mandag 3. mai 2010

LITHIUM, PLEASE!


Sex, Død og Ekteskap
- Jon Øystein Flink (2009)

Mottatt fra CappelenDammi forbindelse med
Bokbloggturneen.
Denne gangen er jeg først ute og imorgen kan du lese om Carina er enig med meg.


 


Vinner av ungdommens kulturpris 2009

- og handler som tittelen lover, om - sex, død og ekteskap (duh)

Helten - nok en skakk, moralløs forfatter uten store meritter, lever et dobbeltliv. Hardtarbeidende, skrivende og lykkelig forlovet i familieselskap - på bordet. Rasende, tabubrytende selvmorder - under bordet.

Han lar seg drive, bedøve og provosere - full, rusa eller bare deprimert, overlater kontrollen til tilfeldigheter og har sluttet å bry seg, dvs på overflaten - dypt der nedi i sjela ønsker han et bedre grep om livet, noe å bry seg om - ( med de rette pillene hadde nok dette vært en helt vanlig litt beregnende mann.)
- og når forloveden blir gravid gjør han også sitt beste (halvhjertet) for å bryte dårlige vaner og hengi seg til familielivet, et øyeblikks sjelsro og det er akkurat da fortiden banker på, bunnen faller ut og han ser seg nødt til å fullføre det han mislykket påbegynte i åpningen av boka. (yes, I know - småspoiling)

Mange vil nok kanskje la seg sjokkere av hva han er villig til for 3000kr og hva han gjør med forlovedens 13årige niese - jeg rynket både fordømmende på nesen og humret liberalt i skjegget - ekkelt, fornøyelig og:

- kjent, blant annet fra: (følgende løse assosiasjoner)
 • Bjørneboe og Bestialiteten - bare ved latter kan vi forholde oss til verdens grusomheter, skape distanse og hindre egen undergang - (fritt sitert, husker ikke ordrett)
 • - bokas helt hevder det samme. - det eneste botemiddelet mot livets totale meningsløshet er og blir distraksjonen.... det eneste jeg står igjen med er humøret, latteren og romantikken...... Men det kan likevel hende jeg smiler, og hvis dette smilet faller om min munn om det så bare er en enste gang daglig, så er dagen reddet, da har jeg fått min distraksjon, og da makter jeg å holde ut enda noen timer med liv. (snappet ut av kontekst fra s69/70.)
 • - og siden jeg stadig går rundt og tenker på Knausgård for tiden (courtesy Jan Kjærstad og Kongen av Europa), finner jeg her også sammenfallende kunstsyn, Karl-O som kun ser sannhet i å skrive om seg selv, og vår helt her som mener kunsten har mistet evnen til sjelelig legning - med unntak av litt GT, swingmusikk og Emily Dickinson (selvmorsdikt I'm sure) - nok en svart kunstnerroman.
 • Utallige filmer om forsofne, forfyllete og forfrosne sjeler vandrende rundt i byer der de i rivende tempo og tvingende tilfeldig møter nattens hemmelig sjeler.
 • Britney Spears, barbering og bipolaritet.
 • - og til slutt - Hvorfor er det Moderlandet, Norge i dette tilfelle, som alltid er ulven, paranoia, staten er ute etter deg og den norske folkesjela en svart djevlenatt, det eneste som mangler er et par kapitler rundt skatt og avgifter.
 • Har konsekvent omtalt boka som Sex, Lies & Videotape, uten sammenlikning forøvrig.
MEN:
Det surrer i hodet og jeg likte den. Nå synes jeg ikke den var så hysterisk morsom som det sies i Kritikerprisbegrunnelsen - humoren ligger i språklig brodd, uventete situasjoner og er mer tragikomisk enn lystig - jmf. sitatet over - latter/humor som våpen mot virkelighetens tragedie.

- ufrivillig forfatter Gunnhild fra Balestrand var mitt høydepunkt og innimellom hoderist og tabusjokk, hendte rett som det var at jeg smilte - galgentrist,
- men ingen gapskratt - kanskje er jeg mer lik hovedpersonen enn man skulle tro.

God Bok.

Sex, Død og Ekteskap hos tanum.no

8 kommentarer:

 1. Heei snuppelure!

  Du skriver så bra! :)

  Jeg sliter med datakrasj selv og er bare enda mindre online enn du, så det går litt seint med allslags bloggings. Men igjen. Takk for en kanonkoselig kafédate! Gleder meg til neste gang (i Stavanger?)!

  Stalins kyr var fæl til thebitterend. Æsj, så ekkel den var. Les den selv, det hadde vært knall med en anmeldelse der. Spiseforstyrrelsene, som var det ekle, var ubehagelig å lese, men likevel det som fenget mest og fikk meg til å skumme over den parallelle historien som jo var vel så viktig. Nei. Rar bok.

  SvarSlett
 2. Flott anmeldelse - vet at jeg må lese den, men utsetter - vil ha gla´bøker nå!

  SvarSlett
 3. Stalins Kyr står i hylla, men jeg begynner å frykte for at jeg må levere den tilbake ulest og starte på nytt - har forlenget bib.fristen litt for mange ganger - men den SKAL LESES - etter alle spy-rapportene føler jeg meg nå forherdet og rede - må bare gjøre unna litt chic'lit først.

  Solgunn: Flinkboka er så langt fra ei gladbok du kan komme men god er den :-) -

  SvarSlett
 4. Synes også denne boken var bra :) Godt skrevet anmeldelse! Selv anmlelder jeg på torsdag :)

  SvarSlett
 5. Denne boken har jeg jammen meg litt lyst til og lese! Selv om jeg egentlig er litt skeptisk til bøker som angivelig skal være.. veldig morsomme!

  SvarSlett
 6. Carina: Det skal bli moro å lese de andre omtalene utover i uka - følger med nøye så jeg ihvertfall finner ut hvem som blogger idag (sånn at jeg får slengt på linken :-)

  Kasiopeiia: Den er absolutt lesverdig, igrunnen forbauser det meg at den har fått et såkalt 'morsomtstempel'.

  SvarSlett
 7. Åja!
  Gunnhild fra Balestrand var en genial del av boka! Det nevnte ikke jeg noe om i min anmeldelse...

  SvarSlett
 8. - ikke sant, Gunhildgreia var fabelaktig.

  SvarSlett