mandag 2. august 2010

BAD THINGS.


Dead in the Family (2010)
- Charlaine Harris

Southern Vampire Mysteries 10.
Hva jeg synes om de første 6
& de følgende 3

Familietrøbbel - Sookie med sine nye søskenbarn, Eric med vampyrfedre/brødre, Alcide og flokken og Sam & shifterne.

De første 9 leste jeg i en haze, perm til perm - en hver kveld, så gikk det nesten 7mnd før jeg fikk tak i denne - og det er rart å si det - men man utvikler seg faktisk litt på et halvt år, ikke mye, sannsynligvis ikke til det bedre, men det tok merkbart lengre tid å komme inn i boka enn forventet, knapt var jeg inne før det var over og revet med ble jeg aldri.

Det hjalp at True Blood 3 startet opp i USA i slutten av Juni, men også her tok det tid. De befinner seg jo også i et parallellspor og langt tilbake i tid i forhold til bøkene - Sookie løper rundt og elsker Bill og varulvene har nettopp blitt introdusert.

- jeg venter, kjøper, leser og blogger - (+ at jeg aktivt følger med på TV), men begynner å føle et svakt ubehag over min rolle i maskineriet.

Ubehaget kommer av ørsmå forandringer i bok 10 iforhold til resten. Språket er det samme - ikke så mye å skrive hjem om - men det virker som Harris har blitt veldig var sin rolle og innbilte ansvar som suksessfranchiseskribent
  • For er det ikke tammere? - mindre blod ?, eller er det fordi tv-serien har nok grafisk søl og slapstick gørr til å få skrevne vamps til å framstå som kattunger.
  • Og hva med Sookies skamløse vampyrnedlegging. Hele boka gikk jo nesten uten at Eric måtte til pers, og såvidt jeg husker var det bare en skikkelig sexscene, som nevnt i tidligere innlegg, er jeg ingen fan av Harris' sexskildringer, men de har nå uansett vært en stor del av bøkene - ( litt tomt og trist uten Eric i fri utfoldelse.)
  • Det virker også som Harris febrilsk prøver å gjøre Sookie mer følsom og mindre opptatt av utseende. Etter strabasene i bok9 er hun nå full av vampyrblod men det nevnes ingenting om forandringer i utseende annet enn at hun -healer & bonder-. Tidligere har vi jo fått side opp og ned om hud, hår, øyne og velsittende sommerkjoler - bare ved et par dråper inntatt.
  • - hun er også medtatt og deprimert over alvekrigen (bok9) og alle som døde, for nedtrykt til hverken å konversere eller kopulere. Tidligere har døde venner og familiemedlemmer hatt liten/null innvirkning.
  • Så når Jace Everetts Bad Things plutselig lyder over høytaleranlegget (på Merlotte's?) ble det for mye for meg. Det verste jeg vet er slik metasubtil forfatterinnblanding,

MEN - dette er jo underholdning pr.def og for mye tankekraft er bortkastet, all denne unødige pirkingen til tross, er det jo moro og følge de videre.

Likevel tror jeg at:
Forfatter Charlaine rett og slett har blitt for opphengt i populariteten, hørt på folk og opinion, og det har i min mening gått ut over denne siste boka - så mye som jeg elsker Eric/Alex og er glad for at han er den nye mannen i Sookies liv - mangler det snert, humor og lidenskap - manko på lattervekkende vold og sex.


- men som jeg sa innledningsvis - kanskje har jeg vokst SÅ mye på de siste 6mnd, blitt SÅ mye dypere og reflektert - at jeg nå er beyond Sookie og vampyrene, blitt SÅ fintfølende at det som irriterer meg aller aller mest med hele greia er:
- at boka jeg bestilte har det stupide coveret med bilder fra tv-serien. (Øverst)

Siden jeg bestilte fra
play.com visste jeg at det ikke ble fargerikt US med blomster og flyvende Eric - men hvorfor i det svarte velger de tv-serien - de fleste av karakterene på coveret er ikke med i boka engang.

Dead in the Family
hos play.com (pass opp for tv-cover)
eller tanum.no (aner ikke hvilken bok de sender ut)

Krysser fingrene for at dette bare var ei hvilebok før det braker løs i neste.

Noen som vet når bok 11 kommer ut?

2 kommentarer:

  1. Jeg synes også den var kjedelig, men tror det er fordi den bygger opp til neste bok.

    SvarSlett