søndag 1. november 2009

ST.VLADIMIRS 90210


Vampire Academy (2007)
- Richelle Mead

En vampyr er langt fra bare en spade eller sigar - ALLE vil finne opp vampyrene på nytt - sitt eget spinn og den endelige definisjon.

Forfatter Mead er intet unntak og serverer ikke mindre enn 3 forskjellige avarter - the good, the bad & the ugly eller Moroi, Damphir og Strigoi som hun har kalt dem.

  • Moroi ektefødte vampyrer. Drikker blod uten å drepe og spiser mat. De er dødelige, kongelige og behersker magi.
  • Damphir er en Moroi/Damphir blanding. De kan kun reprodusere seg med Moroier og har derfor som viktigste oppgave å sikre egen eksistens ved å beskytte Moroier fra å bli drept av Strigoier.
  • Strigoi. Onde, udødelige og sterke. Oppstår ved å bli drept eller bitt av andre Strigoier - eller hvis en Moroi dreper. Lever for å utslette Moroier.

Hovedpersonen er Moroi prinsesse Lissa og hennes rebelske Dhampir vokter Rose. De har flyktet fra tittelskolen og levd i eksil noen år - kun for å bli funnet og skysset tilbake i begynnelsen av boka.

Boardingschool drama & High school intriger. Det er klikker, klasseforskjeller, litt magi hist og pist og skumle mørke krefter i bakgrunnen. Mer Harry Potter enn Twilight - men ikke like godt skrevet og rettet mot et litt eldre publikum.

Historien er grei - karakterene ok og universet har muligheter - men jeg følte likevel at dette var mer en innledning enn en egen bok. En åpning og forbredelse til resten av serien (som jeg ennå ikke har bestemt meg om jeg orker å lese.)

Et høydepunkt var opplegget med - feeders - . En gruppe mennesker som fungerte som matkilde for Moroiene og var avhengige av vampyrblod. Ser for meg et mørkt og dystert feederunivers og storyline for en eventuell film/tvserie.Det er så langt skrevet 4 bøker i serien inkludert Vampire Academy. (Frostbite & Shadowkiss (2008) og Blood Promise (2009)).

Detaljerte handlingsplaner og bakgrunnsinfo finner du på hjemmesiden. Her kan du også lese utdrag fra bøkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar