lørdag 15. august 2009

SONG FOR EIRABU

SONG FOR EIRABU
- Slaget på Vigrid (Bind 1)
 
- Kristine Tofte (2009)

Superbok ! Norrøn fantasy for voksne med en forkjærlighet for detaljer og lidenskap. Hulebjørnensklan møter Snorre på vikingenes klingende nynorske friluftsgaltvortiske Hobsysselshire.


 2 Søstre. 2 Kongeriker. En verden - Eirabu - på vei til undergang.


Skyhøy Pippi Salander faktor. Ragna og Berghitte. R - den rolige, forstandige og B - energisk og impulsivt lidenskapelig. Jeg trakk mest mot Ragna og irriterte meg så smått over Berghitte.

2 stk. Harry Potter. Utvalgte, skjebnetynget og magisk. I det hele er det mye Potter inspirasjon her - spesielt det at plottet (høres så banalt og enkelt ut i slikt et omfattende og rikt univers), hviler på noe forutbestemt og at hovedpersonene er det siste som får vite - eg. Harry- han som overlevde. R&B - de som skal redde verden.

Ragna med sitt sverd. Harry med soplim og arr. Lisbet og pc-en. Katniss og buen. (formel for suksess??)

Språket er komplisert nynorsk - kanskje gammeldags - kanskje kunsterisk frihet - who knows. Ihvertfall er det den perfekte ramme for magi og hendelser og jeg er helt uenig i alle de som klager etter ordliste. Karakterene er dype og inntagende. Historien er engasjerende, spennende og river deg med. Myter og magi. Over og underjordisk. Alt inngår naturlig i det daglige livet og fortelles rettfram - uten svulstigheter og overdrevne landskapsbeskrivelser (personlig kjepphest - er ikke så glad i sidevis med landskapsdetaljer)

Noen hangups har jeg men i det store bildet blir de ubetydelige. Storyen var viktigere og jeg blir så glad når jeg kan synke ned i bøker og glemme meg bort at jeg lar den kritiske delen av hjernen hvile

Jeg trakk den med meg overalt og leste nesten nonstop. Oppfølgeren kommer om ca 2 år og jeg håper forfatter Tofte er godt i gang og har lukket ørene for all ytre applaus og innblanding så hun kan fortsette i samme gyldne lei.
Forfatteren har også en blogg - Haustljos der du kan lese mer om både boka og skriveprosessen Det er også lenket til mange forskjellige anmeldelser - disse kan du også google fram selvfølgelig - men pass deg for såkalte spoilere hvis du ikke vil vite hva som skjer - hvordan det går osv.

13 kommentarer:

 1. Eg har stor glede av å lese blogg-innlegga dine! Godt at familien er samla att. kanskje du vil slå inn på "sukepellersk'"yrket no som du får så god trening. Du skriv gode bokmeldingar, kan du ikkje sende dei inn til ei eller anna avis. Så får fleire glede av dei.

  SvarSlett
 2. Koselig med faste og trofaste lesere - dere er en liten ekslusiv elite klubb :-)

  Når det gjelder bøkene - har jeg blitt beskyld for lystdrap av leselyst så jeg burde nok holde meg unna avisene.

  Det store spørsmålet er - har du lest boka? og hvis ikke fikk du lyst å lese den nå?

  SvarSlett
 3. Du dreper ikke min leselyst. Har lest flere av dem du skriver anmelder. Jeg tror og at du burde skrive i ei avis eller et ukeblad, send dem og til et forlag så kan det hende de ansetter deg som lystleser

  SvarSlett
 4. Jaja - men du er nå litt forutinntatt da. Derimot - nå som jeg har dere begge her.

  Det jeg lurer på mest av alt - har tenkt på dette i hele dag faktisk. Hvor ble det av Slemme Arthur lua - den grønne fine.
  Jeg ønsker den hit.

  SvarSlett
 5. Jeg fikk ikke lyst til å lese boka. Om det handler om boka eller anmeldelsen er vanskelig å mene noe om - mest i redsel for å bli lynsjet av dine trofaste fans. Men det er greit å vite hvilke bøker man skal styre unna. Alle har kanskje ikke samme smak i bøker - tydeligvis - hehe......

  SvarSlett
 6. Tror nok den er "gone with the Wind" for lenge sia, hvissåfremt den ikke er nede hos tanta di da.
  Ikke hør på hun Homla du, tror nesten hun er litt misunnelig på deg jeg

  SvarSlett
 7. Du har så rett - det lukter slemme artur lang vei (og vi vet jo hvor amper hun blir av å jobbe - hæhæhæ)

  SvarSlett
 8. Jaha - du er den typen - da streiker jeg også - fra nå.......!!
  Synd ettersom jeg faktisk vet hvor slemme-arthur lua er:)

  SvarSlett
 9. Hevngjerrige Heidi. Si det - si det - og dessuten så mente jeg bare at tross alt så er Eirabu ei veldig god bok - og det er jo svært synd hvis det er min feil at du ikke vil lese den.

  Sier du det nå??

  SvarSlett
 10. hvem er slemme arthur?

  uvitende raviross

  SvarSlett
 11. Slemme Artur så jeg på teater da jeg var liten - og skrekken sitter i ennå.

  SvarSlett
 12. Jeg har den liggende på nattbordet, men den ligger nederst i bunken. Kanskje på tide å få den litt oppover.

  SvarSlett
 13. Eirabu er et av de store høydepunktene for 2009 så oppover i bunken med den :-)

  SvarSlett