 'forkledt' som antikvitetshandler. Bortkomne lam skal loses hjem.

Det rekrutteres, misjoneres og blotes. Galskap kureres, kirke og medisinere fortviler og de svarte sleivsparkene sitter løst - akkurat som i alle de andre Paasilinnabøkene jeg har lest.

Som nevnt før er de ufattelig like og denne er nesten en blåkopi av Kollektivt Selvmord. Det er humrende morsomt men det er som å se amerikanske high-school serier, tross ørsmå variasjoner i geografi og rollebesetning - har du sett en - har du hørt alle.
- men man kan jo kose seg læill.

Jeg liker at Paasilinna alltid holder distanse til emnevalget - uavhengig om det er hedenske gudeskikker, selvmord eller generell mennesklig toskeskap, fritt for moralske pekefingre og dømmende korrekthet. De mest usannsynlige påfunn blir dagligdagse og Olufen i oss alle pinlig synlig.

Oppleser Hivju gjør en god jobb, men jeg savnet likevel Nørve som stødig har seilt opp som min favorittleser, han og Remlov.

Tordenguden hos tanum.no

2 kommentarer:

  1. Yes, min favoritt i disse dager - men Gisken er også god!
    og Remlov selvfølgelig, spesielt i Kunzelmann!

    SvarSlett