søndag 24. januar 2010

SVUNNE TIDERS KVINNER


Gösta Berlings Saga (1891)
- Selma Lagerlöf

Lydbok (2008) lest av
Gisken Armand

Oversatt av Sissel Lange-Nielsen 

Lydbok igjen, begynner nesten å føle meg dreven selv om jeg skal innrømme at det ble litt rart å gå rett fra Hjulskift til Gösta med samme oppleser, selv om jeg liker Gisken godt.

Svakest og sterkest blant menn.
Värmland ca1800. Gösta Berling drikker seg fra prestejobb til tiggerskap, blir reddet fra selvmordet av den mektige Majorinnen på Ekeby, tatt opp blant hennes kavalerer og lever et liv i drukkenskap, eventyr og kjærlighet - fromme kvinner av høy stand taper - i kø - sine hjerter og uskyld.

Penger, fest og gjestebud, gjøkalver og dekadanse - og til slutt et liv i gudelig heder og fattigdom.

Jeg lot meg virkelig rive med her, kun under enkelte av landskapsbeskrivelsene falt jeg ut (og det er kun meg, svulstige landskap - nichts.)

Djevelen lurer i bakgrunnen, oftest representert av den onde bonden Sintram, alltid klar til å lure deg ut på galeien, selge sjeler og tegne avtaler, ( ahh temptation). Gud er ikke bedre. Gudfryktighet er en kilde til like mye sorg og misforståelser og nesten alle gir avkall på det de egentlig vil ha for det de tror 'herren' krever - kun for å krongle seg tilbake eller gå til grunne devilstyle.

Sleng inn eros, hulder og heks, nytelse og drukkenskap. Kortspill. Dans. Det er sannelig ikke lett å leve den smale sti mot Perleporten - en sti som visstnok består av hardt fysisk arbeid og ydmyk nøkternhet - fåmælte bønder mot store ord, prester og kavalerer.

Göstas latskap, nytelsessyke og forelskelser er årsaken til stort sett all elendighet i hele boka. Han mener godt, følger Gud, prøver det beste han kan, velter seg i selvforakt når det går dårlig, drikker, og blir alltid reddet av en kvinne. Han ser ut som en engel, synger, leder og kan snakke seg ut av alt.

Gud og anithelt i en og samme skikkelse.

Er du interessert i historien bak er Gösta visstnok basert på en prest Selma var forelsket i. Ekeby var et gods med et annet navn. Värmland står der ennå og de viktigste kvinnene var også levende en gang - men hvem bryr seg vel om slikt :-). Truth or dare eller løgn og sannhet? Fantastiske kavalerer og historier - Jeg kjøper alt!

- strålende opplevelse på lydbok.

(PS - minus bjørnjakt besitter jeg alle kvaliteter man trenger for å være kavaler på Ekeby, så opp på drømmejobb lista, glade viner, kortspill, flørt og fyll - noen som trenger en selskapsdame til ballet? :-))

Hører du med blant de som liker å lese bøker på skjerm har Sverige en nettside der du kan lese klassikere (- mulig du også kan laste dem ned-), jeg har ikke prøvd, biblioteket er enklere men for bøker du ikke finner, eller du vil ha på svensk er det jo nyttig.

Hvis du heller vil eie.
Bokkildens paperback.Glemte nesten:

Dette er også en 1001 bok.
Årets andre (begge på lydbok). 20 i år - no problem - 18 to go.

4 kommentarer:

 1. God mandags og takk for award! Det blir ikke flere dater, frompetante. ;)

  Har du hatt en fin helg selv?

  SvarSlett
 2. - nytt yndlingssitat fra den eminente svenske Heartbreak Hotel,

  "SVENSKA TANTEN ER DØD"
  (uten sammenheng forøvrig, følte bare for å rope det ut :-))

  SvarSlett
 3. Tenke seg til at du hadde en strålende lydbokopplevelse, der jeg kjedet meg. Veldig rart. Eller kanskje ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du bare er litt lei av Gisken?
   Du hadde forresten sååå rett ang. Ribu, nå over halveis i mine 45 knausgård timer, og fremdeles med mareritt fra Gabi Gleichmann begynner han å gå meg på nervene. (selv om det selvfølgelig hadde vært mye verre hvis knaus hadde lest selv - ikke sant - lizm.)

   Ingenting gleder meg forresten mer enn kommentarer på eldgamle innlegg - og gøsta var god, kanskje du må høre den engang til.

   Slett